Mihaela Gidei
156 vizualizări 24 apr 2019

„Având în vedere recentele discuţii din spaţiul public privind Direcţia Generală Anticorupţie (DGA), în cursul zilei de astăzi, ministrul afacerilor interne, Carmen Dan a avut o întâlnire, la sediul DGA, cu factori de comandă, dar şi cu personalul de execuţie prezent în unitate, ocazie cu care a transmis că prin procesul de reorganizare care a fost solicitat nu se urmăreşte o desfiinţare a direcţiei. Direcţia Generală Anticorupţie este o structură importantă şi reprezentativă pentru MAI. În context, ministrul de interne a transmis că singurul obiectiv al reorganizării este consolidarea activităţii de prevenire şi combatere a corupţiei şi întărire a climatului de integritate din minister, plecând de la o autoevaluare internă”, se arată într-un comunicat transmis de Ministerul de Interne.

Potrivit sursei citate, MAI a exemplificat nevoia de intensificare a acţiunilor DGA, inclusiv cu ultimele întâmplări de la Academia de Poliţie, unde există suspiciuni privind ameninţarea unui jurnalist interesat de subiectul plagiatelor tezelor de doctorat.

​„De asemenea, ministrul de interne a transmis că opiniile exprimate public de directorul general, într-o modalitate pe care şi-a asumat-o personal, nu ar trebui să interfereze cu activitatea instituţiei şi cu atingerea obiectivelor acesteia. Ultima reorganizare a DGA a avut loc în anul 2016, urmând aceleaşi considerente”, mai arată reprezentanţii MAI.

Şeful DGA, Cătălin Ioniţă, a transmis, zilele trecute, o scrisoare deschisă în care a acuzat faptul că schimbările pe care vrea să le facă ministrul Carmen Dan în DGA, îl vizează de fapt pe el. Acesta descrie şi momentul din 2018, când s-a aflat între Carmen Dan şi Mihai Tudose, spunând că a refuzat numirea la Poliţie.

Cătălin Ioniţă a fost numit la conducerea IGPR pe 17 ianuarie 2018 pentru o perioadă de 6 luni, în urma scandalului dintre Carmen Dan şi Mihai Tudose. Iniţial, Carmen Dan i-a cerut lui Mihai Tudose schimbarea din funcţie a şefului de atunci al Poliţiei Române, Bogdan Despescu, în contextul scandalului poliţistului pedofil. Mihai Tudose a acuzat-o însă pe Carmen Dan că l-a minţit când i-a spus că Ioniţă a acceptat să fie noul şef al IGPR şi i-a cerut atunci demisia.

Carmen Dan nu a demisionat însă, ba chiar a anunţat, după o zi, că are acceptul lui Ioniţă pentru funcţie. Ulterior, PSD i-a retras sprijinul lui Mihai Tudose din fruntea Guvernului.

 

Citește și: