Departamentul Social - Mediafax
6558 vizualizări 15 feb 2019

La ieşirea de la audierile din Secţia pentru Investigarea Magistraţilor, Laura Codruţa Kovesi a anunţat că i-a recuzat pe Gheorghe Stan, procurorul şef de secţie şi pe Adina Florea, procurorul de caz, pe motiv că nu ar fi imparţiali.

”Am recuzat procurorul de caz şi procurorul şef de secţie. Mi s-a adus la cunoştinţă învinuirea. Am depus două cereri. După ce am depus cererea de recuzare, procurorul de caz a spus că îmi va comunica răspunsul la cele două cereri (...) Motivul este din Codul de Procedură Penală, afectarea imparţialităţii”, a declarat Kovesi

Procurorul de caz este Adina Florea, cea care a fost propusă de ministrul Justiţiei ca succesor al lui Kovesi la şefia DNA, însă a fost refuzată de Klaus Iohannis. Procurorul-şef al Secţiei de anchetă recuzat de Kovesi este Gheorghe Stan, fostul adjunct al Inspecţiei Judiciare, iar în această calitate, a anunţat că respinge solicitarea lui Kovesi de recuzare a Adinei Florea.

După audieri, Laura Codruţa Kovesi a plecat spre Bruxelles, unde are loc concursul pentru funcţia de procuror şef european.

”Dosarul de la Secţia de anchetare a magistraţilor va afecta candidatura pe care o parcurg în acest moment. Voi merge mai departe, mă voi prezenta pe 26 februarie în Parlamentul European. Până atunci mai sunt câteva etape de parcurs de către candidaţi”, a explicat Laura Codruţa Kovesi.

Kovesi se simte hărţuită de doi ani şi jumătate, la fel ca alţi colegi din sistem care au comentat legile justiţiei.

"Nu este nicio coincidenţă. De doi ani şi jumătate sunt hărţuită. am 4 acţiuni disciplinare, am 18 dosare penale", atenţionează fostul procuror şef al DNA.

"Toţi care şi-au făcut treaba au probleme şi au acţiuni disciplinare. Preşedinta Înaltei Curţi are acţiune disciplinară, membrii din CSM care au fost vocali sunt cercetaţi disciplinar, procurori şi judecători care au comentat de legile justiţiei sunt cercetaţi disciplinar", a enumerat Kovesi.

”Nu am comis niciodată fapte penale. Acuzaţiile pe care le-am văzut în spaţiul public, făcute de un inculpat dintr-un dosar al DNA sunt pure fabulaţii.(...) Nu am avut în niciun fel atribuţii legate de extrădarea condamnatului Nicolae Popa. Nu am exercitat act abuziv în legătură cu extrădarea pentru că nu aveam atribuţii. De extrădare s-a ocupat Poliţia Română şi Ministerul Justiţiei,” a repetat Laura Codruţa Kovesi, precizând că acuzaţia de luare de mită i se impută deoarece ea ar fi primit bani în mod indirect pentru a fi adus în ţară fostul director FNI Nicolae Popa.

Legat de aducerea lui Popa în ţară, Poliţia Română a precizat că “procedura a fost derulată de către structurile specializate ale Ministerului Afacerilor Interne, conform O.U.G.34/2006, privind achiziţiile publice. În cadrul acestor activităţi, negocierile au fost purtate cu trei operatori economici de profil, câştigând oferta cea mai mică. Semnarea contractului şi decontarea acestuia au intrat în sarcina Poliţiei Române. Costurile au fost achitate integral de către instituţie, operatorului economic câştigător, suma fiind asigurată din bugetul Ministerul Afacerilor Interne".

Documentele privind transportul lui Nicolae Popa au fost transmise parchetului, anunţă IGPR.

Laura Codruţa Kovesi a declarat, după audierea de la Parchet, că pot exista fotografii cu ea de la evenimente la care a participat, însă pot să apară şi fotografii false, aşa cum au fost redate publicităţii şi înregistrări false. Kovesi mai spune că nu a discutat despre dosare în afara instituţiei.

”Nu am avut intâlniri în afara unui cadru instituţional, am participat la evenimente organizate de instituţii ale statului la care am fost invitată de conducătorii acelei instituţii. Dacă există poze de la acele evenimente ale instituţiilor, nu am vorbit niciodată cu Ghiţă nici la telefon, nici prin email, nu am folosit mail cu cucuveaua sau ştiu eu ce alte mailuri s-au vehiculat în spaţiul public. Pot să apară poze de la aceste evenimente sau pot sa apară poze false asa cum au apărut şi înregistrări falsificate, dar nu exclud să existe inregistrări de la evenimente ale instituţiilor”, a declarat Kovesi.

”Nu am discutat niciodată despre dosare penale cu nimeni în afara cadrului instituţional. Nu am discutat niciodată cu Sebastian Ghiţă despre această extrădare,” susţine Kovesi, care adaugă că acuzaţiile de joi seară ale Elenei Udrea, potrivit cărora ar fi primit poşete şi bijuterii drept cadouri sunt fabulaţii.

Laura Codruţa Kovesi a fost întâmpinată cu flori şi aplauze de membrii #rezist la sosirea la audieri. Aceştia o încurajau, scandând: ”Codruţa, te iubim!” şi ”Codruţa, nu uita, noi suntem de partea ta!”, ”Nu vă lăsaţi!”.

Kovesi s-a prezentat la audierea de la Secţia pentru anchetarea magistraţilor, cu jumătate de oră mai devreme faţă de ora la care fusese chemată. Fosta şefă a DNA a promis că va da declaraţii la ieşire.

 

Citește și: