84 vizualizări 1 dec 2010

Parada de anul acesta de Ziua Naţională - un prilej unic într-unmandat, căci în centrul atenţiei nu mai era, ca în alţi ani,preşedintele Traian Băsescu - i-a lăsat însă un gust amar şefuluiExecutivului. Ironia face că lipsa şefului statului s-a întorsîmpotriva premierului, acuzat că a primit pe nedrept onorurile şinu a respectat ordinea în stat lăsându-l ca actor principal încadrul ceremoniilor pe şeful Senatului.

Prezenţa sa de circa o oră s-a dovedit până la capăt un realfiasco, fiind asezonată cu nişte huiduieli de plecare. Hotărât,premierul, aproape congelat, s-a îndreptat spre maşina SPP,lăsându-l în urma sa pe liderul PRM, Corneliu Vadim Tudor, care s-adistrat comentând şi râzând către SPP-işti: "Ce i-au făcut, mă, luiBoc!".

Un Boc, o baliză, 20 km, câţiva ţurţuri

Prim-ministrul avea însă planuri mari pentru a se remarca măcarprin inaugurări de Ziua Naţională. A venit mai grăbit la Podul dela Chitila să taie panglica la 20 de kilometri din Centura de Norda Bucureştiului, încă nefinalizată. "Aşa e firesc: ce promit, şifac. Să vedem cum arată", i-a spus Boc lui Gheorghe Dobre de laTransporturi. "Staţi să stăm la o scurtă declaraţie, după caremergem mai departe", a organizat premierul ceremonia de inaugurarecare, între timp, rămăsese fără panglică din cauza vântuluinăprasnic. Aşa că organizatorii s-au gândit ca, în loc de panglică,să-l lase pe şeful Executivului să mute nişte balize de plasticpentru a da, în mod simbolic, drumul la trafic.

Premierul s-a lansat spre grupul bicolor de balize ce tronaude-a lungul podului. Abia mai ţinându-se din cauza vântuluiputernic, premierul s-a luptat, mai întâi, cu încăpăţânata balizăroşie. I-a alunecat mâna pe stratul de gheaţă ce îmbrăca plasticul,dar Boc nu s-a lăsat uşor. A apucat-o cu ambele mâini şi a târât-ohotărât spre parapeţii podului. Câteva mâini ale şefilor de ladrumuri i-au sărit în ajutor, dar Emil Boc nu s-a lăsat ajutat."Uşor, uşor...", l-au sfătuit aceştia, uitându-se la şefulExecutivului cum cară baliza. Odată dovedită sarcina, Boc a luatîntrebări de la ziarişti despre noua realizare, grăbit să pleceapoi la Sibiu din cauza frigului de afară. "Bun. E 1 Decembrie şi,aşa cum am promis, centura Chitila-Voluntari, practic, astăzi estedată în folosinţă. Cei 20 km din Centura Bucureştiului astăzi vorsta la dispoziţia bucureştenilor şi nu numai: vor uşura traficul peaceastă porţiune".

Arta de a îngheţa sub ochii camerelor

Premierul n-a uitat să-şi enumere lanţul de kilometri de drumurifăcuţi de Cabinetele sale succesive în ultimii doi ani: 116 km deautostradă sau de drumuri în regim de autostradă. "Cei care neîntreabă ce măsuri an-ticriză a luat Guvernul le dau un răspunsdirect şi tranşant: investiţia publică în infrastructură reprezintăcea mai puternică măsură anticriză (...) Dacă vom da mai mulţi banipentru dezvoltare, o vom duce mai bine în viitor. Dacă vom face cubanii ţării doar pomeni electorale, aşa cum am făcut în 2008, ţaranu se va dezvolta. De altfel, tot în acest an, pe lângă acestelucrări de infrastructură sunt 620 km de drumuri naţionalereabilitaţi", a spus Boc, în timp ce lacrimile i s-au înnodat subbărbie. Pentru că, din cauza frigului puternic, premierullăcrima.

"CenturaCapitalei astăzi porneşte cu acest tronson. Repet, nu suntmul-ţumit că ea nu este finalizată. Ea putea fi finalizată poate şimai repede cu 10 ani, dar noi am dat astăzi 20 km în folosinţă şisunt direct interesat ca în 2011 şi în 2012 să finalizăm capetelede centură care leagă cu A1 şi cu A2. Adică, când vii de la Piteştisă ai legătură, să intri pe Centura Bucureştiului pentru a merge peA2 spre Constanţa, fără să mai fii nevoit să mai treci prinaglomerările care astăzi sunt, din nefericire, în vigoare", arăspuns Boc deja vânăt de frig.

Răspunzânddeja pe butonul "au-tomat", Boc le-a urat românilor "la mulţi anişi multă sănătate, în primul rând". "Iar, în al doilea rând, să nuuităm că suntem români pentru că acest popor a reuşit, în decursulveacurilor, să facă faţă tuturor imperiilor - fie că a fost vorbade cel Otoman, Habsburgic, Austro-Ungar, Ţarist - am rezistat îndecursul vremurilor. Şi aşa cum un cântec istoric ne aduce aminte:românii, în veci vor fi fraţi". După care, premierul s-a urcatcrispat în maşină.

Inaugurări

Sibiu: o nouă panglică tăiată

Premierul a fugit apoi la Sibiu, unde a inaugurat centuraocolitoare a municipiului de 20,8 kilometri. Aici a tăiat panglicaîmpreună cu ministrul Economiei, Ion Ariton, testând apoi drumul lavolanul unui autoturism Dacia Duster. La final, Boc a arătat mândrupaharul plin cu apă pe care l-a pus pe bordul maşinii, afirmând cănicio picătură de apă nu s-a vărsat, ceea ce demonstrează că drumuleste realizat foarte bine.

Citește și: