Biro ATTILA
7118 vizualizări 18 iun 2013

Ionel Manţog, Irina Jianu, Emilian Cutean, Cristian Anghel, Adrian Năstase şi Eugen Bădălan au ceva în comun: au fost decoraţi de Administraţia Prezidenţială, dar au fost şi condamnaţi definitiv de judecători. Deşi legislaţia permite preşedintelui Traian Băsescu să retragă decretele acestora, cel puţin 11 politicieni condamnaţi definitiv au rămas cu decoraţiile intacte. În cazul lui Adrian Năstase, biroul de presă al Administraţiei Prezidenţiale a precizat că retragerea sau neretragerea decoraţiilor nu reprezintă o informaţie de interes public. Un consilier prezidenţial a declarat pentru gândul că situaţia condamnaţilor penal care încă au decoraţii „este monitorizată”, dar că numai preşedintele decide cui şi dacă retrage vreo decoraţie.

Potrivit legislaţiei în vigoare, preşedintele ţării este cel care emite decretele prin care oameni politici sau personalităţi publice sunt decoraţi. În cadrul Administraţiei Prezindeţiale funcţionează şi Cancelaria Ordinelor, un departament care se ocupă de aceste decoraţii. În perioada 2000-2004, fostul preşedinte Ion Iliescu a decorat mii de persoane. Dintre acestea, unele au intrat în puşcărie, dar au rămas cu decoraţiile primite. ”Până în 2004 nu exista sistemul de decoraţii, era presiunea mare, era cererea mare”, a precizat Gheorghe Anghelescu, directorului Cancelariei Ordinelor şi consilier prezidenţial.

Legislaţia spun că în momentul în care o persoană decorată a fost condamnată Administraţia Prezidenţială poate retrage decoraţia. Legea 29/2000 prevede următoarele: Calitatea de membru al unui ordin se poate pierde în urmâtoarele situaţii: ”a) condamnarea, prin hotărâre judecătorească rămasă definitivă la pedeapsa privativă de libertate; b) pentru fapte dezonorante, altele decât cele prevăzutela lit. a), care aduc prejudicii morale membrilor ordinului”

Având în vedere aceste prevederi, preşedintele Traian Băsescu putea retragă  ordinelele şi decoraţiile primite cei 11 condamnaţi, aşa cum a făcut-o deja în alte cazuri. Legea nu prevede însă că ordinul este retras automat după o condamnare. De asemenea, legea nu prevede niciun termen în care preşedintele trebuie să decidă. Retragerea ordinului se face prin intermediul unui decret prezidenţial.

Gheorghe Anghelescu, directorului Cancelariei Ordinelor şi consilier prezidenţial a explicat că, la nivelul direcţiei sale, aceste situaţii sunt supravegheate. ”La nivelul nostru încercăm de fiecare dată să urmărim dacă există persoane care au fost decorate şi care primesc pedepse cu privare de libertate. Încercăm să urmărim dacă sunt astfel de cazuri”

Gheorghe Angelescu a mai explicat şi că retragerea decoraţiilor reprezintă un act de voinţă al preşedintelui. Astfel, numai preşedintele poate dispune retragerea decoraţiilor. ”Trebuie să ţineţi însă cont că decorarea unei persoane este un act de voinţă a şefului staului. Cum nimeni nu poate să-l oblige să dea o decoraţiei, nimeni nu poate să nu o dea şi la fel de bine nu poate să-l oblige să retragă o decoraţie”, a mai declarat Gheorghe Anghelescu.

Lista celor 11 condamnaţi penal decoraţi de Administraţia Prezidenţială

Irina Jianu a fost decorată cu Ordinul pentru merit in grad de cavaler  în 2004. Irina Jianu a fost condamnată definitiv în 2012 alături de Adrian Năstase în dosarul Trofeul Calităţii. Jianu a fost condamnată la 6 ani de închisoare cu executare. Irina Jianu a fost acuzată de procurori de abuz în serviciu, spălare de bani, fals în inscrisuri şi fals intelectual.

Pe 30 noiembrie 2002, preşedintele Ion Iliescu i-a conferit lui Adrian Năstase Ordinul Naţional “Steaua României” în grad de Mare Cruce. Fostul preşedinte l-a decorat pe Năstase pentru ”pentru întreaga activitate pusă în slujba promovării şi dezvoltării României, pentru competenţa şi abnegaţia dovedite în actul guvernării”.

În urmă cu un an de zile, Adrian Năstase a fost condamnat la 2 ani de închisoare cu executare în dosarul Trofeul Calităţii. Sentinţa completului de cinci judecători ai Curţii Supreme este una definitivă. Potrivit legislaţiei, în momentul în care o persoană care a primit o decoraţie de la preşedintele României este condamnată definitiv, această distincţie este retrasă.

Ion Dumitru  fostul director al Romsilva a fost decorat în anul 2000 cu ordinul Steaua României in grad de cavaler. În urmă cu o săptămână, Ion Dumitru a fost condamnat definitiv la trei ani de închisoare cu suspendare. Dumitru a fost trimis în judecată în dosarul Romsilva pentru abuz în serviciu. Ion Dumitru şi coinculpaţii din doar au fost condamnaţi pentru achiziţii ilegale supraevaluate şi nejutificate.

Eugen Bădălan a fost decorat în 2000 cu Ordinul Naţional „Serviciul Credincios” în grad de mare cruce. Bădălan a fost condamnat definitiv în 2012 la 4 ani de închisoare cu supendare într-un dosar de corupţie. Bădălan a fost acuzat de abuz în serviciu privind înstrăinarea unor bunuri ale Armatei.

Ionel Manţog a fost decorat în anul 2000 cu Ordinul Naţional „Serviciul Credincios” în grad de cavaler. În 9 iulie 2012, Ionel Manţog şi fostul director general al Societăţii Naţionale a Lignitului Oltenia, Ion Vulpe, au fost condamnaţi de instanţa supremă la cinci ani de închisoare cu executare pentru abuz în serviciu în formă calificată, în dosarul "Strămutaţilor de lux", decizia fiind definitivă. Fostul lider al PDL Gorj Ionel Manţog a fost încarcerat în 2012.

Manţog şi Vulpe au fost trimişi în judecată de procurorii anticorupţie în 2006. Cei doi au fost acuzaţi că ar fi beneficiat de informaţii clasificate din interiorul societăţii pe care o conduceau pentru a achiziţiona din timp terenuri în zonele ce urmau a fi expropriate de compania minieră, în schimbul acestora urmând să le fie reconstruite vile la marginea municipiului Târgu Jiu, în cartierul Primăverii.

Emilian Cutean a fost decorat în anul 2000 cu Ordinul Naţional „Serviciul Credincios” în grad de cavaler. Fostul deputat PSD Emilian Cutean a fost condamnat definitiv, de către Curtea de Apel Bucureşti, la cinci ani de detenţie pentru fraudarea Guvernului cu peste 200 de mii de lei, într-o perioadă în care a condus Secretariatul de Stat pentru Problemele Revoluţionarilor (SSPR).

Dumitru Cioflină a fost decorat în 2000 cu Ordinul Naţional „Serviciul Credincios” în grad de mare cruce. Dumitru Cioflină a fost condamnat definitiv la doi ani de închisoare cu executare în dosarul schimburilor de ternuri în care a fost condamnat şi Gigi Becali.

Mihail Popescu a fost decorat în anul 2000 cu ordinul Steaua României în grad de mare cruce. Mihail Popescu fost general a fost condamnat definitiv la 4 ani de închisoare cu suspendare în dosarul fostului deputat Eugen Bădălan.

Oţelean Neculae fost şef al Serviciului Logistic in cadrul MApN în perioada 2001-2004 a fost decorat în anul 2000 cu ordinul Steaua României în grad de Cavaler.  Oţelean a fost şi el condamnat la 4 ani de închisoare cu suspendare în dosarul fostului general Bădălan.

Cristian Anghel, fost primar al municipiului Baia Mare, a fost decorat cu Ordinul pentru merit în grad de cavaler în anul 2004. În 2010 Anghel a fost condamnat definitiv la doi ani de închisoare cu executare. Primarul oraşului Baia Mare, Cristian Anghel, a fost trimis în judecată de procurorii anticorupţie, la sfârşitul lunii septembrie 2007, fiind acuzat de abuz în serviciu, în legătură cu supraevaluarea unui imobil din localitate.Potrivit Direcţiei Naţionale Anticorupţie, în perioada 2004-iulie 2006, în calitate de primar, Cristian Anghel, ar fi determinat, cu încălcarea legii, achiziţionarea de către Primăria Baia Mare, la un preţ supraevaluat, a unui imobil situat în aceeaşi localitate, având ca destinaţie locuinţele sociale, prejudiciind bugetul municipiului Baia Mare cu suma de 394.500 de euro.

Vasile Eugen Calcan, fost şef al Serviciului Logistic al SMFT din cadrul MApN în perioada 2000-2001, a primit Ordinul pentru merit in grad de cavaler în anul 2000. Vasile Eugen Calcan a fost condamnat definitiv la 4 ani de închisoare cu suspendare în acelaşi dosar în care a fost condamnat Eugen Bădălan.

Lui Vadim şi Voicu le-au fost retrase decoraţiile

În cazul lui Cătălin Voicu, preşedintele Băsescu s-a arătat mai puţin indulgent şi a retras decoraţia acestuia la două săptămâni de la condamnarea definitivă. Pe 22 aprilie, Cătălin Voicu a fost condamnat la cinci ani de închisoare de Curtea Supremă, decizia fiind definitivă. Pe 9 mai, preşedintele a semnat decretul prin care i-a retras Ordinul «Virtutea Militară» - în grad de Cavaler. În comunicatul de presă, Administraţia Prezidenţială a precizat că ordinul a fost retras tocmai pentru că Voicu a fost condamnat definitiv pentru corupţie.

În mai 2007, preşedintele i-a retras lui Corneliu Vadim Tudor Ordinul naţional Steaua României în grad de Cavaler. În decretul publicat nu se menţionează clar articolul din legea 29/2000 în baza căruia decretul a fost retras. Vadim a fost decorat în 2004 de Ion Iliescu. Retragerea decoraţiei a fost decisă în 2007 de Consiliul de Onoare al Ordinului Steaua Romaniei, condus de Doinea Cornea. Motivul retragerii a fost acela că Vadim nu şi-a prezentat scuzele pentru scandalul făcut în plenul Parlamentului la şedinţa în care a fost citit raportul Tismăneanu prin care a fost condamnat comunismul. Vadim a atacat decizia în instanţă şi a câştigat procesul. Fostul lider PRM susţine că are şi încă în prezent decoraţia primită de la Iliescu. 

După 1989, a mai fost înregistrat un caz similar. Fostul preşedinte Emil Constantinescu a retras distincţia acordată tot de el unui fost torţionar. Mai exact,  Vasile Ciolpan, fostul director al Penitenciarului de la Sighetul Marmaţiei, înschisoare unde a decedat mare parte din elita politică interbelică, a fost decorat cu Medalia "Crucea Comemorativă a celui de-al Doilea Război Mondial - 1941-1945".

Citește și: