321 vizualizări 14 oct 2009

În vârstă de 52 de ani, Lucian Croitoru a absolvit în 1982Facultatea de Planificare şi Cibernetică Economică din cadrulAcademiei de Studii Economice Bucureşti. Timp de doi ani, dupăterminarea studiilor, el a lucrat ca economist la Întreprindereapentru Foraje şi Alimentări cu Apă Bucureşti, pentru ca în 1984 săse transfere la Institutul de Economia Industriei, unde lucrează cacercetător până în 1998. An în care devine profesor demacroeconomie internaţională la ASE, Facultatea de RelaţiiEconomice Internaţionale.

În acelaşi an, în noiembrie, devine şi preşedinte al CentruluiRomân pentru Politici Economice, poziţie pe cae o deţine şi înmomentul de faţă. Însă cea mai importantă realizare a sa din anul1998 este numirea în postul de consilier principal alguvernatorului BNR. Timp de câteva luni, în 2000, Croitoru a ajunsşi la Palatul Victoria, în funcţia de cosilier personal al primuluiministru, care era acelaşi Mugur Isărescu.
De fapt, nu era prima sa experienţă la Guvern, având în vedere căîn perioada 1991-1995 fusese expert la Departamentul pentru ReformăEconomică al Executivului, având ca domenii de expertiză politicilemonetare şi fiscale şi restructurarea întreprinderilor îneconomiile în tranziţie.

În septembrie 2003, părăseşte Banca Naţională, pentru funcţia deconsilier principal la Fondul Monetar Internaţional. Patru ani maitârziu, se întoarce la BNR, redevenind consilier al guvernatorului.De curând, deşi a fost susţinut de PDL, Croitoru a pierdut funcţiade viceguvernator al Băncii Centrale în favoarea avocatuluipenelist Bogdan Olteanu. Decizia comisiilor reunite debuget-finanţe ale Parlamentului a stârnit reacţii acide din parteamediului economic, care a acuzat legiuitorul de politizareaBNR.

Şi viaţa sa particulară a fost oarecum legată de Mugur Isărescu,ţinând cont de faptul că, pentru o perioadă, a fost prietenulfiicei acestuia, Lăcrămioara.

În afară de participarea la numeroase cursuri şi specializări peteme financiar-bancare, Lucian Croitoru a fost implicat şi înevaluarea pre-privatizare a Băncii Române pentru Dezvoltare.(A.B.)

Citește și: