31 vizualizări 2 mar 2008

În Armenia a fost decretată stare de urgenţă sâmbătă seară de către preşedintele Robert Kocharian, în urma confruntărilor violente dintre susţinătorii opoziţiei armene şi forţele de ordine, informează CNN. Până în prezent, ciocnirile dintre poliţie şi protestatari s-au soldat cu cel puţin nouă morţi si 17 răniţi.

Violenţele au început când poliţiştii armeni au încercat să-i evacuaze cu forţa pe demonstranţii care ocupaseră de 10 zile o piaţă din capitala Armeniei. Potrivit ministrului de Externe adjunct, Salpi Ghazarian, forţele de ordine au trecut la evacuarea demonstranţilor pentru ca exista suspiciunea că aceştia erau înarmaţi, lucru care s-a adeverit ulterior.

Starea de urgenţă a fost instituită sâmbătă seară, după ce mai multe confruntări violente între forţele de ordine şi protestatari au avut loc în cursul zilei. Guvernul a anunţat că starea de urgentă este programată să dureze până pe 20 martie, dar putea fi ridicată mai devreme daca situaţia va reveni la normal.

Protestele au fost declanşate de rezultatele alegerilor prezidenţiale din 19 februarie. Candidatul din opoziţie la preşedenţie, Levon Ter-Petrosian, a pierdut în faţa premierului Serzh Sarkisian, un aliat politic al preşedintelui Kocharian, al cărui mandat va expira în curând. Partidul de opoziţie a acuzat imediat Guvernul de fraudă electorală şi a cerut anularea rezultatelor. Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) a monitorizat alegerile prezidenţiale şi, cu excepţia unor mici nereguli semnalate, a concluzionat că s-au respectat standardele internaţionale.
Citește și: