316 vizualizări 22 mai 2010

În fiecare an, ritualul se repetă aidoma: care pe jos, care cu căruţa, autoturismul propriu, autocarul, trenul sau avionul, credincioşii încep să sosească încă de vineri dimineaţă, nu doar din toată ţara, ci din întreaga Europă, ba chiar şi de peste Ocean, din Canada, SUA şi Australia. Ştiind ce urmează, organele de ordine - poliţişti, jandarmi, poliţişti comunitari - sunt deja în dispozitiv: căruţele, autoturismele şi autocarele sunt dirijate spre locurile de parcare anume stabilite, iar credincioşii o apucă încet, per pedes, către Catedrala Franciscană de la Şumuleul Mic, un cartier al municipiului Miercurea Ciuc.

Spre seară, biserica e înconjurată de o mare de oameni, care îşi aşteaptă răbdători rândul să intre pentru a se ruga la statuia Fecioarei Maria cea făcătoare de minuni. Anul acesta au venit peste 100.000, strânşi din toată lumea, dar în anii precedenţi, când vremea a fost frumoasă, numărul lor a fost chiar şi de trei - patru ori mai mare. De aceea, mulţi consideră procesiunea drept cel mai mare pelerinaj din lume, după cel musulman de la Mecca.

Ca de fiecare dată, între pelerini s-au numărat şi prelaţi de cel mai înalt rang, alături de câţiva oficiali de la Budapesta: Jose Rodriguez Carballo, conducătorul Ordinului Franciscanilor, nunţiul papal Francisco Javier Lozano - care a citit mesajul Papei Benedict al XVI-lea - vicepremierul Semjen Zsolt şi colegul său Hende Csaba, ministru al Apărării în Guvernul Ungariei.

An de an, de la 1567

Pelerinajul de Rusalii de la Şumuleu-Ciuc se repetă, an de an, de mai bine de patru secole, celebrând victoria secuilor din zona Ciucului împotriva armatei principelui Ioan Sigismund al Transilvaniei, care încerca să-i forţeze să abandoneze catolicismul şi să treacă la credinţa unitariană. Se întâmpla în primăvara anului 1567, chiar de Rusalii, când secuii conduşi de preotul Istvan din Joseni au zdrobit mult mai numeroasa oaste a principelui, într-o bătălie purtată pe dealul Şumuleul Mic, supranumit de atunci şi "Dealul Salvator". În timpul luptei, femeile, bătrânii şi copiii s-au refugiat în biserica de la poalele dealului, care adăpostea statuia Fecioarei Maria, implorând-o să facă o minune. Câteva ceasuri mai târziu, ... citeşte mai departe în pagina următoare

Citește mai departe:

Citește și: