Dora Vulcan
347 vizualizări 17 apr 2019

Expertul anticorupţie Laura Ştefan, membru al Grupului pentru Dialog Social (GDS), a anunţat miercuri, pe pagina sa de Facebook, că a demisionat din organizaţie. ”Avem păreri diferite despre felul în care funcţionează. Şi atât timp cât decizia se ia prin vot majoritar, minoritatea, atunci când nu se simte deloc reprezentată de decizie trebuie să plece. Într-un organism colectiv aşa e: decizia se ia de majoritate. Iar cei care sunt în minoritate trebuie să decidă ce fac: dacă pot să îşi asume respectivele decizii sau nu”, a declarat Laura Ştefan pentru MEDIAFAX.

Judecătorul Curţii Constituţionale Daniel Morar a anunţat, într-o scrisoare adresată, marţi, Grupului de Dialog Social (GDS), că renunţă la premierul pe care i l-a acordat organizaţia în anul 2011, ca urmare a deciziei de a acorda aceeaşi distincţie în 2018 procurorului general Augustin Lazăr. El a spus că procuorul Augustin Lazăr nu a fost torţionar, dar nu este nici "inocent". Totodată, Daniel Morar a afirmă că Ministerul Public a devenit mai fragil ca urmare a exercitării mandatului de procurul general de către Augustin Lazăr.

După scrisoarea publică a lui Morar, Grupul pentru Dialog Social (GDS) a anunţat că a luat decizia să anuleze ceremonia de decernare a premiului pentru Augustin Lazăr, după ce procurorul general a precizat că transmite distincţia foştilor deţinuţi politici şi disidentului Iulius Filip. Premiul îi va fi trimis lui Lazăr la Parchetul General.

Procurorul general Augustin Lazăr s-a scuzat din nou, luni, la Timişoara, în privinţa modului în care a ajuns, ca procuror din perioada comunistă, în comisia de eliberări condiţionate de la Penitenciarul din Aiud, spunând că nu a cercetat, nu a trimis în judecată şi nu condamnat niciun disident politic.În spaţiul public a apărut informaţia că Lazăr a făcut parte, în anii '80, din comisia care a refuzat eliberarea condiţionată a disidentului Iulius Filip.

Şi disidentul Radu Filipescu a anunţat miercuri că a luat decizia de a se separa de Grupul pentru Dialog Social deoarece consideră că decernarea premiului lui Augustin Lazăr nu este oportună întrucât, chiar dacă procurorul general nu a fost torţionar, a avut un rol care nu poate fi neglijat.

foto: Facebook

Citește și: