Adriana Mit
65 vizualizări 7 apr 2019

În total, 15 voluntari, printre care şi studenţi de la Facultatea de Arhitectură din Timişoara, s-au mobilizat, în ultimele zile, pentru a salva biserica de lemn din localitatea Dragomireşti, judeţul Timiş.

Lăcaşul de cult datează din anul 1754 şi pentru că nu s-au mai făcut intervenţii, în interior plouă, pentru că şindrila se află într-o stare avansată de degradare.

“Pe parcursul celor două zile în care am fost la Dragomireşti, ne-am strâns aproximativ 15 persoane, atât studenţi de la Facultatea de Arhitectură din Timişoara, cât şi oameni care nu au nicio legătură cu domeniul, care pur şi simplu au fost atraşi de ce se întâmplă şi au dorit să dea o mână de ajutor. Am înlăturat o parte din şindrila care este deja afectată şi am curăţat locul pe care de luni se va începe să se lucreze. Am săpat pe o latură a bisericii, unde pământul ajungea în contact cu talpa lemnului, am săpat un şanţ, el exista, dar s-a acoperit de pământ din cauza ploilor”, a declarat, duminică, corespondentului MEDIAFAX, Daiana Maciulschi, student voluntar în cadrul proiectului.

Intervenţia la biserica de lemn din Dragomireşti se desfăşoară până la mijlocul lunii aprilie, perioadă în care voluntarii îşi propun să înlocuiască şindrila veche. În acest moment, în biserica de lemn din localitatea timişeană se oficiază slujbe din când în când.

“Sperăm ca la mijlocul lunii aprilie să se termine intervenţia. Avem şindrilă din esenţă de molid, aceeaşi esenţă care a fost şi iniţial, se va păstra totul identic cum a fost de la început. Noi vom înlocui şindrila astfel încât să nu mai plouă în biserică, ceea ce se întâmplă acum. Preotul din parohie nu oficiază constant slujbe în biserică, ci doar nunţi din când în când, ultima fiind anul trecut în vară. Biserica este un obiect de patrimoniu, ea a fost construită într-un alt sat şi de acolo a fost vândută către oamenii din Dragomireşti. A fost pictată în jurul anului 1776 şi încă există pictura originală în biserică, de aceea este foarte important ca şindrila să fie schimbată în timp cât mai scurt şi protejată, pentru că este foarte valoroasă”, a detaliat Daiana Maciulschi.

Voluntarii s-au mobilizat pentru a salva lăcaşul de cult în cadrul proiectului cultural “Ambulanţa pentru Monumente Banat”, derulat de mai multe instituţii din judeţul Timiş. În trecut, în cadrul aceluiaşi proiect, voluntarii au intervenit la o moară de apă din judeţul Caraş-Severin sau la Cula de la Banloc, unul dintre cele mai degradate obiective turistice din Timiş.

Citește și: