Alexandru Costea
235 vizualizări 16 apr 2019

"Am primit o adresă de la Inspecţia Judiciară care ne solicită lămuriri privind colaborarea dintre SRI şi DNA, celebrul binom. În adresă spun că sunt în faza de finalizare şi, dincolo de răspunsul pe care o să-l trimitem, am hotărât azi să cerem Inspecţiei Judiciare dacă au planuri de cooperare comună, pentru că, din câte am înţeles, mergând în control la unităţile de parchet teritoriale, sau DNA central, ar exista astfel de planuri de cooperare comună, documente de care avem clar nevoie pentru a finaliza raportul în ceea ce priveşte relaţia SRI-DNA şi cum a fost folosită această relaţie şi binomul pentru a stabili ţinte şi pentru a scoate din viaţa politică sau pentru a băga la puşcărie persoane, folosind în mod abuziv şi probe şi lege şi proceduri legale", a afirmat senatorul PSD Claudiu Manda.

El a susţinut că un raport la care lucrează Comisia parlamentară de control al SRI vizează relaţia SRI-DNA şi cum a funcţionat aceasta, menţionând că fostul director SRI George Maior "îşi făcuse propria măciucă" din relaţia de funcţionare a celor două instituţii.

"Unul dintre acestea şi poate chiar cel mai important e legat de funcţionarea binomului. Până nu avem măcar o parte din planurile de cooperare ca să înţelegem exact cum scriau obligaţiile fiecăruia dintre actori sau fiecare dintre părţi ce trebuie să facă Parchetul sau DNA şi ce trebuie să facă SRI, n-o să putem să concluzionăm, dar, aşa cum am observat, în opinia Comisiei, că dl George Maior îşi făcuse propria măciucă, înţelegem că şi SRI folosea DNA sau SRI cu DNA era o măciucă, prima ca importanţă pe care am tot văzut-o în spaţiul public. Rămâne ca toate documentele, Comisia cu cine o să fie în locul meu să aibă acces la toate documentele şi să le introducă ca şi concluzii", a declarat politicianul.

Totodată, Claudiu Manda a afirmat că va exista şi un raport finalizat privind "culoarul media" în care sunt menţionate anumite "petreceri".

"Sigur că şi petrecerile vor face obiectul unui raport separat. Va fi, am convenit astăzi, pentru că era în raport o completare privind câmpul media, culoarul media şi atunci am considerat că trebuie să scoatem această parte din raport şi eventual pe o perioadă foarte scurtă, fiind documentat totuşi subiectul să venim cu un raport pe zona aceasta", a declarat Claudiu Manda la finalul şedinţei Comisiei de control parlamentar al SRI de marţi.

Pe 18 octombrie 2018, preşedintele Comisiei parlamentare de control a activităţii SRI, Claudiu Manda, spunea, pentru MEDIAFAX, că membrii forului parlamentar lucrează la un „raport parţial” despre relaţia dintre serviciul secret şi ANI, activitatea fostului director SRI George Maior, „culoarul din justiţie” şi „petreceri”.

 

 

Citește și: