4251 vizualizări 20 feb 2011

Două videoclipuri postate pe YouTube.com arată un grup de măicuţe cântându-i "Sfânta tinereţe legionară" - unul din simbolurile mişcării legionare - arhimandritului Justin Pârvu, stareţul Mănăstirii "Petru Vodă" din Piatra Neamţ. User-ul care a încărcat videoclipurile pe site, tooberme, susţine că măicuţele sunt de la aceeaşi mănăstire, iar evenimentele s-au petrecut cu ocazia zilei de naştere a lui Pârvu (n.r. - 10 februarie), din 2009 şi 2011, când părintele a împlinit 90, respectiv 92 de ani, a scris, în ediţia de astăzi Hotnews.ro.

  • Centrul pentru Monitorizarea şi Combaterea Antisemitismului din România (MCA România) a transmis deja un protest oficial Patriarhiei, în care atrage atenţia că Biserica Ortodoxă Română (BOR) promovează ideologia de extremă dreaptă în "lăcaşurile de spiritualitate ortodoxă".

Până la această oră, reprezentanţii Patriarhiei Române, ai Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei (de care ţine Mănăstirea "Petru Vodă") şi ai MCA România nu au putut fi contactaţi pentru a oferi un punct de vedere oficial asupra evenimentelor.

Vezi mai jos reacţia părintelui Justin Pârvu şi a măicuţelor, când acestea încep să-i cânte "Sfântă tinereţe legionară" (la minutul 1:51):

Vezi şi video-ul din 2010:

Cântecul, compus de Radu Gyr, este unul din imnurile mişcării legionare din România.

Ascultă aici cântecul

SFÂNTĂ TINEREŢE LEGIONARĂ

Părintele Justin Pârvu s-a remarcat între slujitorii BOR drept un contestatar vehement al paşapoartelor biometrice. "Cei care nu se opun implementării actelor de identitate electronice şi nu văd niciun pericol în acceptarea lor trebuie să fie conştienţi că săvârşesc un păcat împotriva evidenţei. (…) Dacă penitentul nu renunţă la actele cu cip, după ce a fost mai înainte (…) mustrat, noi, mănăstirea Petru Vodă, nu ne putem asuma ca acesta să fie dezlegat la spovedanie, decât dacă renunţă la aceste acte şi acceptă canonul de îndreptare", scria arhimandritul, într-un comunicat postat pe site-ul instituţiei pe care o conduce. (Mihai Schiau)

Citește și: