Andreea OFIŢERU
2398 vizualizări 25 aug 2015

Cerinţele pentru postul de director tehnic prevăd  că cei care candidează trebuie să aibă diplomă de inginer, să aibă experienţă de cel puţin cinci ani într-o poziţie de coordonare unor proiecte tehnice şi să cunoască foarte bine limbile engleză şi română.

Directorul tehnic va fi subordonat directorului general al Laserului (ELI-NP) şi va coordona o echipă de oameni de ştiinţă, ingineri şi tehnicieni care vor implementare partea tehnică a laserului. Potrivit fişei postului, directorul tehnic este responsabil pentru activitatea de furnizare a echipamentelor pentru laser şi pentru fascicului gamma. De asemenea, directorul tehnic va fi responsabil şi de producţia şi punerea în funcţiune a celor două componente cu laser şi a sistemului fascicul gamma, dar şi sincronizarea lor.

Laserul gigant de la Măgurele este situat la 12 kilometri de Bucureşti şi data estimativă la care va fi dat în funcţiune este 2018. Laserul va fi de 10 ori mai puternic decât cel mai performant laser care există acum în lume. În total, pe platforma de la Măgurele vor lucra 200 de cercetători ca angajaţi permanent, iar  alţi 50 care vor face parte din personalul administrativ. Pe lângă cercetătorii angajaţi permanent, la Măgurele vor veni punctual pentru proiecte aproximativ 1.000 de cercetători în fizică şi chimie şi ingineri din centre internaţionale renumite. Pe lângă cercetarea de bază, experimentele de la Măgurele vor fi folosite în medicină şi radiofarmacie şi în tratamentul unor boli grave.

Laserul de la Măgurele face parte dintr-o infrastructură europeană de cercetare ce  implică 40 de instituţii academice şi de cercetare din 13 state membre. În paralel cu laserul de la Măgurele vor fi construite alte două laboratoare în Cehia şi Ungaria. Centrul de cercetare de la Măgurele este cel mai important din proiect deoarece aici se vor face trei categorii de experimente: unele în care vor fi folosite fascicule de radiaţie gama, altele  în care va fi folosit doar laserul şi unele  în care se vor combina fascicului gama cu fasciculul laser.

 

Citește și: