Silviu Bănilă
1986 vizualizări 17 nov 2014

„Realizez că este un rezultat istoric pentru ţara asta, dar şi pentru zona noastră. Odată pentru că am putut demonstra lumii întregi că atunci când vrem, 'ne trezim din somn' şi avem o prezenţă la vot impresionantă, mult peste media din democraţiile occidentale (...) A doua oară, pentru că am distrus mitul etnic: România este singura ţară europeană care va fi condusă de un minoritar etnic (...) A treia oară, pentru că toată campania lui Victor Ponta ne-a unit, dar nu în sensul în care clama liderul PSD, ci împotriva lui şi a sistemului pe care-l reprezenta. Ne-a unit între noi, români şi maghiari, tineri şi bătrâni, oameni de la ţară cu cei de la oraş, oameni din ţară cu cei din diaspora”, a spus Mădălin Guruianu.

Liderul PNL Sfântu Gheorghe şi-a exprimat speranţa că viitorul preşedinte al României va „reseta” şi va „schimba la faţă” politica românească. Guruianu le-a mulţumit românilor şi maghiarilor din judeţul Covasna care s-au prezentat la urne în număr mai mare decât în primul tur (92.000 faţă de 79.000). „În Sfântu Gheorghe scorul este cel mai bun rezultat de după 1989, niciodată vreun candidat, al oricărei formaţiuni şi pentru orice post public nu a reuşit să adune peste 82% din voturi. Şi nici scorul de 78% în judeţ nu a fost reuşit de nici o formaţiune politică de după 1989. Şi asta în condiţiile unui UDMR care a lăsat alegătorii să voteze potrivit conştiinţei lor, dar care l-a primit pe domnul Tăriceanu, care a rămas doar „un viitor premier pe hârtie”. Apropo, pe domnul Tăriceanu l-am invitat şi aşteptat ani de zile să ne viziteze cât timp a fost în PNL, dar niciodată nu a considerat necesar să facă acest gest de curtoazie, dar acum, în această campanie dezastruoasă a candidatului PSD, a binevoit să o facă. Am văzut şi cu ce rezultate”, a mai declarat Mădălin Guruianu.

Klaus Iohannis a obţinut 70.713 voturi în judeţul Covasna, reprezentând aproape 78% din numărul total al voturilor valabil exprimate, potrivit datelor finale centralizate de Biroul Electoral Judeţean. Candidatul alianţei PSD-PC-UNPR, Victor Ponta, a obţinut 19.997 voturi, respectiv 22,05% din sufragiile electoratului covăsnean. Prezenţa la vot a fost de 49,85%, faţă de 43,12% în primul tur al alegerilor prezidenţiale desfăşurat în urmă cu două săptămâni.

Citește și: