Biro ATTILA
7863 vizualizări 10 oct 2012

Admnistratorul Hidroelectrica compania de stat evaluată la 3 miliarde de euro susţine că reprezentanţii celor 10 companii denumite generic "băieţii deştepţi din energie" au încercat să îl corupă. Gândul.info îţi prezintă profilul acestor companii. Cine sunt acţionarii şi ce legături au cu mediul politic.  O parte din cei 10 băieţi deştepţi sunt pomeniţi într-un doar investigat de procurorii DIICOT în care mai mulţi directori ai Hidroelectrica şi fostul ministru Codruţ Sereş au fost trimişi în judecată pentru subminarea economiei naţionale. Dosarul Hidroelectrica vorbeşte exact despre contractele păguboase pentru stat dar profitabile pentru băieţii deştepţi.

Administratorul judiciar al Hidroelectrica, Remus Borza a declarat la GÂNDUL LIVE că unii dintre băieţii deştepţi au încercat să îl mituiască. "Propuneri indecente se fac în România, dar eu nu sunt un pervers. Nu au fost propuneri concrete, ci nuanţate, indecente. Au fost şi bani, şi alte discuţii", a declarat Borza. Reprezentantul Hidroeletrica le-ar fi răspuns celor care încercau să îl corupă că "nu se poate" şi că el nu a făcut acest lucru niciodată. Întrebat de ce nu a sesizat Parchetul în cazul "băieţilor deştepţi" care au vrut să îi ofere mită, Remus Borza a declarat că "nimeni niciodată nu a fost pedepsit şi nici nu va fi pedepsit" în astfel de cazuri.

AVEŢI AICI ÎNREGISTRAREA VIDEO A EMISIUNII

Gândul a solicitat un punct de vedere din partea DNA, dacă în urma declaraţiilor făcute de Borza procurorii se vor autosesiza şi dacă "băieţii deştepţi" sunt achetaţi. DNA a precizat că a înregistrat solicitarea şi că va transmite un răspuns oficial. 

Cele 10 companii identificate de Remus Borza drept băieţii deştepţi din energie apar într-un dosar investigat de procurori. Este vorba de dosarul Hidroeletrica investigat de DIICOT. În acest dosar fostul ministru Codruţ Şereş este acuzat de subminarea economiei naţionale şi că alături de directorii Hidroelectrica au provocat un prejudiciu de 170 milioane dolari. În rechizitoriu sunt menţionate şi contractele băieţilor deştepţi şi modul în care aceste contracte au păgubit statul român.

CITEŞTE AICI RECHITITORIUL DOSARULUI HIDROELECTRICA

Istoria scurtă a contractelor de la Hidroelectrica

Între 2001 şi 2004 Hidroelectrica a încheiat contracte cu 10 companii: Alro Slatina, Elsid, Electrocarbon şi Electromagnetica, Alpiq RomEnergie, Alpiq RomIndustries, Energy Holding, EFT AG, EFT România şi Euro P.E.C. Aceştia sunt cei 10 băieţi deştepţi despre care vorbeşte administratorul special al Hidroelectrica. În esenţă aceste contracte prevăd că Hidrolectrica vinde energie ieftină sub preţul pieţei către cele 10 societăţi. Aceşti 10 băieţi deştepţi revindeau energia de la Hidroelectrica altor consumatori la un preţ mult mai mare astfel realizând profituri substanţiale. Presa a arătat că acest tip de afacere care este în mod clar păguboasă pentru stat are un caracter transpartinic. Contractele păguboase fiind semnate ori prelungite de reprezentanţi atât ai PSD, PDL sau PNL.

Pe 20 iunie anul acesta Hidroelectrica a intrat în insolvenţă, la propria ei cerere. Ulterior administratorul special al companiei a denunţat contractele cu şase din cele 10 companii. Au fost denunţate contractele cu Energy Holding, Euro-P.E.C., EFT AG, EFT România, Alpiq RomIndustries, Alpiq RomEnergie. Pentru celelate 4 companii Alro Slatina, Elsid, Electrocarbon şi Electromagnetica contractele au fost renegociate. Analizele de presă ce au precedat anunţul intrării în sinsolvenţă arătau că unul dintre scopurile procedurii de insolvenţă ar fi fost chiar denunţarea contractelor cu băieţii deştepţi.

Decizie crucială la Curtea de Apel pentru băieţii deştepţi

Alpiq RomEnergie şi Alpiq RomIndustries au cerut Curţii de Apel Bucureşti să suspende procedura de insolvenţă a Hidroelectrica. Joi 11 octombrie instanţa va pronunţa o decizie în acest caz. În cazul în care Curtea de Apel decide să anuleze procedura de insolvenţă atunci Hidroelectrica este obligată să revină la situaţia de dinaintea insolventei. Asta înseamnă că vor fi reactivate contractele cu băieţii deştepţi.

Energy Holding conectată la curentul Hidroelectrica şi la tot spectrul politic

Compania Energy Holding a fost pusă pe picioare de către controversatul Bogdan Buzăianu, finul fostului ministru al industriilor Dan Ioan Popescu, în perioada guvernării lui Adrian Năstase. Între anii 2002-2004, compania cunoaşte o cereştere uriasă a cifrei de afaceri de la 1,5 mil. euro la aproape 200 mil. euro. Tot în această perioadă, Energy Holding încheie contracte directe de achiziţie de energie cu cel mai ieftin producător local, Hidroelectrica. În 2009 a fost anunţată preluarea  Energy Holding  de către Marken Investment & Trading M.I.T. o companie înregistrată în Olanda. Totuşi presa a relatat că Energy Holding ar fi în continuare controlată de omul de afaceri  Bogdan Buzăianu. În 2011 Energy Holding a cumpărat energie elctrică de la Hidroelectrica în valoare de  280,25 milioane lei.

O analiză de presă publicată în 2007 arăta că Bogdan Buzăianu şi-a localizat afacerile în Elveţia şi că legăturile sale sau ale partenerilor săi de afaceri duc către politicieni din toate partidele politice importante (PSD, PNL, PDL). Fostul ministru al industriilor, Dan Ioan Popescu este naşul lui Bogdan Buzăianu. Presa a relatat că Bogdan Buzăianu şi Corneliu Vişoianu au fost asociaţi în firma B&C Consulting şi au consiliat PNL Prahova, fieful lui Dinu Patriciu, la recomandarea lui Călin Popescu-Tariceanu. Pe de altă parte şi Radu Berceanu a declarat că l-a cunoscut pe Buzăianu în 1998 când făcea parte din guvern. Apoi în noiembrie 2009 în plină campanie prezidenţială Radu Berceanu a fost fotografiat coborând din maşina lui Bogdan Buzăianu.

 

Numele companiei Energy Holding apare şi în rechizitoriul dosarului Hidroelectrica în care fostul ministru Codruţ Sereş şi alţi şase directori ai companiei au fost trimişi în judecată pentru subminarea economiei. DIICOT a  trimis în judecată în septembrie 2011 dosarul Hidroelectrica care are ca subiect exact contractele paguboase cu băieţii deştepţi. DIICOT spune că Sereş şi cei şase director au încheiat aceste contracte cu bună ştiinţă în detrimentul statului. Prejudiciul adus statului se reidică la 170 milioane dolari.

Presa a mai relatat că DIICOT îl investighează şi pe omul de afaceri Bogdan Buzăianu tot în cadrul cercetărilor privind contractele păguboase cu băieţii deştepţi. Până în acest moment Buzăianu nu a fost trimis în judecată.

Ziarul Financiar a relata că statul român a pierdut 1,4 miliarde de lei în urma contractului dintre Hidroelectrica şi Energy Holding. uma reprezintă diferenţa dintre preţul de vânzare al ener­giei pe bursa OPCOM şi preţul pe care îl plătea Energy Holding.


Euro-P.E.C. firma finului deputatatului PDL Mircea Toader

Euro-P.E.C. este prima companie al cărei contract contract preferenţial cu Hidroelectrica a fost denunţat de administratorul special Remus Borza. Euro-P.E.C. îl are ca acţionar principal pe omul de afaceri gălăţean Marcel Adrian Comşa. Presa a relatat că Marcel Adrian Comşa este finul lui Mircea Toader deputat PDL şi lederul grupului parlamentar ar democrat-liberalilor din cadrul Camerei Deputaţilor.  Potrivit Topului Forbesc 500 de miliardari Comşa are o avere de 16-17 milioane euro. Potrivit analizei realizate de admiistratorul special al Hidroelectrica prejudiciul adus de contractul semnat cu Euro-P.E.C în perioada 2006 – 31 mai 2012 este de 118,57 milioane de lei. Şi acestă companie este menţionată în dosarul DIICOT trimis în judecată. Procurorii au prezentat şi ei o analiză detaliată a contractelor încheiate cu Hidroelectrica. Analiza DIICOT arată că Hidroeletrica a suferit pierderi în urma cpnbtractelor bilaterale încheiate cu Euro-P.E.C. Presa a relatat că acestă companie cumpăra energia ieftină de la Hidroelectrica şi apoi o revindea cătrea  fabricile de ciment Aleşd, Câmpulung, Turda (aferente S.C. HOLCIM ROMANIA S.A.),  combinatele metalurgice MECHEL Târgovişte şi MECHEL Campia Turzii,

Hidroelectrica a deschis o procedură de insolvenţă împotriva compania Euro-P.E.C pentru o datorie de 7,6 milioane de euro.


EFT AG, EFT România: pierderi de 111 milioane euro

EFT AG, EFT România sunt parte a EFT Group. Potrivit propriei descrieri EFT Group este principalul furnizor de energie din Europa de sud-est. Compania furnizează energie către peste 200 de clienţi din 19 ţări. Compania EFT a încheiat în România două contracte cu Hidroelectrica. Din contractele cu EFT AG şi cu EFT România, Hidroelectrica a pierdut, în perioada 2006-31 mai 2012, 203,6 milioane de lei, respectiv 299,2 milioane de lei, adică în total peste 111 milioane de euro.  Banii provin din diferenţa dintre preţul de vânzare stabilit în contractele directe şi preţul pe care Hidroelectrica l-ar fi obţinut dacă ar fi ieşit cu energia pe piaţa spot a bursei de energie OPCOM.  Şi acestă companie este menţionată în dosarul DIICOT care priveşte contractele preferenţiale încheiate de Hidroelectrica. EFT avea acelaşi mod de operare: cumpăra energia electrică ieftin de la Hidroelectrica şi apoi o revindea către alte companii la un preţ mult mai mare.


Două companii create în România şi mutate în Elveţia au adus o pagubă de 190 milioane euro

Alpiq RomEnergie şi Alpiq RomIndustries sunt deţinute de grupul elveţian Alpiq. Firmele Alpiq RomEnergie şi Alpiq RomIndustries au fost create în jurul companiei Ehol Distribution şi Buzmann Industries, firme înfiinţate de omul de afaceri Bogdan Buzăianu şi preluate de grupul elveţian Alpiq. Cele două firme au avut contracte pe termen lung de cumpărare a energiei de la Hidroelectrica la preţuri sub nivelul pieţei. Potrivit descrierii de pe propriul site grupul Alpiq activează în 23 de ţări şi a avut venituri de peste 14 miliarde de franci eleveţieni. Paguba adusă Hidroelectrica în ultimii ani de contractele cu cele două firme depăşeşte 850 de milioane de lei (190 de milioane de euro).


Printre companiile care au beneficiat de contractele preferenţiale se numără şi companiile Alro Slatina, Elsid, Electrocarbon şi Electromagnetica. Contractele cu aceste companii nu au fost denunţate ci doar renegociate cu condiţii mai bune pentru statul român.

Alro Slatina este unul din cei mai impotanţi producători de aluminiu din Europa de Sud-Est. Compania estelistată la bursă şi face parte din grupul internaţional industrial şi de investiţii Vimetco N.V. Alro are un contract direct a achiziţiei energiei de la Hidroelectrica valabil până în 2018. În fiecare an, Alro achiziţionează 3 TWh de electricitate de la compania de stat. În urma renegocierii contractului Alro va plăti statului cu 70% mai mult pentru energia cumpărată de la Hidroelectrica.

Elsid SA produce electrolizi siderurgici. Principalul acţioanr al Elsid este compania Metaleuroest care este deţinută de Mihai şi Stelian Anastasescu. Cei doi oameni de afaceri provin din Prahova şi au o avere estimată de  40 de milioane de euro. Presa a relatat că Mihai Anastasescu prin compania Medimfarm a donat 7500 lei PDL în campania din 2010. Presa locală a mai speculat că Mihai Anastasescu este apropiat de Roberta Anastase fosta preşedintă a Camerei Deputaţilor şi deputat PDL.

Metaleuroest deţine acţiuni şi la Electrocarbon care se află pe lista companiilor care au încheiat contracte cu Hidroelectrica. Principalul acţionar al Electrocarbon este compania Vivaio Campina care este deţinută de omul de afaceri Laurentiu Dascalu.

Electromagnetica Bu­cureşti este trader de energie electrică şi se ocupă şi cu producţia de echipamente electrice şi pentru telecomunicaţii. Electromagnetica este listată la bursă. Presa a relatat că Electromagnetica ar fi controlată de salsariaţii companiei iar SIF Oltenia ar deţine un pachet de 15% din acţiuni.

Citește și: