1305 vizualizări 5 nov 2010

Adrian Păunescu a fost una dintre cele mai controversateprezenţe de pe scena publică românească a ultimilor 40 de ani. Înperioada 1973-1985, în vremea Cenaclului Flacăra, el a fost zeulcare aduna mulţimile în pieţe, cămine culturale şi stadioane,pentru a le aduce, pe căi oficiale şi sigure, muzică şi poezie. Miide oameni stăteau nopţi întregi în frig, fără să se clintească,pentru a-i asculta pe Păunescu şi artiştii aduşi de el pe scenă.Iar uneori pentru mai mult: spectatorii ii trimiteau bileţele întimpul concertelor, iar în unele îl rugau aducă apa caldă călduraşi şi în caselele lor.

Peste 1500 de spectacole în 12 ani

PotrivitAnetei Spornic, viceprim-ministru al Guvernului comunist, cei carecredeau că Adrian Păunescu avea trecere pe lângă Ceauşescu nu seînşelau. Într-un interviu dat în urmă cu câţiva ani, Aneta Spornicsusţinea că uşa cabinetului lui Nicolae Ceauşescu îi stătea tottimpul deschisă poetului.
Într-uneditorial publicat în vară, Adrian Păunescu spunea însă că, întimpul regimului comunist, i s-a reproşat că nu respectă liniapartidului: "În vremea lui Ceauşescu mi se făceau reproşuri gravecă nu sunt corect şi disciplinat conform cu linia partidului. Dupămoartea lui Ceauşescu am suportat ani şi ani reproşul că l-amlăudat, în anumite ocazii politice. După 20 de ani de la asasinarealui, Ceauşescu îşi recâştigă un loc de merit în istorianaţională."

VEZI AICI FILMUL TE SALUT GENERAŢIE ÎNBLUGI
Adrian Păunescua fost cel care a condus revista Flacăra între 1973 şi 1985.Iniţial, Cenaclul Flacăra se ţinea luni seara la teatrul IonCreangă din Bucureşti, dar, cu timpul, evenimentele s-autransformat în turnee, spectacolele trebuind să se desfăşoare pestadioane, pentru că sălile deveniseră neîncăpătoare. În 12 ani, încadrul Cenaclului au avut loc peste 1500 de spectacole, la care auparticipat artişti precum Mircea Vintilă, Florian Pittiş, trupaPhoenix, Anda Călugăreanu, Ştefan Hruşcă, Vasile Şeicaru, VictorSocaciu, Doru Stănculescu sau Tatiana Stepa. În 1985, pe stadionulPetrolul din Ploieşti a avut loc o busculadă, în timpul căreiaşi-au pierdut viaţa câţiva spectatori, acesta fiind motivul oficialpentru care Păunescu a fost înlăturat de la conducerearevistei.

"Să trăiţi, Măria Voastră!"

În 1986,poetul i-a scris lui Ceauşescu o scrisoare în care îi ura "Sătrăiţi, Măria Voastră!", în urma cuvântări "extraordinare"susţinute de dictator la Şedinţa Comitetului Politic Executiv alComitetului Central al Partidului Comunist Român din 6 februarie1986. La scrisoare, Adrian Păunescu a ataşat şi o poezie numită "Vămulţumesc - versuri de ecou la Cuvântarea tovarăşului NicolaeCeauşescu din 6 februarie 1986". Poetul a spus, în urmă cu doi ani,că scrisoarea era "o reacţie pozitivă la un fapt mai bun care sepetrecuse"

Vezi mai multeinformaţii despre decesul poetului în ştirea"Adrian Păunescu amurit"

Citeşte aicimai multe despre viaţa poetului AdrianPăunescu

Citeşteşi

Patzaichin, Bertzi şi Paul Everac,printre cei care au venit să-i aducă un ultim omagiu luiPăunescu

Păunescu, pe Aleea Scriitorilordin Cimitirul Bellu. Băsescu s-a "regăsit" în poezia lui, Năstasevrea zi de doliu naţional - GALERIE FOTO

AdrianPăunescu, omul cu peste un milion de cărţi vândute, se gândea, cucâteva zile înainte să moară, la isteria vânzărilor de poezie dedupă dispariţia lui

AdrianPăunescu la Cenaclul Flacăra: "Te salut, generaţie în blugi". VEZIAICI FILMUL

AdrianPăunescu şi Florian Pitiş la Cenaclul Flacăra: "Blowing in thewind". VIDEO

CenaclulFlacăra, Adrian Păunescu: Iubita mea, ţi-am cumpărat un munte".VIDEO

IonIliescu: "A fost pe nedrept considerat un cântăreţ de curte, el afost o voce critică". Vezi aici reacţiile celor care l-aucunoscut

ADRIAN PAUNESCU - GALERIE FOTO. Vezi aiciimagini din tinereţea poetului

Ultimele cuvinte ale lui Adrian Paunescu- VIDEO

Citește și: