Gandul.info
Robert Veress
Maria TOADER
175 vizualizări 22 nov 2010

Aşadar, în cazul în care Parlamentul va adopta propunerealegislativă a ministrului Muncii, Ioan Botiş, de reducere aperioadei în care se acordă indemnizaţia, de la 2 ani la o perioadăcuprinsă între 12 şi 18 luni, economia bugetară va putea depăşi unmiliard de lei (250 de milioane de euro).

Evident, economia maximă, reprezentând jumătate din cheltuialacurentă, se va consemna în cazul în care reducerea perioadei deplată a indemnizaţiei va fi maximă - 12 luni. Dacă reducerea va fide 4 luni, se vor economisi ceva mai mult de o treime dintr-unmiliard (circa 360 de milioane de lei), dacă reducerea va fi de 6luni, economia va fi de circa 540 de milioane, iar dacă reducereava fi de 8 luni, se vor economisi aproximativ 720 de milioane delei.

Posibila compensaţie - facilităţi pentru constructorii decreşe

Economiile precizate mai sus ar putea creşte în urma scăderiinatalităţii, fenomen iminent în cazul în care măsura de reducere aperioadei de acordare a indemnizaţiei nu va fi completată defacilităţi pentru creşterea copiilor în condiţii apropiate celor cese găsesc în mediul familial.

Scăderea natalităţii ar avea, însă, un impact major negativ, petermen mediu şi lung, asupra economiei naţionale. Aşadar, rămâne devăzut ce s-ar face, finalmente, cu economii obţinute prin "planulBotiş". Întrebat, vineri, dacă a ţinut cont, la elaborareaproiectului, de impactul unei asemenea măsuri asupra natalităţii,dacă s-a consultat cu alte autorităţi în domeniu şi dacă s-a gânditşi la o strategie de combatere a scăderii natalităţii, ministrul aridicat din umeri: "Nu cred că va fi un impact semnificativ".

Botiş a adăugat că plănuieşte să majoreze de la 100 la 400 delei stimulentul acordat părinţilor care renunţă la concediul deîngrijire şi se întorc la muncă după ce copilul a împlinit vârstade 6 luni. Ministrul a fost însă contrazis, foarte ferm, de colegasa de partid, deputatul Sulfina Barbu, preşedinta organizaţiei defemei a PDL. Într-o declaraţie acordată ziarului gândul, d-na Barbua susţinut că stimulentul financiar nu este suficient şi că nu vavota proiectul Botiş în lipsa unor măsuri foarte clare de stimularea natalităţii. Deputatul democrat-liberal a precizat şi care ar fi,în viziunea sa, o asemenea măsură - construirea unui sistem decreşe în parteneriat public-privat, după model occidental.

Răspunzându-i, ieri, unei mămici îngrijorate de perspectivareducerii duratei concediului de îngrijire a copilului şi care ainvocat discrepanţele dintre sistemul public românesc de creşe şicel occidental, Botiş a precizat că are în vedere "crearea defacilităţi pentru firmele care investesc în construirea creşelor şia grădiniţelor". Se poate spune că ministrul a prins din zbor ideeacolegei deputat.

Proiect de eliminare a unora dintre cele 202 prestaţiisociale

Economia realizată prin "tăierile de la mămici" nu va fi singulară.Ministrul Muncii a anunţat că se pregăteşte eliminarea unora dintrecele 202 prestaţii sociale existente şi comasarea celor rămase(dintre care, o parte vor fi la rândul lor "subţiate") în patrugrupe.

"Într-un fel, se schimbă radical filosofia în această zonă. O săvenim cu 2-3 variante pe care o să le propunem spre dezbatere şi,în funcţie de finalizarea acestor dezbateri, vom avea în aceastăreformă incluse legile privind serviciile sociale, prestaţiilesociale, statutul asistentului social, statutul inspectoruluisocial, legea privind acreditarea serviciilor sociale şi legeaprivind calitatea serviciilor sociale. Sunt nişte documente careschimbă în mod radical zona socială din România (…). În cadrullegislaţiei, noi propunem o abordare ştiinţifică, legată deindicatorul social de inserţie şi de indicatorul social dereferinţă, astfel încât, în fiecare an, prin aprobareaParlamentului să avem cifrele corecte şi exacte pentru tot ceea ceînseamnă asistenţă socială în România", a declarat, ieri, ministrulIoan Botiş.

Citește și: