Roxana Preda
107 vizualizări 16 nov 2015

Ministrul propus pentru portofoliul Externelor a primit 40 voturi "pentru", o abţinere şi un vot "împotrivă", votul fiind secret, cu bileţele.

Lazăr Comănescu a fost audiat în faţa comisiilor de politică externă şi a comisiilor pentru relaţia cu românii de pretutindeni din Camera Deputaţilor şi din Senat.

Ministrul propus a susţinut că doreşte crearea unui mecanism de "întâlniri sistematice" între MAE şi Parlament pentru a analiza împreună chestiuniile din ce în ce mai complicate din diplomaţia românească. Comănescu a precizat că liniile mari ale diplomaţiei româneşti nu vor fi schimbate, însă îşi doreşte, în primul rând, întărirea rolului regional al României. "O afirmare mai puternică a României în regiunea noastră poate să aibă loc şi trebuie să aibă loc. Relaţiile noastre cu vecinii trebuie considerate factori de potenţare pentru acest rol", a spus ministrul propus.

Pe de altă parte, Comănescu a vorbit şi despre necesitatea întăririi laturii economice a diplomaţiei. "Este foarte important să revigorăm relaţiile noastre cu spaţiile din afara Europei şi euroatlantice, nu în ultimul rând din raţiuni economice. (...) Mă gândesc la nevoia unei consolidări semnificative a dimensiunii economice a politicii externe româneşti. (...) Eu ca ministru mă voi ţine morţiş de această chestiune", a spus consilierul prezidenţial. Acesta a enumarat India, China şi Japonia ca ţări cu un astfel de potenţial, dar şi Rusia.

În ceea ce priveşte relaţiile cu Federaţia Rusă, Comănescu a precizat că poziţia României trebuie să fie "pragmatică" şi în linie cu deciziile UE şi NATO. Mai mult, Comănescu a vorbit şi despre respectarea acordului de la Minsk, privind pacea în Ucraina, de care depind relaţiile cu Moscova. "Fără respectarea acestuia, dialogul cu partenerii ruşi nu poate să revină la ceea ce se numeşte business as usual", a spus ministrul propus.

Lazăr Comănescu a adus în discuţie şi spaţiul Schengen, afirmând că acesta, din păcate, "nu este funcţional", însă România păstrează ca prioritate aderarea la această zonă.

În privinţa Republicii Moldova, ministrul propus pentru portofoliul Externelor a fost întrebat dacă susţine varianta unei uniri cu vecinii de peste Prut sau consideră că România şi Republica Moldova se pot apropia mai mult prin intermediul Uniunii Europene. "Eu cred că esenţa reuşitei demersului nostru în privinţa relaţiei cu Republica Moldova ţine de capacitatea noastră comună ca Republica Moldova să se apropie până la integrarea completă la Uniunea Europeană", a răspuns Comănescu.

"Factorul emoţional, justificat, îndreptăţit, este înrădăcinat în noi, dar politica externă se face privind lucrurile în realitatea lor", a continuat Comănescu.

Ministrul propus pentru portofoliul Externelor a fost audiat în cadrul comisiilor aproape două ore.

Citește și: