Marian SULTĂNOIU
Robert Veress
58 vizualizări 27 oct 2010

Coloana celor aproximativ 30.000 de sindicalişti care mărşăluiau ieri dimineaţă spre Palatul Parlamentului s-a oprit, câteva minute, pentru schimbarea "ordinii de bătaie". Protestatarii descoperiseră că în fruntea uriaşei coloane defilau liderii PSD Victor Ponta, Marian Vanghelie, Dan Nica şi Rovana Plumb, cu o pancartă pe care scria cu roşu pe fond alb "Criza sunteţi voi, România suntem noi". Marşul sindicaliştilor a fost reluat după ce în faţă a fost plasat un grup de sindicalişti purtând sloganul manifestaţiei: "Mitingul celor nemulţumiţi".

Manifestaţia a decurs paşnic, până când protestatarii au ajuns în Piaţa Constituţiei, la poalele Parlamentului. Deloc impresionaţi de manifestarea de forţă a Jandarmeriei, care dislocase în piaţă un efectiv de câteva mii de oameni înarmaţi până în dinţi, protestatarii s-au împins cu forţele de ordine, încercând să spargă cordonul de protecţie.

GÂNDUL a transmis LIVE protestul. Vezi aici cum s-au desfăşurat evenimentele

Pentru câteva momente, chiar au reuşit să împingă "linia frontului" către gardul Palatului, jandarmii repliindu-se însă rapid şi aglomerând cordonul, chiar dublând rândurile. Manifestanţii au fost incitaţi între altele de zvonul (vehiculat chiar de Victor Ponta) conform căruia forţele de ordine ar fi primit muniţie pentru armamentul aflat în dotare. Protestatarii îi avertizaseră deja pe parlamentari că nu vor ieşi din Parlament până nu vor vota moţiunea. "Jos Guvernul!", "Mincinoşii!" au scandat minute în şir sindicaliştii, spiritele încingându-se pe acest fond. În aşteptarea rezultatului, mai mulţi manifestanţi au încins o horă.

Jandarmeria spune că manifestanţii nu au fost violenţi

Ulterior acestui moment tensionat, purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei Capitalei, Marius Militaru, a spus că sindicaliştii au îndepărtat câteva garduri, fiind însă imediat blocaţi de jandarmii din trupele speciale. Militaru a mai spus că protestatarii nu au fost violenţi, iar liderii sindicali le-au cerut acestora, de la tribună, să renunţe la astfel de manifestări, ceea ce i-a făcut pe oameni să revină la un calm aparent. Cu toate acestea, în momentele conflictului, protestatarii au aruncat către forţele de ordine cu sticle, veste şi bucăţi de plastic.

Impresii de miting

l Coloana de manifestanţi şerpuieşte doi kilometri, din Şoseaua Kiseleff spre Piaţa Constituţiei. Protestatarii au umplut atât arterele rutiere, cât şi trotuarele, fiind pe alocuri imposibil să înaintezi mai repede decât mulţimea - ceea ce înseamnă bătut pasul pe loc.

l Din megafoanele unei dubiţe cu însemnele Blocului Naţional Sindical (BNS) se revarsă un puhoi de insulte crâncene la adresa Puterii: "Criminalii! Hoţii! Idioţii!". "Fraţilor, ăştia vor să ne omoare. Acum e ori noi, ori ei!", continuă cel de la microfon. Apoi îi ceartă pe bucureşteni, care "preferă să se uite la noi de la balcoane, ca şi când lor nu le e foame!".

l Un individ înalt se agită frenetic cu o portavoce în mijlocul unui grup cu steguleţe albastre pe care scrie SISIP Constanţa, dar e atât de răguşit, încât nu se aude ce încearcă să spună, nici când mă apropii la cinci paşi de el. La un moment dat, reuşeşte să îngaime mai forţos "Legea 15 pe 90...", apoi se opreşte, cu o expresie bulversată şi se apucă să răsfoiască un teanc de hârtii - verificând, probabil, ce va să zică legea 15 sau dacă e legea cu numărul respectiv. Un alt ins cu portavoce, învelit cu o pelerină cu însemnele CNSLR-Frăţia, ţine aparatul cu braţul întins în sus, pentru a se face mai bine auzit mesajul înregistrat: "Bă-se-scu! M... Băsescu!".

l Elicopterul care survolează zona este întâmpinat ba cu aclamaţii, ba cu huiduieli frenetice, de la un
grup sindical, la altul.

l Când ai o capitală cu numai câteva zeci de veceuri publice pe traseul sus menţionat, incluzându-le pe cele volante, e destul de greu să uşurezi civilizat câteva zeci de mii de oameni. Buda de pe Catargiu era închisă, iar boscheţii dimprejur au ajuns să-i ţină locul. La fast-food-urile de pe traseu s-au făcut cozi de zeci de persoane. Alţii au preferat maidanul din apropierea unei clădiri aflate în reconstrucţie, de la intersecţia Bălcescu cu strada Ion Câmpineanu - cohorte de bărbaţi intră prin poarta metalică deschisă şi ies cu mâna încă la prohab sau trăgându-şi pantalonii. Cei care au rezistat până la Universitate, unde sunt două veceuri mai mari, tot au mai avut de aşteptat încă cel puţin o jumătate de oră până să le vină rândul.

l Pompierii s-au comasat, strategic, în apropierea artezienei de la Universitate.

l O florăreasă grasă stă pe o bancă din parcul Unirii şi se uită crunt la fluviul de protestatari. O aţâţ, întrebând-o cum merge vânzarea: "Merge pe dracu! Ce, ăştia se duc să dea cu flori în Parlament? Mai bine aduceam azi nişte sticle cu benzină, în loc de trandafiri!"

l E ora unu şi oamenilor li s-a făcut foame. Unii au venit cu desagile încărcate şi aştern conţinutul pe bănci sau direct pe trotuar şi se aştern să ia prânzul: zacuscă, slănină, salam, parizer, conserve de peşte, pate, brânză. Alţii trec pe lângă tovarăşii lor mâncăcioşi, agitând un steag: "Urlă foamea-n noi!".

Cei şase protestatari reţinuţi la miting fac parte din galeria echipei de fotbal Steaua

Citește și: