483 vizualizări 30 nov 2013

Majoritratea românilor se declară patrioţi şi consideră că 1 decembrie este data potrivită pentru a marca Ziua Naţională a României, pe care, spun ei, o sărbătoresc alături de cei apropiaţi - familie şi prieteni -, arată un sondaj IRES.

Conform cercetării realizate de Institutul Român pentru Evaluare şi Strategie (IRES), 87% dintre români spun că Ziua Naţională este o sărbătoare importantă pentru familia lor.

Evenimentul este sărbătorit, în principal, cu familia şi/sau prietenii (68%), arată acelaşi sondaj.

În pondere de 38%, românii spun că, de Ziua Naţională, merg la manifestările publice organizate cu această ocazie, iar 30% spun că sărbătoresc prin arborarea steagului României (30%).

Potrivit sondajului IRES, un sfert dintre români afirmă că, de Ziua Naţională, obişnuiesc să plece în excursii.

Pe de altă parte, majoritatea celor chestionaţi (77%) cred că 1 decembrie este data potrivită pentru Ziua României, în timp ce 11% au indicat data de 24 ianuarie (Unirea Principatelor, din 1918), iar 6%, pe cea de 23 august (trecerea României de partea aliaţilor, în al Doilea Război Mondial), care a fost Ziua Naţională între 1948 şi 1989.

Sondajul a evaluat şi noţiunea de patriotism în rândul respondenţilor. Astfel, 85% dintre aceştia s-a declarat patrioţi, însă doar 58% dintre cei chestionaţi consideră că patriotismul este o valoare actuală.

Cercetarea a fost realizată vineri, pe un eşantion de 1.132 persoane cu vârsta de minimum 18 ani, eroarea maximă tolerată fiind de ± 3 %.

Citește și: