Alina Matis
3465 vizualizări 3 feb 2014

După un an de campanie intensă anti-români şi bulgari în Marea Britanie, un membru al Guvernului, lordul Wallace de Saltaire, a recunoscut, luni, în Camera Lorzilor din Parlamentul britanic, neadevărurile publicate de Daily Mail despre „invazia românilor”. Gândul a dezvăluit recent aceste neadevăruri, demontând articolul manifest al campaniei antiimigraţioniste din Daily Mail, în care se demonstra, folosindu-se date, cifre şi declaraţii false, cum se pregăteau românii şi bulgarii, la final de 2013, să „invadeze” Marea Britanie în 2014.

Am arătat că cel puţin 60 la sută din acest material este fals. „Sold out! Avioanele şi autobuzele sunt pline de români şi bulgari care se îndreaptă către Marea Britanie”, avertiza titlul din ziarul britanic, în 31 decembrie 2013, cu o zi înainte de mult-temuta ridicare a restricţiilor pentru muncitorii români şi bulgari. Acest mesaj de final de an a fost redistribuit de peste 58.000 de ori, a strâns peste 1.700 de comentarii şi a fost preluat în toată presa britanică, dar şi de mass-media străine.

Inutil de spus că mult anunţata „invazie” care a speriat Regatul nu a avut loc. Dar cum un fals devine adevărat prin mediatizare şi viralizare excesive, adevărul despre românii „invadatori” n-a mai ajuns decât la o mică parte din populaţia speriată. Vă propunem, prin urmare, un exerciţiu de recuperare a adevărului despre români, atât în ochii noştri, cât şi în cei ai britanicilor.

Ce am făcut după demontarea falsului

Contactat să justifice articolul înşelător, venit după un an de campanie anti-români, Daily Mail nu numai că a refuzat să îşi asume răspunderea, dar a dat vina tot pe români şi bulgari, susţinând că a relatat ceea ce i s-a spus la faţa locului. Verdictul ziar online cu audienţa cea mai mare din lume: nu are de ce să se scuze în faţa românilor, a bulgarilor şi a cititorilor dezinformaţi. De atunci, tabloidul nici nu a modificat articolul fals, nici nu l-a şters de pe site.

După demontarea acestui articol care anunţa "invazia" românilor şi bulgarilor, un jurnalist britanic a depus pe numele Daily Mail o plângere la Press Complaints Commission, organismul de autoreglementare a presei din Marea Britanie. Acelaşi lucru l-au făcut şi cititori gândul, iar reclamaţiile lor vor fi urmate de o altă plângere, care va fi depusă de New Europeans, o organizaţie pro-europeană din Marea Britanie. În prezent, PCC a deschis o anchetă pornind de la descoperirile publicate de gândul şi jurnalistul britanic Jon Danzig, după cum a aflat The Guardian.

Ce facem în continuare: schimbăm, împreună cu cititorii noştri, povestea!

Pentru că ştim că această campanie antiromânească nu are ce căuta în Europa anului 2014, te invităm pe tine, român şi cititor gândul, să pui presiune pe autorii acestui discurs discriminatoriu şi să rescrii povestea românilor în Marea Britanie şi în lume - LET'S CHANGE THE STORY!  Aceasta nu este povestea noastră. Aceasta nu trebuie să fie nici povestea britanicilor.

Cerem Daily Mail să recunoască această campanie nedreaptă şi falsă împotriva românilor şi să repare marea dezinformare de la sfârşitul anului trecut, propagată nu doar în toată presa britanică, dar şi în mass media din întreaga lume.

Propunem românilor, într-o campanie de reabilitare a adevărului, să explice lumii întregi povestea noastră, cu bune şi rele, fără exagerări, distorsiuni sau fals patriotism.

Gândul a demonstrat că articolul de final de an al campaniei antiromâneşti din Marea Britanie este FALS. Acum e rândul tău: susţine şi distribuie campania pentru restabilirea adevărului despre români!

 

 

Citește și: