Mihai SCHIAU
5812 vizualizări 23 iul 2015

Zoltan Pogatsa, un expert în criza elenă, a rezumat măsurile de austeritate impuse guvernului de la Atena de recentul acord sub titlul ''Marele Plan Ceauşescu pentru Grecia''. Într-o analiză realizată pentru SigmaLive, site-ul celei mai importante televiziuni din Cipru, economistul explică ce consecinţe negative riscă să aibă planul Eurogrupului şi compară situaţia ţării cu cea a României în ultimul deceniu înainte de Revoluţie, când regimul Ceauşescu a prioritizat plata datoriei externe.
 
''În anii '80, dictatorul comunist din România a încercat să plătească datoriile externe ale ţării sale, secătuind resursele acesteia. Toată lumea ştie că rezultatul a fost colapsul economic. Ceva similar are loc în Grecia. Anii de austeritate impusă Greciei începând din 2010 sunt cel mai bun exemplu de politică vizibil eşuată'', a explicat Pogatsa, citat de stirileprotv.ro.
 
''Dimensiunile dezastrului sunt binecunoscute: un colaps al economiei de 25%, o creştere a datoriei de la un nivel dificil de controlat (110% din PIB) la unul necontrolabil (180%), şomaj masiv şi sărăcie'', a explicat Pogatsa. În opinia sa, Eurogrupul le oferă grecilor mai multă austeritate, un ''nou Plan Ceauşescu'', care nu constă de fapt în reforme, ci în ''tăierea investiţiilor publice, care sunt vitale pentru ca economia să producă valoare şi pe viitor”. ''Acest plan duce filosofia lui Ceauşescu la un nou nivel, introducând austeritatea robotizată. Dacă ţinta de deficit nu este atinsă, se reduc automat cheltuielile, fără discuţii, fără negocieri. Iar ţinta de deficit cu siguranţă nu va fi atinsă, deoarece chiar şi guvernul a recunoscut că acest plan va duce la recesiune”, a explicat economistul maghiar.
 
Pogatsa susţine că toate creşterile de taxe impuse de partenerii internaţionali ai Greciei vor reduce competitivitatea ţării, că tăierile de pensii şi ajutoare sociale vor scădea cererea pe piaţă internă, iar privatizările din pachetul de austeritate vor fi ineficiente sau vor ajuta doar băncile. ''În acelaşi timp, Grecia va fi împovărată cu încă un împrumut enorm de care nu are nevoie, iar datoria ţării va trece de 200% din PIB, în baza unui program care duce la recesiune, nu e sustenabil şi în care nimeni nu crede, de la guvernul grec, trecând prin FMI şi până la Wolfgang Schauble”, a conchis maghiarul.
 
Zoltan Pogatsa, născut în 1974 în Ungaria, este un cunoscut profesor de economie şi editorialist, cercetător la Academia maghiară de ştiinţe. A studiat în Ungaria şi Marea Britanie iar în 2012- 2013 a primit o bursă de cercetare de la guvernul de la Atena, în urmă căreia a publicat cartea „Economia politică a crizei din Grecia”.

Citește și: