UPDATE 17.51 Protestul, susţinut şi de români aflaţi în vacanţă în Italia

Protestul pentru autostrăzi #şîeu a fost susţinut şi de români aflaţi în vacanţă în Italia. Românii s-au oprit 15 minute din schiat, având steaguri naţionale şi pancarte cu mesajul #şîeu sau #şînoi.

70 de români aflaţi în vacanţă în staţiunea de munte Madonna di Campiglio din Italia s-au alăturat protestului iniţiat de Ştefan Mandachi, astfel că 15 minute s-au oprit din schiat şi dat cu placa pentru construirea de autostrăzi.

Tiberiu Pop, organizatorul vacanţei, a declarat, corespondentului MEDIAFAX, că românii s-au alăturat protestului pentru că vor autostrăzi.

„Suntem în Italia 70 de români care am venit la schi în staţiunea de munte Madonna di Campliglio într-o vacanţă organizată de un grup din Cluj-Napoca şi am vrut să susţinem iniţiativa #şîeu vreau autostrăzi, aşa că ne-am oprit 15 minute din a schia sau a ne da cu placa. Fiecare dintre noi a transmis mesajul că vrem construirea de autostrăzi", a spus Pop.

Românii au avut steaguri naţionale şi pancarte cu mesajul #şîeu sau #şînoi.

UPDATE 17.30 Ştefan Mandachi, după protest: A fost un mare succes

Omul de afaceri sucevean Ştefan Mandachi, care a construit primul şi singurul metru de autostradă din Moldova şi care a iniţiat protestul de 15 minute de vineri, declară că acţiunea a fost un mare succes.

Ştefan Mandachi a declarat, într-o conferinţă de presă susţinută la Suceava, că nu se va linişti până nu va vedea autostradă la Suceava.

Întrebat dacă se aşteaptă, după acţiunile sale, la presiuni, omul de afaceri a răspuns că şi-a asumat toate consecinţele.

El a catalogat protestul de vineri „un pas simbolic”, spunând că vrea paşi reali.

„A fost un mare succes. (...) Am generat o solidaritate naţională enormă între români”, a afirmat omul de afaceri.

Întrebat ce părere are despre anunţul preşedintelui Klaus Iohannis, care a declarat că se alătură protestului „România Vrea Autostrăzi”, Ştefan Mandachi a răspuns că este „încântat”, dar nu vrea ca acţiunii sale să îi fie atribuite conotaţii politice.

Vineri, la Suceava, câteva sute de persoane au participat la inaugurarea metrului de autostradă construit de omul de afaceri şi au protestat.

Primării, societăţi comerciale, sindicate şi persoane fizice s-au alăturat vineri, la ora 15.00, timp de 15 minute, protestului iniţiat de omul de afaceri, oprind activitatea.

UPDATE 17.19 Gabriela Firea, despre autostrăzi şi protestul #şîeu: Este principalul nostru minus ca ţară

Primarul general, Gabriela Firea, a declarat, vineri, că lipsa de autostrăzi şi infrastructura precară, în general, reprezintă cel mai mare minus al României. Firea laudă protestul #şîeu şi spune că întreaga clasă politică este vinovată pentru situaţia actuală în ceea ce priveşte autostrăzile.

„Este îndreptăţită orice formă de manifestare, chiar şi de protest, pentru că avem foarte multe rămâneri în urmă în ceea ce priveşte infrastructura din ţară, din Capitală şi din alte oraşe. Acesta este principalul nostru minus ca şi ţară, iar dacă nu recunoaştem acest lucru înseamnă că suntem practic desprinşi de realitate”, a declarat, vineri, primarul general Gabriela Firea.

Potrivit edilului, toată clasa politică este responsabilă pentru faptul că Romînia are o infrastructură precară, respectiv foarte puţini kilometri de autostradă.

„Trebuie, în schimb, dincolo de aceste forme de manifestare, să analizăm ce nu am făcut cu toţii bine şi nu e vorba de cei care sunt acum la putere, ci cei care au condus ţara aproape 30 de ani. Nu este partid politic din România, cu excepţia unuia nou înfiinţat - toate celelalte s-au succedat la putere. Deci nu pot să vină acum partidele să spună că ele nu au avut guvernarea şi că doar un singur partid este vinovat”, a mai declarat Firea.

Edilul mai spune că protestul de vineri, de 15 minute, este unul lăudabil şi că trebuie să rămână unul sincer şi cetăţenesc.

„Eu m-aş bucura să rămână unul cât se poate de cetăţenesc, să fie unul cât se poate de sincer, aşa cum a debutat, şi ar fi totuşi un gust amar să profite cineva politic de el. Până la urmă este nemulţumirea noastră, a tuturor, iar că cineva a şi format o imagine a acestei nemulţumiri este spre lauda acelei persoane”, a mai declarat Gabriela Firea.

UPDATE 16.36 O intrare în Craiova, blocată

Peste 50 de maşini au blocat un sens de mers la intrarea în Craiova dinspre aeroport, şoferii alăturându-se protestului #şîeu. De asemenea, mai mulţi angajaţi ai Ford au ieşit la poarta fabricii, cerând autostrăzi. La Rovinari, sute de persoane s-au alăturat angajaţilor Primăriei şi au protestat.

La ora 15.00, peste 50 de maşini au oprit la intrarea în Craiova dinspre aeroport, blocând o bandă de mers.

„Pentru a ne putea dezvolta trebuie să avem în primul rând autostrăzi. Era normal să participăm, până la urmă toată România vrea autostrăzi. Nu mai putem sta nepăsători, din partea guvernanţilor nu mai avem nicio aşteptare. Ne-am săturat de promisiuni care nu sunt duse la îndeplinire”, a spus unul dintre cei prezenţi la protest.

De asemenea, în Craiova au fost mai multe firme private care au întrerupt activitatea pentru 15 minute. Două dintre acestea sunt Arhi Design şi Plusauto, care s-au alăturat campaniei pentru construcţia de autostrăzi, iar toţi cei 180 de salariaţi au întrerupt activitatea pentru 15 minute.

Fabrica Ford nu a oprit producţia, dar angajaţii care erau de serviciu la ora 15.00 s-au adunat la poarta fabricii, cerând autostrăzi.

Sute de persoane din oraşul Rovinari, judeţul Gorj, s-au alăturat angajaţilor primăriei, care au coborât în faţa instituţiei, vineri şi au oprit activitatea, timp de 15 minute. Printre cei care au cerut să fie construite drumuri rapide s-a aflat şi primarul ALDE al oraşului, Robert Filip, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Totodată, angajaţii Primăriei Rovinari, judeţul Gorj, în frunte cu edilul-şef Robert Filip, au oprit lucrul la ora 15.00, pentru 15 minute. Acestora li s-au alăturat antreprenori din oraş, dar şi oameni simpli.

„În primul rând, şi noi vrem un drum expres, ca să nu visăm prea mult pentru autostrăzi şi să sperăm că într-un viitor apropiat o să apară şi autostrăzi în zona Olteniei şi a Gorjului. Le mulţumesc tuturor antreprenorilor care au răspuns la această solicitare a noastră, tuturor angajaţilor şi oamenilor simpli din Rovinari care au venit alături de noi. Trebuie să înţelegem că noi avem nevoie de aceste lucruri acum, dacă vom sta doi ani să facem documentaţii, nici nu vreau să mă întreb cât va dura să facem autostrada sau drumul expres în sine. Sunt sigur că dacă se vrea cu adevărat, se poate, trebuie doar mai multă voinţă şi birocraţie mai puţină şi cadru legislativ mai bun. Au venit sute de oameni care sunt privaţi, care nu au nicio legătură cu vreun partid politic, cum nici noi nu am făcut niciun fel de acţiune politică şi le mulţumesc, pentru că ei, într-un fel sau altul, au pierderi financiare, pentru că le întârzie maşinile cu marfă. Toţi suntem uniţi şi nu cred că cerem mult, să avem şi noi un drum expres sau măcar o autostradă", a declarat Robert Filip, primarul ALDE al oraşului Rovinari.

Alţi şase primari ai oraşelor Târgu-Jiu, Motru, Turceni şi ai comunelor Bustuchin, Roşia de Amaradia şi Băleşti s-au alăturat campaniei iniţiate de omul de afaceri Ştefan Mandachi, din Suceava.

Şi câţiva şoferi s-au oprit, pe marginea drumului, în judeţul Gorj, timp de 15 minute, pentru a cere construcţia de drumuri rapide. Dan, un şofer în vârstă de 43 de ani, din judeţul Dolj, a oprit autoutilitara în apropierea Parcului Coloana Infinitului, din Târgu-Jiu şi a ţinut în mână o pancartă pe care a scris #şi eu vreau autostrăzi.

„Eu vin de la Petroşani acum. Solicit să se construiască autostrăzi, să circulăm în siguranţă. La ora actuală se circulă destul de greu, foarte încet, trebuie să fim foarte atenţi. Una e să faci patru ore pe 150 de kilometri şi alta e să faci două ore", a declarat bărbatul, pentru MEDIAFAX.

Protestul „15 minute” în Cluj: Trafic PARALIZAT cu maşini pe avarii, drum naţional blocat cu un tractor

Protestul #şîeu a paralizat traficul rutier în Cluj-Napoca, şoferii oprind maşinile cu avariile puse. Un drum naţional a fost blocat cu un tractor, iar sute de angajaţi de la o firmă de IT au întrerupt activitatea, cerând construirea de autostrăzi, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Peste 400 de angajaţi ai firmei de IT AROBS Transilvania Software au întrerupt activitatea timp de 15 minute, după ce au primit pe calculatoare mesajul „#Şîeu protestez! 15 minute pentru o Românie conectată şi sigură”.

Ei s-au strâns în holul companiei din Cluj-Napoca unde au strigat „Şî eu”. Pe calculatoare şi pe pereţi au fost lipite afişe cu mesajele campaniei lansate de Ştefan Mandachi, ”România vrea autostrăzi. #şîeu”.

„Dacă am avea autostrăzi, am putea creşte afacerea la un nivel ridicat. Noi avem 800 de angajaţi şi colaboratori în mai multe oraşe, printre care şi Suceava. 400 de angajaţi din Cluj-Napoca au întrerupt activitatea 15 minute. În acest interval telefoanele nu sună, nimeni nu este la calculator, activitatea s-a oprit pentru a transmite mesajul că vrem autostrăzi, şosele rapide şi drumuri mai bune”, a spus fondatorul firmei, Voicu Oprean.

De asemenea, DN 16, care face legătura dintre Cluj-Napoca şi Reghin, între Zorenii de Vale şi Cămăraşu, a fost blocat 15 minute de un tractor şi de maşini, de către un grup de persoane care a afişat un banner cu mesajul „Furaţi mai puţin, faceţi autostrăzi”.

„Ce ne-a surprins plăcut a fost faptul că nimeni din cei blocaţi în trafic nu s-a supărat, ba din contră, la final ne-au salutat şi ne-au aplaudat. Coada de maşini s-a întins pe aproape un kilometru”, a declarat corespondentului MEDIAFAX Sorin Bobiş, iniţiatorul protestului. 

Pe durata celor 15 minute traficul rutier din Cluj-Napoca a fost paralizat în mai multe puncte, pe Bulevardul 21 Decembrie 1989, Piaţa Mihai Viteazu, Piaţa Unirii, unde şoferii au oprit maşinile, au pornit avariile şi au claxonat. Mai multe persoane aflate pe o trecere de pietoni în Piaţa Unirii au oprit maşinile, având steaguri şi afişe tricolore

Citește și: