1676 vizualizări 9 oct 2012

Institutul Român de Studii Sociale a făcut publice date privind interesul românilor pentru lectură, din cercetare reieşind că peste 50% dintre cei intervievaţi nu au citit nici măcar o carte anul acesta, în timp ce 21% au reuşit să termine una, cel mult două cărţi.

Din totalul respondenţilor, 15% au lecturat 5 sau mai mult de 5 cărţi, iar 11% au citit 3 sau 4 cărţi.

Datele sunt cu atât mai îngrijorătoare cu cât sondajul a scos la iveală dezinteresul tinerilor faţă de acest obicei, o treime dintre respondenţii cu vârste între 18 şi 30 de ani mărturisind că nu au pus mâna pe nicio carte anul acesta. În aceeaşi situaţie se află şi jumătate dintre repondenţii până în 50 de ani, dar şi majoritatea celor care au depăşit 55.

Această tendinţă se reflectă şi în piaţa de carte tipărită, aceasta având o valoare cu 50% mai mică faţă de 2007, mai exact, 60 de milioane de euro. Cei care au de câştigat în această situaţie sunt producătorii de e-readere. Interesul românilor vizavi de aceste dispozitive digitale este tot mai crescut şi datorită accesibilităţii lor, un e-reader putând fi şi cu 30% mai ieftin decât o carte tipărită.

 

 

 

Citește și: