Diana Grigore
50 vizualizări 15 aug 2019

„În continuarea informaţiilor privind situaţia din insula Samothraki, Republica Elenă, Ministerul Afacerilor Externe face următoarele precizări: În cursul zilei de 14 august 2019, au fost efectuate şase curse de transfer dinspre insula Samothraki, dintre care două exclusiv pentru autoturisme. Consulul General al României la Salonic aflat în portul Alexandroupoli din data de 14 august a asistat pe parcursul nopţii la desfăşurarea demersurilor de evacuare a cetăţenilor români dinspre insula Samothraki, fiind singurul diplomat străin prezent în port. Conform datelor estimative comunicate de diplomatul român, precizăm că un număr de 25 autovehicule şi aproximativ 100 cetăţeni români au fost transferaţi, până la acest moment, pe partea continentală a Republicii Elene, familiile cu copii şi persoanele cu dizabilităţi având prioritate la îmbarcare”, transmite Ministerul de Externe.

Instituţia precizează că „navele de transport îşi vor continua programul de funcţionare, conform următorului grafic estimativ comunicat de autorităţile locale: Nava Zephiros, pentru pasageri cu plecare estimată la ora 11:00; Nava Andrus Jet pentru pasageri şi autoturisme şi nava Anax pentru autoturisme vor continua să circule şi astăzi, orele de plecare urmând a fi comunicate pe parcursul zilei”.

„Românii pot solicita asistenţă consulară la următoarele numere de telefon ale Ambasadei României la Atena: +30 210 6728879 şi +30 210 6744544, apelurile fiind redirecţionate către Centrul de Contact şi Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center în regim de permanenţă sau la numărul de urgenţă al misiunii: +30 6978996222”, mai transmite ministerul.

MAE aminteşte că au fost emise două atenţionări de călătorie pentru Republica Elenă cu privire la existenţa unui risc ridicat de incendii de vegetaţie pentru data de 15 august în Insulele Ionice, precum şi pentru prognoză meteorologică de vreme nefavorabilă în Macedonia (Chalkidi, în special în data de 16 august 2019), Tracia (Samothraki), Thessalia (Insulele Sporades-în special în data de 16 august 2019), care pot fi consultate la: www.mae.ro/node/49787<http://www.mae.ro/node/49787>, www.mae.ro/node/49789<http://www.mae.ro/node/49789>.

Feribotul "SAOS II" care făcea legătura între insula Samothraki şi oraşul Alexandroupolis din Grecia continentală s-a defectat săptămâna trecută, iar nava trimisă să suplinească lipsa feribotului s-a stricat şi ea.

Problema s-a remediat miercuri, 14 august.

Autorităţile au permis unor turişti să doarmă în clădiri ale administraţiei locale, iar unii turişti şi-au instalat corturi în apropierea portului.

Citește și: