313 vizualizări 13 aug 2018

Ionel Corbu, procuror la Parchetul Militar, a declarat că în jur de 30 de protestatari au depus plângeri împotriva jandarmilor, care vor fi reunite într-un singur dosar penal pentru purtare abuzivă şi abuz în serviciu. Procurorii au cerut imagini inclusiv de la victime şi vor începe audierile. Adina Apostol, o victimă a incendiului din Clubul Colectiv, s-a prezentat la Parchetul Militar pentru a depune o plângere faţă de intervenţia jandarmilor de la protestul din 10 august, ea precizând că grefele recent aplicate de medici sunt inflamate din cauza gazelor folosite de forţele de ordine. Georgian Enache, purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei Capitalei, a declarat, pentru MEDIAFAX, că instituţia va colabora cu procurorii militari care anchetează intervenţia forţelor de ordine la protest, el precizând că vor fi furnizate toate documentele solicitate.

Un tânăr în vârstă de 26 de ani, care a participat la mitingul din 10 august, s-a prezentat, luni, la Parchetul Militar, pentru a depune o plângere după ce a fost împuşcat de jandarmi cu gloanţe de cauciuc deşi spune el, nu a făcut nimic greşit şi s-a aflat într-o zonă liniştită cu bătrâni şi copii.

„Am fost acolo în faţă, am stat jos, în fund fără scandal. La aproximativ jumătate de oră, au intrat în noi jandarmii şi am fost împuşcat, după care nu am mai fost conştient. Cu gloanţe de cauciuc (a fost împuşcat, n.r.). În stomac şi în picioare. Nu am fost avertizat cu absolut nimic. Au intrat direct şi ne-au călcat în picioare. În zona în care eram, toată lumea stătea jos, erau oameni în vârstă, erau copii. Am ajuns la Urgenţă, nu am mai ştiut ce s-a întamplat. M-am trezit după ce am fost pansat şi apoi m-au dus la Spitalul Elias cu altă salvare. O să merg pe cale legală, am scos ieri (duminică, n.r) certificat medico-legal. Nu am cuvinte, nu mi se pare nimic normal. Nu am făcut nimic greşit, iar ei voiau, cred, înainte cu două săptămâni să facă chestiunea aceasta. Nu înţeleg de ce. Dacă ripostam, înţelegeam”, a declarat Cristian, care este din Bucureşti.

Ionel Corbu, prim procuror la Parchetul Militar, a declarat, luni, că în jur de 30 de protestatari au depus plângeri împotriva jandarmilor, care vor fi reunite într-un singur dosar penal pentru purtare abuzivă şi abuz în serviciu. Procurorii au cerut imagini inclusiv de la victime şi vor începe audierile.

„Parchetul Militar este autoritatea competentă să verifice întreg ansamblul acţiunilor Jandarmeriei şi noi punem la dispoziţia organelor de cercetare toate informaţiile, documentele şi informaţiile de care aceştia au nevoie pentru clarificarea fiecărei situaţii”, a declarat Georgian Enache, purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei Capitalei.

Întrebat cum vede faptul că procurorii militari vor extinde ancheta, pentru a afla dacă jandarmii se fac vinovaţi de neglijenţă în serviciu după ce doi militari au fost izolaţi de grup şi loviţi de mai mulţi protestatari, Enache a refuzat să comenteze.

„Eu nu am cum să comentez ce spune un procuror este atributul lor să explice toate aspectele pe care le consideră necesare”, a mai spus acesta.

Ionel Corbu, procuror la Parchetul Militar, a declarat luni că în jur de 30 de protestatari au depus plângeri împotriva jandarmilor, care vor fi reunite într-un singur dosar penal pentru purtare abuzivă şi abuz în serviciu. Procurorii au cerut imagini inclusiv de la victime şi vor începe audierile.

„Se primesc plângerile persoanelor vătămate direcţia de secţiile de poliţie, în speţă de la Secţia 1 de poliţie. Sunt aproximativ 30 de plângeri la acest moment, colegii mei procedează la audierea persoanelor vătămate şi în continuare o să solicităm înscrisurile necesaare conturării unor probaţiuni corespunzătoare. Iniţial s-a început urmărirea penală pentru purtare abuzivă, abuz în serviciu şi urmează a fi extinse şi pentru neglijenţă în serviciu, dat fiind faptul cei doi militari jandarmi au fost izolaţi de către colegii lor. La acest moment pot să spun că s-au solicitat documente care vizează modul de organizare a misiunii de asigurare şi restabilire a ordinii publice, în mod punctual cele care sunt prevăzute în normele interne şi care sunt conturate de prevederile normelor 550, care reglementează activitatea Jndarmeriei Române”, a declarat Ionel Corbu, prim procuror la Parchetul Militar, structura care se ocupă de anchetarea violenţelor din 10 august.

Procurorul a mai subliniat că vor fi audiaţi toţi cei care au fost implicaţi în violenţe, inclusiv jandarmi: „Absolut pe toţi cei despre care există indicii şi presupuneri rezonabile că au acţionat în afara îndatoririlor de serviciu. (...) Vreau să asigur opinia publică de faptul că ne vom face datoria şi asigur că până la acest moment nu au existat imixtiuni în actul de cercetare. Toţi cei care sunt în activitate şi se află la sediu (lucrează la anchetă, n.r.)”.

De asemenea, procurorii au solicitat, atât de la Jandarmerie, cât şi de la presă, înregistrări din seara protestului de 10 august din Piaţa Victoriei.

Nu vă ascund că s-au solicitat în data de 11 la toate instituţiile, jandarmerie, la televiziuni care s-au aflat în zonă. Aşteptăm să vină de la toate. Deşi evenimentele s-au desfăşurat în weekend, noi am început să le strângem”, a mai spus prim procurorul.

„Am făcut o plângere penală pentru că am inhalat multe gaze. Mă dor muşchii gâtului, câteva părţi ale grefelor recent puse s-au înroşit şi mi se pare că acţiunea jandarmilor din data de 10 august a fost foarte agresivă şi nu au făcut nimic să înlăture grupele de suporteri care erau lângă ei. De la 8:15 până la 11:30 au dat cu gaz. Nu aveai unde să fugi. Am mers după ceilalţi protestatari, ne călcam în picioare pentru că ne împingeau cu scuturile. Nu ştiu ce au fost acele semnale luminoase, nu este o scuză pentru că eu nu am făcut armata. Altă dată au reuşit să marginalizeze protestatarii violenţi. Am venit din străînătate pentru protest şi mă întorc în Belgia pentru tratamente. Sunt victimă Colectiv şi am ieşit în stradă să protestez. Ordinul dat de subprefect este inadmisibil nu se poate aşa ceva. Trebuiau să înlăture grupurile de protestatari violenţi, nu să arunce cu grenade”, a spus Adina Apostol.Un alt tânăr, Marius Râpeanu, s-a prezentat pentru a le furniza procurorilor mai multe informaţii privind intervenţia jandarmilor, însă a precizat că nu a formulat o plângere penală.

„A fost un dialog cu domnul procuror de caz. Am inhalat gaze lacrimogene în două rânduri. În a doua repriză nu am mai putut respira, am fost luat pe targă mi s-au acordat îngrijirile medicale. Am fost la spital la Floreasca, o să merg la Spitalul de Ochi pentru că în continuare simt arsurile. O noapte şi o zi nu am putut să mă odihnesc din cauza acestor arsuri şi a acestor gaze care au fost date în mod abuziv. Dar trebuie să fiu neutru, pentru că aceste gaze le-am primit la orele 18:30, până să vină aceşti incitatori, cum au fost numiţi de presă. (...) Este adevărat că ulterior şi jandarmii au fost provocaţi şi au ripostat, dar au ripostat abuziv şi cu destul de mult gaz. Sunt o victimă a unor jandarmi care au primit nişte ordine”, a declarat Marius Râpeanu.

Mai multe persoane care au participat la mitingul din 10 august s-au prezentat, la Parchetul Militar, pentru a depune plângeri împotriva acţiunilor jandarmilor, ei precizând că, în acea seară, forţele de ordine s-au comportat într-un mod abuziv deoarece au lovit protestatarii fără motiv.

„S-a aruncat cu nişte dispozitive la 30 de cm de piciorul meu, iar asta a fost pe proprietate privată. Am fost sechestraţi, gazaţi. Noi fusesem la protest ne-am refugiat acolo de frica gazelor. Era panică. A fost o acţiune abuzivă, nu are nicio logică. Plantonul respectiv care s-a deplasat pe arteră dintre Mihalache şi Aviatorilor a ordonat să ieşim afară deşi era haos. Am sunat 112, iar dispecera a zis să sunăm la Jandarmerie. Mi se pare foarte amuzant. În afară de câteva lacrimi, am nişte semne la mână. Am fost foarte norocoasă nu am nimerit la spital. Este un mod abuziv şi grosolan pentru o ţară care se consideră membră NATO, UE să se comporte în asemenea hal în 2018. Eu locuiesc în Statele Unite. Noi am ajuns dictatură. Sunt studentă la University of Virginia, sunt plecată de 6 ani şi am venit special pentru miting, care a fost bulversat. Este un gust amar cu care rămân. Iubesc România, dar corupţia - nu se mai poate. Târăşte România într-o perioada nefastă din istorie”, a spus Alexandra Scafarschi, o tânără prezentă la Parchetul Militar.

Însă alt participant la mitingul din 10 august nu a fost la fel de norocos. Florin Nicuşor Radu spune că a venit să depună plângere la Parchet deoarece a fost lovit de jandarmi cu bastonul, fără ca el să fi reprezentat un pericol.

„Când s-a dat ordinul de evacuare toată lumea a fugit. Am ales să stau pe loc, pentru că nu reprezentam un pericol. Am ridicat mâinile mi-am pus mâinile la ceafă. În momentul în care bariera de jandarmi a ajuns la mine m-au lovit în cap, în umăr, în mână. Au vrut să mă interneze, dar am refuzat. Mi-am luat un dosar medical. Nu ştiu de ce am fost lovit. Am manifestat paşnic „Jos Guvernul”. (...) După ce am trecut de bariera de jandarmi, tot un jandarm m-a ajutat să ajung la ambulanţă şi am văzut bucăţi de bordură pietroaie foarte mari. Dacă eram în locul lor probabil şi eu aş fi procedat la fel dacă aş fi primit ordin de evacuare. Se putea face distincţie între cei violenţi şi cei paşnici dacă se voia, dar cred că s a dat ordin de evacuare şi s-a evacuat. Am fost cusut la cap. Am două copci, o rană la cap, la umăr. M-au lovit cu bastonul. O să mă întorc în Piaţă, altfel nu schimbăm nimic”, a spus Florin Nicuşor Radu.

Ionel Corbu, procuror la Parchetul Militar, a declarat că în jur de 30 de protestatari au depus plângeri împotriva jandarmilor, care vor fi reunite într-un singur dosar penal pentru purtare abuzivă şi abuz în serviciu. Procurorii au cerut imagini inclusiv de la victime şi vor începe audierile.

„Se primesc plângerile persoanelor vătămate direcţia de secţiile de poliţie, în speţă de la Secţia 1 de poliţie. Sunt aproximativ 30 de plângeri la acest moment, colegii mei procedează la audierea persoanelor vătămate şi în continuare o să solicităm înscrisurile necesare conturării unor probaţiuni corespunzătoare. Iniţial s-a început urmărirea penală pentru purtare abuzivă, abuz în serviciu ţi urmează a fi extinse şi pentru neglijenţă în serviciu, dat fiind faptul cei doi militari jandarmi au fost izolaţi de către colegii lor. La acest moment pot să spun că s-au solicitat documente care vizează modul de organizare a misiunii de asigurare şi restabilire a ordinii publice, în mod punctual cele care sunt prevăzute în normele interne şi care sunt conturate de prevederile normelor 550, care reglementează activitatea Jandarmeriei Române”, a declarat Ionel Corbu, prim procuror la Parchetul Militar, structura care se ocupă de anchetarea violenţelor din 10 august.

Procurorul a mai subliniat că vor fi audiaţi toţi cei care au fost implicaţi în violenţe, inclusiv jandarmi: „Absolut pe toţi cei despre care există indicii şi presupuneri rezonabile că au acţionat în afara îndatoririlor de serviciu. (...) Vreau să asigur opinia publică de faptul că ne vom face datoria şi asigur că până la acest moment nu au existat imixtiuni în actul de cercetare. Toţi cei care sunt în activitate şi se află la sediu (lucrează la anchetă, n.r.)”.

De asemenea, procurorii au solicitat, atât de la Jandarmerie, cât şi de la presă, înregistrări din seara protestului de 10 august din Piaţa Victoriei.

„Nu vă ascund că s-au solicitat în data de 11 la toate instituţiile, jandarmerie, la televiziuni care s-au aflat în zonă. Aşteptăm să vină de la toate. Deşi evenimentele s-au desfăşurat în weekend, noi am început să le strângem”, a mai spus prim procurorul.

Citește și: