Cătălin Legănel
94 vizualizări joi, 17:56

Plajele de la Marea Neagreă au fost de aproape trei ori mai murdare la finalul verii decât la începutul sezonului estival, anul 2019 fiind desemnat cel mai murdar pe plajele litoralului românesc, în urma monitorizărilor făcute de Mare Nostrum, o organizaţie neguvernamentală din Constanţa.

În sesiunea din septembrie, Mare Nostrum a monitorizat opt sectoare de plajă, atât din nordul, cât şi din sudul litoralului românesc fiind găsite peste 33.000 de deşeuri, aceasta fiind cea mai mare cantitate de deşeuri înregistrată din 2014 până în prezent.

„Potrivit datelor noastre, această sesiune înregistrează un record negativ, mai exact avem cu 6.000 mai multe deşeuri identificate decât în sesiunea din octombrie 2016, care deţinea până acum recordul negativ la acest capitol. Nu este o veste bună, din niciun punct de vedere, aceasta fiind o involuţie din punct de vedere al responsabilităţii”, a precizat într-un comunicat de presă Angelica Paiu, coordonator proiect în cadrul ONG Mare Nostrum.

Potrivit datelor înregistrate de organizaţie, cel mai murdar sector de plajă este cel din Constanţa, cu peste 9.300 de deşeuri, urmat de Eforie, „sector campion la capitolul greutate deşeuri, adică 62 kg”, iar pe al treilea loc se află Mamaia.

La polul opus, cele mai curate sectoare sunt cele din Corbu, Vama Veche şi Tuzla.

Conform datelor prezentate de organizaţie, plasticul continuă să sufoce plajele româneşti, elementele din material polimeric artificial însumând aproape 80 la sută din totalul deşeurilor.

„Faţă de sesiunile trecute, am constatat o creştere a numărului de obiecte cu grad de risc, atât pentru faună, dar mai ales pentru sănătatea umană: scutece, absorbante, tampoane, plasturi, seringi, beţe de urechi. Acestea degradează calitatea apei pentru scăldat şi pot prezenta un risc pentru sănătatea umană”, a mai precizat Angelica Paiu.

Reprezentantul Mare Nostrum a mai spus că în acest an s-au înregistrat peste 45.000 de deşeuri în cele două sesiuni.

Faţă de luna aprilie, numărul de elemente inventariate a fost de 2,6 ori mai mare, iar faţă de luna septembrie 2018, acesta a crescut cu peste 9.000 de deşeuri.

Din 2014 şi până acum, ONG Mare Nostrum a inventariat şi eliminat în mod corespunzător 146.464 de deşeuri.

Citește și: