Alexandru Costea
130 vizualizări 16 apr 2019

Acesta a precizat că raportul Comisiei se numeşte „Raport privind folosirea SRI şi ANI de către George Maior în scopuri politice”.

„Surprinzător este că toate notele care au plecat de la SRI către ANI nu au trecut niciunele pe la direcţia juridică. În perioada verificată şi anume din 2012, între 2012 şi 2015 au fost trimise 71 de note secrete, note speciale sau note simple note speciale sau simple care vizau 600 de persoane, miniştri, europarlamentari, senatori, deputaţi, primari, şefi de consilii judeţene, directori, senatori, secretari de primărie, etc. De ce spune că e ilegală această relaţie modul de sesizare şi e scris în raport. Am observat cazuri, avem trei exemple, în care pe de o parte în cariera oamenilor politici, pe baza acestor note SRI au încercat să scoată din viaţa politică oameni politici. Cele trei exemple sunt Klaus Iohannis, Eduard Hellvig şi Victor Ponta. Acesta din urmă a făcut obiectul unei sesizări din partea ANAF, când Blejnar era la vremea respectivă, asupra unei stări de conflict de interese. Dl Sorin Blejnar ca şi dl Horia Georgescu ne-au confirmat că dl Maior se interesa de acest subiect şi încerca să îi determine pe cei de la ANI să nu meargă mai departe cu documentarea şi să închidă mai degrabă dosarul. Spuneam că pe unii i-a încurcat, iar pe alţii a încercat să îi ajute. ”, a afirmat Claudiu Manda, într-o conferinţă de presă susţinută marţi, la finalul şedinţei Comisiei SRI.

El a adăugat că, în concluzii, Comisia SRI spune că toţi cei 600 ar trebui să facă obiectul unei note nesecrete pentru a putea fi prezentată lista în spaţiul public. Forul mai are propuneri de modificare a legislaţiei în domeniu.

„În concluzii spunem că nu ar mai trebui să existe informări de la SRI către ANI, că ar trebui ca toţi cei 600 să facă obiectul unei note nesecrete de a fi prezentat în spaţiul public. Mai sunt şi alte propuneri de modificare a legislaţiei în acest sens. Raportul o să îl prezentăm, s-au făcut în plenul Comisiei propuneri de modificare şi completări. Când va fi gata o să îl punem pe site-ul Comisiei, proabil mâine dacă este gata”, a completat preşedintele Comisiei SRI.

Citește și: