Mădălina CHIŢU
14879 vizualizări 13 apr 2013

Casa Naţională de Asigurări de Sănătate a sistat, începând cu luna aprilie, alocarea tuturor fondurilor pentru asistenţa medicală stomatologică. Decizia înseamnă că românii vor trebui să scoată bani din buzunar pentru fiecare vizită la dentist, inclusiv pentru urgenţe. Aceasta, în condiţiile în care România ocupă un loc codaş în Uniunea Europeană în ceea ce priveşte igiena orală şi vizitele la stomatolog. „Trebuia să iau de la oncologie sau de la diabet. De unde să tai?”, s-a întrebat retoric ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, după ce instituţia pe care o conduce a decis să reducă la 0 bugetul - şi aşa mic - pentru cariile românilor.

„Banii alocaţi de minister pentru această ramură a medicinei erau şi aşa foarte puţini. În primul trimestru, au fost alocaţi 13 milioane de lei, în condiţiile în care în sistem au mai rămas aproximativ 1.780 de stomatologi în contract cu casele de asigurări de sănătate. Din aprilie, bugetul este zero. Din aceşti bani medicii aveau de ales între a trata cariile copiilor sau a face un sfert de placă dentară pentru un pensionar”, a declarat pentru gândul prof. dr. Ecaterina Ionescu, preşedinta Colegiului Medicilor Dentişti din România.

Reacţia ministrul Sănătăţii: „Trebuia să iau de la oncologie sau de la diabet. De unde să tai?”

Contactat de gândul, ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, a spus că nu sunt bani pentru finanţarea medicinei stomatologice. Şeful de la Sănătate a menţionat că va încerca, la rectificarea bugetară, revizuirea fondurilor pentru programele din domeniul stomatologiei, însă, dacă nu vor fi găsiţi banii necesari, demersul va fi amânat pentru 2014.

„Sper să scap anul acesta de plata arieratelor, iar banii pe care i-am plătit pe arierate, respectiv 3,5 miliarde de lei anul acesta, să fie îndreptaţi de la anul exact acolo unde este nevoie. Este un angajament pe care România şi l-a luat, şi anume acela că va plăti arieratele, iar acest angajament trebuie dus la îndeplinire. Sigur, asta în dauna unor servicii medicale”, a mai spus Nicolăescu.

Întrebat dacă nu s-au putut găsi alte soluţii sau dacă nu s-a putut tăia din altă parte, ministrul Sănătăţii a spus: „Trebuia să iau de la oncologie sau de la diabet. De unde să tai din altă parte? Am luat de unde era mai puţin grav şi de unde afecta mai puţin viaţa oamenilor. Dacă nu îi dai unui bolnav de cancer medicamentul moare, dar dacă nu îşi face o carie, astăzi, omul nu moare, din păcate sau din fericire. Am încercat să facem prioritizare. Am luat de unde se poate, de unde nu punem viaţa omului în pericol. Banii sunt puţini. Asta este. E aşa de greu de înţeles? Eu nu cred. E nevoie de bună-credinţă”, ne-a mai declarat Eugen Nicolăescu.

Şeful de la Sănătate va vorbi, la emisiunea "După 20 de ani", difuzată de Pro TV şi de voyo.ro duminică, de la ora 10.00, despre creşterea eficienţei sistemului sanitar, posibilitatea acordării unor salarii decente personalului medical şi despre crearea unor condiţii civilizate în spitale.  Avându-i ca parteneri de dialog pe Cristian Leonte, moderatorul emisiunii, şi pe jurnaliştii Claudiu Pândaru (Gândul) şi Cristian Hostiuc (Ziarul Financiar), ministrul Nicolăescu se va referi inclusiv la depistarea "găurilor negre" din domeniul sănătăţii.

Românii vor trebui să plătească inclusiv urgenţele

Referitor la situaţia serviciilor stomatologice, Ecaterina Ionescu, preşedinta Colegiului Medicilor Dentişti din România, ne-a mai explicat că, potrivit contractului cadru, pacientul beneficiază de anumite servicii stomatologice, mai ales dacă este vorba despre minori sau pensionari. „Asta doar în teorie. În realitate, nu putem nici măcar să oferim consultaţii gratuite”, a mai spus spus Ionescu.

Medicii stomatologi consideră că, prin această decizie, se încalcă drepturile pacienţilor Români.

„Legea spune că orice cetăţean al ţării are dreptul la servicii medicale de urgenţă. Prin sistarea acestor fonduri ne sunt încălcate drepturile”, a declarat pentru gândul prof. dr. Dan Dumitru Slăvescu, fostul director medical al Spitalului Clinic „Nicolae Malaxa”, din Capitală.

Prof. dr. Slăvescu mai spune că asistenţa medicală stomatologică a fost neglijată în ultima perioadă de către autorităţi, acesta fiind şi motivul pentru care numărul dentiştilor care încă mai au contract cu CNAS-ul este tot mai mic de la an la an. „Este suficient să luăm suma alocată de ministerul Sănătăţii acestei ramure a medicinei şi vom vedea câţi bani a alocat statul pentru sănătatea orală a fiecărui român. Suma este atât de mică, încât dacă ne-am duce în privat am putea plăti cel mult consultaţia. Adică ne-am pune pe scaun, iar medicul ne-ar spune că ne doare măseaua şi ne-ar aduce la cunoştinţă ce tratament ar fi indicat, fără să intervină cu absolut nimic”, a punctat prof. dr. Slăvescu. 

95 la sută dintre români au probleme de sănătate orală

Datele ultimului Eurobarometru cu privire la sănătatea orală arată că 66% dintre conaţionali nu merg la dentist nici măcar o dată pe an. Acest studiu ne clasează pe ultimul loc în Europa la capitolul sănătate orală.

Românii îşi motivează absenţa dintr-un cabinet stomatologic spunânc că preţul controalelor şi al tratamentelor dentare sunt ridicate. De asemenea, 33% dintre conaţionali nu iau în serios problemele dentare, iar 16 la sută consideră că nu au nevoie de o intervenţie stomatologică deoarece poartă proteze.

Spre deosebire de români, datele din Eurobarometru arată că 83% dintre olandezi au fost cel puţin o dată pe an la medicul stomatolog, urmaţi de danezi – 78%, luxemburghezi – 77% şi germani – 77%. Francezii merg la dentist în proporţie de 52%, mai arată datele statistice.

Potrivit cercetării, jumătate dintre europeni au declarat că au fost la dentist pentru un control de rutină sau pentru detartrare. O treime dintre ei au mers pentru un tratament banal şi aproape un european din cinci, pentru un tratament de urgenţă.

Mai mult, şi la capitolul igienă orală, ţară noastă ocupă un loc codaş. Potrivit studiilor privind obiceiurilor de consum, un român consumă, în medie, cel mult două tuburi de pastă de dinţi pe an, adică de cinci ori mai puţin decât un cetăţean german, de exemplu. Aproape 22 la sută dintre români nu au mai trecut de ani buni pe la medicul stomatolog, 50 la sută merg o dată pe an. Mai mult oamenii folosesc o periuţă de dinţi doi-trei ani şi există familii în care o periuţă este folosită de toată familia.

În aceste condiţii, 95 la sută dintre români au probleme de sănătate orală.

Riscurile la care se expun românii dacă nu se duc la stomatolog la timp

Chiar dacă ministrul Sănătăţii este de părere că afecţiunile dentare nu sunt prioritare, medicii stomatologi avertizează că acestea sunt extrem de importante. „Dacă nu se intervine la timp, o afecţiune stomatologică poate duce chiar la apariţia cancerului oral”, a declarat pentru gândul dr. Raul Paraschivescu, medic stomatolog, competenţa implantologie.

Specialiştii spun că, din păcate, românii nu sunt educaţi să se prezinte la stomatolog, atunci când afecţiunea nu este atât de gravă. „Românii vin la medic atunci când nu mai suportă durerea. Din păcate, apelează la ajutorul medicului atunci când dintele nu mai poate fi salvat”, a mai spus dr. Paraschivescu.

Dentiştii au realizat pentru gândul o listă cu riscurile la care se expun românii care nu se prezintă din timp la medicul stomatolog.

● Bolile parondontale (nr. afecţiune la nivelul gingiilor, ce constă în retracţia gingiilor şi în descoperirea pronunţată a dinţilor) reprezintă un prim efect al faptului că românii se prezintă prea târziu la medic. „Această boală poate fi prevenită foarte uşor: printr-un detartraj. Românii refuză acest tratament, deoarece au impresia că prin detartraj li se zgârie dinţii, fără să se gândească că dacă nu apelează la acestă terapie, practic, înghit diverşi microbi care se găsesc la nivelul danturii. Microbi care atacă sistemul gatric”, a explicat dr. Paraschivescu.

● Abcesele sunt afecţiuni care pot difuza în diferite zone ale capului, dacă nu sunt tratate la timp. „Abcesele sunt extrem de periculoase. Acestea pot duce chiar la apariţia septicemiei”, atrage atenţia dr. Paraschivescu.

● Afecţiunile stomatologice poate duce chiar la apariţia cancerului oral. „Un dinte sau o măsea spartă provoacă mici leziuni la nivelul cavităţii orale dacă nu se intervine rapid. Aceste leziuni se pot transforma în ulceraţii, care pot deveni cancerigene. Cele mai multe cancere orale se produc din această cauză”, a mai spus dr. Paraschivescu.

● Cariile pot duce la apariţia bolilor de inimă. „Eu cred că este mult mai ieftin să tratezi o carie decât un infarct”, a precizat prof. dr. Slăvescu.

Citește și: