Raluca ION
Daciana Ilie
Biro ATTILA
39064 vizualizări 6 oct 2014

Într-o declaraţie publicată pe site-ul Ambasadei Rusiei, Oleg Malginov susţine că „o preocupare aparte o provoacă faptul că în cadrul măsurilor de anchetă s-a dispus ca uzina să oprească producţia ceea ce a pus în pericol funcţionarea întregului lanţ de producţie al companiei „Lukoil" din România”. Surse judiciare au explicat însă pentru gândul că procurorii nu au dispus sistarea activităţii rafinăriei, ci doar au pus sechestru asigurator pe produsele rafinăriei Petrotel Lukoil.

Ambasadorul Rusiei a mai susţinut îndeclaraţia sa că „în timpul activităţii sale în România „Lukoil-ul" a creat mii de locuri de muncă, a plătit regulat impozite în bugetul românesc, a acordat sprijinul comunelor locale, a investit în susţinerea ecologiei, perfecţionarea structurilor de acordare a asistenţei medicale de urgenţă, în dezvoltare a surselor netradiţionale de energie, i-a ajutat pe copii invalizi şi orfani etc”.

Malginov spune că speră că „ancheta se va face nepărtinitor şi obiectiv în cadrul legii şi ţinând cont în mod cuvenit de interesele atât ale mediului de afaceri, cât şi ale muncitorilor, precum şi de interesele relaţiilor ruso-române” şi că va urmări „atent dezvoltarea situaţiei în jurul rafinăriei „Petrotel-Lukoil"”

Ponta: „Nu fugeau cu conductele în Rusia”

Premierul Victor Ponta a făcut luni o afirmaţie critică la adresa procurorilor care au dispus sechestrul asupra produselor Petrotel Lukoil.  "Îmi exprim speranţa ca, fără a interfera în niciun fel în activitatea suverană şi independentă a procurorului, să avem grijă că e vorba de 3.500 oamni şi de nişte interese economice de funcţionare a altor companii extrem de importante şi sper doar în înţelepciunea şi responsabilitatea celor care anchetează de a găsi soluţia legală. Totuşi, aici nu e vorba că am prins pe cineva furând o maşină şi indisponibilizăm maşina, aici să indisponibilizezi conducte...bănuiesc că cei care au comis fapte penale nu fugeau cu conductele în Rusia sau nu ştiu unde şi nici rafinăria nu o mutau mâine din România. Dar justiţia este independentă îşi face datoria şi bănuiesc că, dacă se întâmplă ceva rău, cei 3.500 de oameni o să vină la mine, că aşa e cu justiţia. Eu doar sper şi ne dorim să se găsească soluţia legală prin care, pe de-o parte, să fie sancţionaţi cei vinovaţi, să se recupereze prejudiciul fără să aruncăm în aer acea chestie cu "Fiat Justitia Pereat Mundi" ("Să se facă dreptate chiar dacă moare lumea"-n.r.)...eu sper să fie doar cu "Fiat Justitia", fără să piară şi lumea numai din asta".

Lukoil nu a anunţat autorităţile despre eventuale disponibilizări

Reprezentanţii rafinăriei Petrotel-Lukoil din Ploieşti au notificat, vineri, Garda de Mediu - Comisariatul Judeţean Prahova asupra faptului că opresc activitatea rafinăriei începând de vineri după-amiază, fără a preciza, în notificare, un motiv pentru care opresc instalaţiile din rafinărie şi nici o dată la care acestea ar urma să fie repornite, a declarat, luni, şefa Gărzii de Mediu Prahova, Daniela Tudorache.

Deşi activitatea rafinăriei a fost întreruptă începând de vineri după-amiază, când instalaţiile acesteia au fost oprite pe rând, conform procedurilor, conducerea Petrotel-Lukoil nu a anunţat autorităţile despre eventuale disponibilizări colective sau şomaj tehnic.

Directorul Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Prahova, Cristina Stoichici, a declarat, luni, pentru Mediafax că din partea companiei Lukoil nu a fost primită nicio notificare privind o eventuală decizie de a face concedieri colective sau de a trimite oamenii în şomaj tehnic.

Mai mult, surse din cadrul rafinăriei susţin că în 3 octombrie, la o zi după ce procurorii au făcut percheziţii la sediul a cinci firme care îşi desfăşoară activitatea pe platforma rafinăriei din Ploieşti, directoarea adjunctă a rafinăriei a semnat şi transmis către AJOFM Prahova o solicitare prin care cerea eliberarea unei adeverinţe care să ateste dacă în baza de date a AJOFM există persoane calificate ca inginer construcţii civile şi cercetător construcţii civile şi industriale, întrucât rafinăria ar căuta să angajeze astfel de specialişti.

Luni, la peste 48 de ore de când au fost oprite instalaţiile din incinta rafinăriei, angajaţii Petrotel-Lukoil au mers în continuare la program.

Liderul de sindicat din cadrul Lukoil, Gheorghe Paraschivoiu, a declarat corespondentului Mediafax că oamenii merg în continuare la serviciu şi că nu au fost anunţaţi despre eventuale concedieri.

Potrivit lui Paraschivoiu, decizia de a fi oprită activitatea rafinăriei ar aparţine procurorilor care instrumentează dosarul în care cinci companii care activează pe platforma rafinăriei din Ploieşti sunt cercetate pentru evaziune fiscală şi spălare de bani cu un prejudiciu de 230 de milioane de euro.

Gheorghe Paraschivoiu a mai spus că angajaţii rafinăriei nu exclud posibilitatea de a ieşi în stradă dacă nu vor fi deblocate conturile pentru salariile oamenilor care lucrează în cele cinci firme.

Potrivit lui Gheorghe Paraschivoiu, la firmele care îşi desfăşoară activitatea pe platforma rafinăriei din Ploieşti şi care ţin de compania Lukoil lucrează aproximativ 2.500 de salariaţi.

Parchetul a pus sechestru asigurator pe produsele rafinăriei Petrotel Lukoil

Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti a decis punerea sub sechestru asigurător a produselor rafinăriei Petrotel Lukoil aflate în depozitele şi conductele Oil Terminal, până la concurenţa sumei de 1,039 miliarde lei. Informaţia a fost transmisă luni de Oil Terminal Bursei de Valori Bucureşti.

"Ponderea tranzacţiilor Lukoil la 30.09.2014 este de 34,2% din cifra de afaceri preliminată a Oil Terminal. Conducerea Oil Terminal va analiza de urgenţă situaţia cu toţi factorii implicaţi şi va stabili un plan de măsuri pentru limitarea impactului acestui eveniment asupra activităţii sale", se arată într-un comunicat al companiei.

Procurorii au făcut, joi, percheziţii la sediile mai multor companii aparţinând Lukoil, inclusiv la rafinăria din Ploieşti, prejudiciul estimat fiind de 1,039 miliarde lei (230 de milioane de euro), din care 112 milioane de euro din evaziune fiscală şi restul din spălare de bani.

Parchetul Curţii de Apel Ploieşti anunţa, joi, că au fost făcute 23 de percheziţii la sediile Petrotel Lukoil Ploieşti, Lukoil Energy&Gas România, Lukoil Lubricants East Europe, Agenţia Lukom-A-România şi TP LOG Services, toate din Ploieşti.

 

Citește și: