Liviu Dadacus - Mediafax
Andrei Luca POPESCU
2014 vizualizări 16 sep 2014

Decizia a fost luată marţi de judecătorii constituţionali, cu majoritate de voturi.

Curtea Constituţională a luat această decizie întrucât dispoziţiile legii nu au un caracter precis şi previzibil.

„Curtea a constatat că dispoziţiile legii criticate nu au un caracter precis şi previzibil, iar modalitatea prin care sunt obţinute şi stocate datele necesare pentru identificarea utilizatorilor serviciilor de comunicaţii electronice pentru care plata se face în avans, respectiv a utilizatorilor conectaţi la puncte de acces la internet nu reglementează garanţii suficiente care să permită asigurarea unei protecţii eficiente a datelor cu caracter personal faţă de riscurile de abuz, precum şi faţă de orice accesare şi utilizare ilicită a acestor date”, arată un comunicat al Curţii.

Legea prevedea ca utilizatorii de cartele prepay să fie obligaţi să prezinte un act de identitate la achiziţionarea unei astfel de cartele sau la reîncărcarea ei. Justificarea legii era faptul că infractorii folosesc cu precădere astfel de cartele, pentru că le permit o protecţie în faţa anchetatorilor, ele neputând fi atribuite legal unei persoane.

De asemenea, o prevedere şi mai contestată a acestei legi era aceea ca reţelele publice gratuite de internet wi-fi să nu mai poată fi accesate decât după înregistrarea utilizatorilor cu datele personale, care să fie stocate de providerul reţelei timp de 6 luni.

Judecătorii constituţionali au luat în discuţie, marţi, excepţia ridicată în 9 iulie de Avocatul Poporului, care a atacat Legea privind identificarea utilizatorilor de cartele telefonice prepay pe raţiuni legate, între altele, de ocrotirea vieţii intime şi de faptul că actul normativ nu ar reglementa criteriile obiective de stabilire a duratei stocării datelor cu caracter personal.

Procurorul şef al DIICOT, Alina Bica, a transmis, luni, Curţii Constituţionale (CC) punctul de vedere al instituţiei referitor la criticile aduse de Avocatul Poporului la adresa Legii privind identificarea utilizatorilor de cartele telefonice prepay, arătând că acestea sunt neîntemeiate.

 

Citește și: