Departamentul Social - Mediafax
15552 vizualizări 4 feb 2019

"În conformitate cu Articolul 14(2) al Regulamentului Consiliului UE 2017/1939 privind implementarea planului de intensificare a cooperării în cazul Biroului Parchetului Public European, grupul de selecţie a lucrat intens în ultimele săptămâni. Grupul de selecţie transmite Parlamentului European şi Consiliului UE lista scurtă, în conformitate cu Articolul 14(3) al Regulamentului (UE) 2017/1939 şi al regulilor VI(1) şi VII(1) ale grupului de selecţie, cu următoare ordine a preferinţelor:

1. Laura Codruţa Kovesi (România)

2. Jean-Francois Bohnert (Franţa)

3. Andres Ritter (Germania).

Calificările şi experienţa acestor candidaţi au fost catalogate a fi cele mai înalte pentru postul de procuror-şef european, ţinând cont de criteriile stabilite în Articolul 14(2) al Regulamentului Consiliului (UE) 2017/1939 şi în anunţul pentru acest post, publicat pe 18 decembrie 2018, ţinând cont de caracterul special al funcţiei pentru care au aplicat candidaţii", se arată pe documentul făcut public luni de Sebastian Lăzăroiu, pe Facebook.

Fostul consilier prezidenţial a şi comentat: "Îmi recunosc ignoranţa, nu ştiu exact cu ce se va ocupa, în general, Procurorul European, dar dacă ia funcţia Kovesi, sigur se va ocupa de PSD. Ce coşmar, Tudorele! O să-l preferaţi pe ăla cu prăbuşirea în gol sau cu monstrul verde care zdrobeşte degeţele...".

Grupul de selecţie a luat decizia în cursul sesiunii din 1 februarie 2019, pe baza unui vot, conform regulamentului grupului de selecţie.

Traian Băsescu a declarat, referitor la faptul că Laura Codruţa Kovesi se află pe lista scurtă pentru şefia Parchetului European, că e posibil ca marele câştig să fie că Laura Kovesi va lucra cu procurori acolo care să îi spună „nu merge aşa cu declaraţii contrafăcute, martori mincinoşi”.

”Eu aş lăsa lucrurile aşa cum sunt. Să nu credeţi că la Bruxelles, la cei care selectează viitorul procuror, nu se ştie tot despre cei trei candidaţi de pe lista scurtă. În mod cert, se cunosc foarte bine. Cel puţin din presă, din informaţii, se cunosc foarte bine. Nu cred că o scrisoare a ministrului Justiţiei este de natură să genereze atingere obiectivului. Tudorel ar trebui să se ocupe de altceva decât să trimită scrisori, pentru că ar fi o notă proastă pentru România. Mai bine s-ar ocupă despre faptul că sunt aproape 4 ani de când avem sute de articole neconstituţionale în Codul penal,” a sugerat Băsescu, la TVR.

”Eu am văzut în Polonia, când actuala majoritate a protestat şi a fost împotriva desemnării lui Tusk în funcţia de preşedinte al Consiliului European. A fost o atmosferă extraordinar de urâtă împoriva Poloniei. Oamenii politici de la Bruxelles nu au înţeles. Eu zic că lucrurile trebuie lăsate aşa cum le va stabili Comisia de evaluare a celui care urmează să deţină funcţia de procuror general european.

Ştiţi care ar fi marele nostru câştig? S-ar putea ca doamna Kovesi să lucreze acolo cu nişte procurori şi să-i spună - nu merge aşa, cu declaraţii contrafăcute, martori mincinoşi, cum se face la dumneavoastră în ţară,” a mai adăugat fostul preşedinte, care e convins că cei din Comisia de evaluare cunosc atât trecutul fostei şefe a DNA, cât şi date despre abuzurile din ţara noastră.

”E prima dată când se validează această funcţie la nivel european. Dar dacă va fi un român acolo, foarte bine! Există şansa că un român să ocupe o funcţie la un nivel atât de important, lasă-l frate acolo!

Parchetul European (EPPO) va fi un parchet european independent responsabil cu investigarea, urmărirea penală şi trimiterea în judecată a autorilor infracţiunilor care aduc atingere intereselor financiare ale UE şi a complicilor acestora.

Regulamentul (UE) 2017/1939 al Consiliului (1) privind EPPO a intrat în vigoare la 20 noiembrie 2017. În conformitate cu articolul 120 din respectivul regulament, EPPO îşi va începe activitatea în urma unei decizii a Comisiei, odată ce acesta va fi înfiinţat, dar nu mai devreme de 3 ani de la data intrării în vigoare a Regulamentului privind EPPO.

Biroul Parchetului Public European ar urma să îşi înceapă activitatea până la sfârşitul anului 2020.

Ministerul Justiţiei urmează să desemneze trei candidaţi, în numele României, pentru a fi numiţi de către Consiliul UE în funcţia de procuror european, în subordinea viitorului procuror-şef. Selecţia la nivelul ministerului nu a fost încă demarată.

Foto: Hepta

Citește și: