99 vizualizări 1 aug 2010

Plimbată între trei spitale, femeia de 240 de kilograme, devenită mamă acum şase luni, a murit duminică dimineaţă, la Craiova. Potrivit medicilor, Victoria Lăcătuşu de 24 de ani, din comuna Drăghiceni judeţul Olt, a murit duminică dimineaţă, în jurul orei 5, la Spitalul Judeţean din Craiova, în urma unui stop cardio-respirator. Sora ei, Cristina Şoşoiu, a declarat pentru Gândul că Victoria nu se simţea bine încă de joi.

"Avea febră, tuşea, o dureau picioarele şi capul. Sâmbătă a spus că nu-şi mai simte corpul. Am chemat salvarea care a dus-o la spitalul din Caracal. De la Caracal ne-au trimis la Slatina. Aici ne-au ţinut două-trei ore, deşi am cerut să plecăm la Craiova. Ne-au ţinut ba pe la urgenţe, ba pe jos, ba pe sus. Medicii au spus că nu pot să o facă să respire, că n-au tuburi. În final s-au răzgândit şi ne-au trimis la Craiova", a declarat Cristina Şoşoiu.

Aceasta a mai spus că "responsabili pentru moartea Victoriei Lăcătuşu sunt medicii de la Slatina care n-au trimis-o la timp la Craiova. Am să-i dau în judecată".

Directorul spitalului din Slatina: "A fost nevoie de şapte persoane să o ducem în sala de operaţii"

Directorul Spitalului din Slatina, Romeo Stănculescu, susţine că femeia de 240 de kilograme a fost diagnosticată la internare cu insuficienţă respiratorie acută, stare febrilă şi obezitate morbidă. "La noi a ajuns duminică, în jurul orei 0.30. Nu puteam să o trimitem la Craiova înainte să o stabilizăm. La internare avea febră 39. A fost nevoie de şapte persoane ca să o putem duce în sala de operaţii, să o intubăm, ventilăm şi să-i punem sondă pentru diureză. Am chemat de acasă încă trei medici din care doi au fost anestezişti. I-au fost recoltate analizele în regim de urgenţă şi, când saturaţia oxigenului a fost de 90 la sută, am chemat ambulanţa şi am luat legătura cu o echipă de medici de la Spitalul Judeţean Craiova. Dacă nu o stabilizam, bolnava nu rezista pe drum.Spre Craiova a plecat în jurul orei 2.30, la noi nestând mai mult de două ore.Transportul acestei bolnave a necesitat un efort deosebit. Din informaţiile mele, la Craiova a stat, se pare, în jur de jumătate de oră în autosanitară până să fie preluată" .

Managerul Spitalului Judeţean Craiova: "Ne-am luptat să o resuscităm"

"A fost adusă în stop cardio-respirator. S-a încercat resuscitarea ei timp de 30 de minute, însă nu s-a mai putut face nimic pentru a-i salva viaţa. Ne-am luptat să o resuscităm. Ştiţi câţi oameni au fost ca să o dea jos din ambulanţă? Ştiţi cât de greu se intubează că nu îi găseau gâtul?", a declarat pentru corespondentul Pro tv managerul SJU Craiova, Florin Petrescu. Medicii susţin că, "în condiţiile în care ea suferea de o obezitate morbidă, puteau apărea foarte multe complicaţii care să ducă la decesul pacientei. I se va face necropsia pentru a stabili cu exactitate cauzele care au dus la decesul pacientei". Explicaţia nu mulţumeşte familia decedatei. Aceasta vrea să afle oficial de ce femeia a fost plimbată între spitale. "De ce au plimbat-o între spitale? De la Caracal la Slatina, de la Slatina la Craiova? Trebuie să dea explicaţii de ce a murit fata mea", au spus părinţii. Potrivit mamei decedatei, "ieri (sâmbătă-n.r) a venit acasă… Am tăiat trei pui, iar Victoria a mâncat un pui cu saramură şi nişte pâine, de fapt pâine nu a mai mâncat, pentru că i-am zis eu să nu mai mănânce".

Cristina Şoşoiu: "Asta i-a fost soarta"

În urmă cu şase luni, Victoria Lăcătuşu a adus pe lume o fetiţă. Pentru a putea naşte, mama a fost transferată de la Spitalul de Urgenţă Craiova la Spitalul Universitar Bucureşti. Aici, medicii au trebuit să comande o masă specială care să reziste la greutatea femeii, pe atunci 240 de kilograme. La o zi după ce a fost transferată la spitalul din Bucureşti, tânăra a născut, prin cezariană, o fetiţă de 2,9 kilograme.
Sora decedatei, Cristina Şoşoiu, a declarat pentru Gândul că acum fetiţa va rămâne în grija familiei sale. "De fetiţă o să avem noi grijă. Eu şi familia mea. Dacă tatăl vrea să vină să o vadă sau să stea cu noi, e bine primit. Este adevărat, în salvare la Craiova a stat cam 20 de minute. Asta i-a fost soarta".

Un sfert dintre români suferă de obezitate

În România sunt peste 4,5 milioane de obezi şi doar 10 la sută dintre aceştia merg la un control medical. Potrivit statisticilor, în ţara noastră, o persoană din patru este obeză, iar una din două este supraponderală. Principalele motive ale apariţiei obezităţii sunt alimentaţia neadecvată şi lipsa mişcării. Obezitatea provoacă boli cardiovasculare, diabet, cancer, spondiloză, apariţia varicelor, a artritei şi a bolilor de ficat.

Citește și: