1356 vizualizări 5 nov 2010

Adrian Păunescu a fost una dintre cele mai controversate prezenţe de pe scena publică românească a ultimilor 40 de ani. În perioada 1973-1985, în vremea Cenaclului Flacăra, el a fost zeul care aduna mulţimile în pieţe, cămine culturale şi stadioane, pentru a le aduce, pe căi oficiale şi sigure, muzică şi poezie. Mii de oameni stăteau nopţi întregi în frig, fără să se clintească, pentru a-i asculta pe Păunescu şi artiştii aduşi de el pe scenă. Iar uneori pentru mai mult: spectatorii ii trimiteau bileţele în timpul concertelor, iar în unele îl rugau aducă apa caldă căldura şi şi în caselele lor.

Peste 1500 de spectacole în 12 ani

Potrivit Anetei Spornic, viceprim-ministru al Guvernului comunist, cei care credeau că Adrian Păunescu avea trecere pe lângă Ceauşescu nu se înşelau. Într-un interviu dat în urmă cu câţiva ani, Aneta Spornic susţinea că uşa cabinetului lui Nicolae Ceauşescu îi stătea tot timpul deschisă poetului.
Într-un editorial publicat în vară, Adrian Păunescu spunea însă că, în timpul regimului comunist, i s-a reproşat că nu respectă linia partidului: "În vremea lui Ceauşescu mi se făceau reproşuri grave că nu sunt corect şi disciplinat conform cu linia partidului. După moartea lui Ceauşescu am suportat ani şi ani reproşul că l-am lăudat, în anumite ocazii politice. După 20 de ani de la asasinarea lui, Ceauşescu îşi recâştigă un loc de merit în istoria naţională."

VEZI AICI FILMUL TE SALUT GENERAŢIE ÎN BLUGI
Adrian Păunescu a fost cel care a condus revista Flacăra între 1973 şi 1985. Iniţial, Cenaclul Flacăra se ţinea luni seara la teatrul Ion Creangă din Bucureşti, dar, cu timpul, evenimentele s-au transformat în turnee, spectacolele trebuind să se desfăşoare pe stadioane, pentru că sălile deveniseră neîncăpătoare. În 12 ani, în cadrul Cenaclului au avut loc peste 1500 de spectacole, la care au participat artişti precum Mircea Vintilă, Florian Pittiş, trupa Phoenix, Anda Călugăreanu, Ştefan Hruşcă, Vasile Şeicaru, Victor Socaciu, Doru Stănculescu sau Tatiana Stepa. În 1985, pe stadionul Petrolul din Ploieşti a avut loc o busculadă, în timpul căreia şi-au pierdut viaţa câţiva spectatori, acesta fiind motivul oficial pentru care Păunescu a fost înlăturat de la conducerea revistei.

"Să trăiţi, Măria Voastră!"

În 1986, poetul i-a scris lui Ceauşescu o scrisoare în care îi ura "Să trăiţi, Măria Voastră!", în urma cuvântări "extraordinare" susţinute de dictator la Şedinţa Comitetului Politic Executiv al Comitetului Central al Partidului Comunist Român din 6 februarie 1986. La scrisoare, Adrian Păunescu a ataşat şi o poezie numită "Vă mulţumesc - versuri de ecou la Cuvântarea tovarăşului Nicolae Ceauşescu din 6 februarie 1986". Poetul a spus, în urmă cu doi ani, că scrisoarea era "o reacţie pozitivă la un fapt mai bun care se petrecuse"

Vezi mai multe informaţii despre decesul poetului în ştirea "Adrian Păunescu a murit"

Citeşte aici mai multe despre viaţa poetului Adrian Păunescu

Citeşte şi

Patzaichin, Bertzi şi Paul Everac, printre cei care au venit să-i aducă un ultim omagiu lui Păunescu

Păunescu, pe Aleea Scriitorilor din Cimitirul Bellu. Băsescu s-a "regăsit" în poezia lui, Năstase vrea zi de doliu naţional - GALERIE FOTO

Adrian Păunescu, omul cu peste un milion de cărţi vândute, se gândea, cu câteva zile înainte să moară, la isteria vânzărilor de poezie de după dispariţia lui

Adrian Păunescu la Cenaclul Flacăra: "Te salut, generaţie în blugi". VEZI AICI FILMUL

Adrian Păunescu şi Florian Pitiş la Cenaclul Flacăra: "Blowing in the wind". VIDEO

Cenaclul Flacăra, Adrian Păunescu: Iubita mea, ţi-am cumpărat un munte". VIDEO

Ion Iliescu: "A fost pe nedrept considerat un cântăreţ de curte, el a fost o voce critică". Vezi aici reacţiile celor care l-au cunoscut

ADRIAN PAUNESCU - GALERIE FOTO. Vezi aici imagini din tinereţea poetului

Ultimele cuvinte ale lui Adrian Paunescu - VIDEO

Citește și: