323 vizualizări 20 oct 2010

UPDATE: Ioana Maria Vlas a fost eliberată acum câteva minute din penitenciar, ea declarând că se simtă vinovată pentru faptul că a minţit şi de aceea a trebuit să fie încarcerată: "Mă simt vinovată pentru faptul că am minţit. Am fost obligată să mint". Aceasta le-a spus jurnaliştilor că nu crede că va fi posibilă o redeschidere a cazului FNI şi, în plus, că Sorin Ovidiu Vîntu este puţin probabil să fie condamnat: "Vreau să ajungă in puşcărie, ca mine. Dar dl Vîntu n-a fost nici măcar inculpat. Cum, poate să fie condamnat? S-a găsit un procuror care l-a albit".

Vlas le-a compătimit pe colegele sale de detenţie, fiind de părere că acestea nu au nicio şansă de reintegrare socială. În ceea ce o priveşte, ea a precizat că beneficiază de pensie şi că se va apuca de scris: "Am 66 de ani, ar fi culmea să mă duc să mă angajez. O sa scriu".

Despre propria vinovăţie, Ioana Maria Vlas nu a dorit să ofere detalii suplimentare: "Am spus tot ce trebuia să spun în ancheta penală, lucru care s-a confirmat în expertiză". În privinţa detenţiei, aceasta a precizat că o consideră o "experienţă îngrozitoare": "Oricine în locul meu ar fi fost interesat să plece. Dar eu am fost foarte cuminte, să ştiţi".

Ioana Maria Vlas scapă mai devreme din puşcărie. Judecătorii Tribunalului Prahova au decis eliberarea condiţionată a fostului administrator al SOV Invest, care a cerut în faţa instanţei tratament egal, ca orice altă persoană privată de libertate. Vlas mai avea de executat peste o mie de zile de închisoare, fiind condamnată la zece ani de închisoare în dosarele FNI şi FNA.

Tribunalul Prahova, decizie definitivă: Vlas, eliberată condiţionat

Tribunalul Prahova a respins, miercuri, recursul procurorilor ploieşteni, care ceruseră menţinerea stării de arest. Informaţia a fost confirmată de purtătorul de cuvânt al Tribunalului Prahova, judecătorul Mădălina Graure, care a anunţat că instanţa a respins, miercuri, recursul înaintat de Parchetul Judecătoriei Ploieşti şi a menţinut decizia Judecătoriei Ploieşti privind eliberarea Ioanei Maria Vlas.

Fostul administrator al SOV Invest nu a fost prezentă în sală în momentul pronunţării sentinţei. Decizia, care este definitivă, urmează a-i fi comunicată.

Mădălina Graure a mai precizat că, potrivit legii, Judecătoria Ploieşti va dispune data la care Vlas va fi eliberată din Penitenciarul Târgşor, unde este încercerată.
Ioana Maria Vlas a fost adusă în jurul orei 10.00 în boxa arestaţilor de la Tribunalul Prahova, pentru termenul de judecată a recursului înaintat de procurorii Parchetului Judecătoriei Ploieşti împotriva sentinţei Judecătoriei privind punerea în libertate a fostului administrator al SOV Invest. Vlas nu a dorit să dea niciun răspuns la întrebările ziariştilor care au aşteptat pe holurile Tribunalului Prahova.

Vlas, un deţinut model: a avut activitate de creaţie şi a alfabetizat colegele de puşcărie

Avocatul Ioanei Maria Vlas a pledat, în faţa instanţei, în favoarea clientei sale, arătând că aceasta s-a implicat în foarte multe activităţi cât timp a stat în Penitenciarul Târgşor. Apărătorul a spus că Vlas a avut activitate de creaţie, a participat la alfabetizarea deţinutelor şi nu a avut niciodată probleme pe durata detenţiei sale.

La rândul ei, "mama FNI" a solicitat judecătorilor să fie "atât de înţelegători" încât să o trateze "ca pe orice altă persoană privată de libertate". "Vă rog frumos, un tratament egal", le-a solicitat Vlas magistraţilor prahoveni. Ea a amintit că un alt complet, tot de la Tribunalul Prahova, a dispus în urmă cu cinci luni reducerea de la şase la patru luni a termenului stabilit de comisia de eliberare condiţionată din cadrul Penitenciarului Târgşor pentru rediscutarea cererii sale de eliberare.

Fostul administrator al SOV Invest s-a arătat şocată de sintagma "monitorizare necesară". "M-a monitorizat statul român timp de aproape şapte ani şi nu au găsit până acum niciun motiv să spună că am greşit cu ceva în această ţară", a susţinut Vlas în faţa completului de judecată.

În 29 septembrie, Judecătoria Ploieşti a admis contestaţia depusă de Ioana Maria Vlas împotriva deciziei Comisiei de eliberări condiţionate de la Penitenciarul Târgşor, întrunită în 14 septembrie, comisie care decisese să amâne cu două luni eliberarea condiţionată a lui Vlas. Astfel, instanţa a dispus punerea în libertate condiţionată a Ioanei Maria Vlas, însă decizia a fost atacată de către procurori. Instanţa de la Tribunalul Prahova a rămas să se pronunţe, miercuri, asupra recursului înaintat de procurori împotriva sentinţei Judecătoriei Ploieşti, de eliberare condiţionată a Ioanei Maria Vlas, fost administrator al SOV Invest, condamnată la zece ani de închisoare în dosarele FNI şi FNA.

Info Plus
Ioana Maria Vlas: Îmi pare rău că am să sfârşesc de pe lumea asta şi nu am să aflu cine a vrut să termine FNI-ul

Într-un interviu acordat televiziunii Realitatea TV, Vlas regreta, anul trecut, că nu va afla niciodată cine a prăbuşit FNI-ul. "Îmi pare rău că am să sfârşesc de pe lumea asta şi nu am să aflu cine a vrut să termine FNI-ul, pentru că a vrut. O asemenea poveste de succes precum FNI deranja multă lume", declara, atunci, Maria Vlas. "Vina este în primul rând a celui care a dorit ca FNI să performeze. Ştiu că sunt la Realitatea TV, ştiu că patronul acestui post este Sorin Ovidiu Vântu. Acest fond a fost găina cu ouă de aur a lui Vântu", spunea Ioana Maria Vlas.

Citește și: