Ionut Muresan
10241 vizualizări 28 nov 2018

Aceste şicane ale procurorilor ar fi avut loc, spune Marian Vanghelie, în momentul în care era audiat în dosarul lui Titus Corlăţean.

Procurorii DNA au clasat, luni, dosarul penal în care anchetau împiedicarea românilor din diaspora să voteze la alegerile prezidenţiale din 2014, în care era vizat Titus Corlăţean, la acea dată ministru de Externe. Senatul nu a dat aviz începerii urmăririi penale, iar cauza a fost clasată.

Miercuri, la Tribunalul Bucureşti, au continuat audierile de martori în dosarul de corupţie al fostului primar al Sectorului 5 al Capitalei, în care Marian Vanghelie este acuzat că a primit foloase necuvenite de 30 de milioane de euro.

Marian Vanghelie, despre cum îl şicanau procurorii DNA în dosarul lui Titus Corlăţean „E groasă! Ăsta nu mai scapă! ”

În faţa instanţei a fost chemat Ion Popescu, cel care în anul 2003 a înfiinţat firma Callex, una dintre societăţile despre care procurorii spun că era ”abonată” la contracte cu Primăria lui Vanghelie.

Numai că atât magistraţii, cât şi avocaţii au constatat că declaraţia lui Popescu din timpul urmăririi penale diferă de cea din sala de judecată, iar martorul a susţinut că i-a fost luată sub presiune.

”Nu am fost constrâns, dar era o presiune, aşa, acolo....Spre sfârşitul declaraţiei s-a mai rupt şi scaunul şi am dat cu capul de perete, de calorifer, de era să mă ia cu Salvarea de acolo,” a declarat Ion Popescu.

Bărbatul de 64 de ani înfiinţase firma Callex în anii 2000 cu gânduri mari: să preia societăţile Trocadero şi Hotel Internaţional Sinaia. Pe atunci, Ion Popescu se baza pe Ovidiu Muşetescu, ministru al Privatizării în cabinetul lui Adrian Năstase. Împreună, intenţionau să preia cele două societăţi, „afacere” în care Marian Vanghelie a intrat mai târziu şi practic inutil, deoarece scopul nu a fost atins.

Totuşi, din ampla relatare a martorului Ion Popescu reiese că atât Ovidiu Muşetescu, cât şi Marian Vanghelie, aveau legături ”din umbră” cu firma Callex, pe care el o controla. În plus, a mai înfiinţat o societate off-shore Callex, cu sediul în Delaware, Statele Unite.

La un moment dat, Ion Popescu a repetat că, la urmărirea penală, anchetatorii nu au consemnat exact spusele sale.

Marian Vanghelie a intervenit din sală:

- Aţi avut o discuţie cu dânşii (anchetatorii - n.red.), vă spuneau nişte lucruri, apoi dânşii consemnau? Că mie aşa mi s-a întâmplat! a afirmat Vanghelie.

- Practica era aşa: eu purtam o discuţie liberă cu poliţistul respectiv, acesta îşi nota anumite aspecte într-un carneţel, mai venea cineva în birou şi mai întreba nişte chestiuni, apoi alt poliţist dicta dactilografei ce să scrie, a declarat Popescu.

- După ce dânsul vorbea şi apoi asculta ce se consemnează, mai vorbeau şi alţii în spate - că e groasă!, că ăsta nu mai scapă! - că mie aşa mi s-a întâmplat în cazul Titus Corlăţean!”, a insistat Vanghelie.

- Pe parcursul dictării către dactilografă, eu am intervenit de 3-4 ori. Toate corecţiile au fost consemnate. Nu am observat nicio atitudine ostilă la organul de urmărire penală, dar exista o tensiune, nu ştiu din ce cauză, a declarat martorul.

Fiindu-i cerute mai multe detalii despre amosfera tensionată, Ion Popescu a declarat: ”A existat o situaţie în care unul, mai tinerel, a creat o constrângere, aşa, dar atunci am căzut cu scaunul”.

Marian Vanghelie a fost trimis în judecată pe 7 iulie 2015, alături de Mircea-Sorin Niculae (vărul lui Vanghelie), asociat şi administrator al mai multor societăţi comerciale, acuzat de şapte infracţiuni de complicitate la luare de mită şi şapte infracţiuni de spălare de bani; Sorin Ştefan Ciocan, Laura Ciocan, director al SC Economat Sector 5 SRL şi omul de afaceri Marin Dumitru.

Marian Vanghelie, despre cum îl şicanau procurorii DNA în dosarul lui Titus Corlăţean „E groasă! Ăsta nu mai scapă! ”

Potrivit procurorilor DNA, în perioada 2006-2014, Marian Vanghelie, în calitate de primar al Sectorului 5 din Bucureşti, ajutat de Mircea-Sorin Niculae şi parţial de Laura Ciocan, a solicitat şi primit de la Marin Dumitru foloase materiale necuvenite în cuantum de aproximativ 30.403.000 de euro (reprezentând un comision de 20% din încasări).

”Aceste foloase au fost pretinse şi primite de Vanghelie pentru atribuirea de către Primăria Sectorului 5 şi serviciile publice de interes local din subordinea Consiliului local al Sectorului 5, cu nerespectarea prevederilor legale, de contracte de achiziţii publice firmelor controlate de omul de afaceri Marin Dumitru, dar şi pentru a dispune efectuarea plăţii lucrărilor aferente acestor contracte (valoarea totală este de aproximativ 738.019.000 de lei).

Foloasele necuvenite, solicitate şi primite de Vanghelie de la Marin Dumitru, au constat în: predarea de sume de bani lichizi; încheierea şi executarea unor contracte, nejustificate din punct de vedere economic, cu societăţi comerciale controlate de către Vanghelie ori în legătură cu care acesta avea un interes personal; cedarea părţilor sociale şi, implicit, a patrimoniului, unei societăţi comerciale către persoane indicate de Vanghelie; transferul dreptului de proprietate asupra a două vile către o persoană indicată de Vanghelie; achitarea cheltuielilor prilejuite de campaniile electorale; oferirea de bunuri de valoare (ceasuri); încheierea de contracte de sponsorizare cu Primăria Sectorului 5 Bucureşti, în vederea susţinerii financiare a organizării unor manifestări publice aducătoare de capital electoral pentru Vanghelie; achitarea de sume de bani unor persoane care au întocmit liste cu semnături pentru susţinerea unei candidaturi la alegerile europarlamentare; suportarea costurilor unor lucrări de renovare la obiective indicate de Vanghelie; suportarea costurilor de renovare ale unor magazine aparţinând unei societăţi comerciale, controlată de Vanghelie; achitarea costurilor aferente unor petreceri private”, se arată în rechizitoriul procurorilor.

Foto: Hepta

Citește și: