Cătălin Legănel
1714 vizualizări 30 oct 2013

O parte din membrii echipajului navei portcontainer Flaminia, distrusă parţial într-un incendiu şi care ar urma să părăsească România pentru decontaminare, cel mai probabil într-un port din Grecia, refuză să plece din Portul Constanţa din cauza stării precare în care se află vasul.

Potrivit reprezentantantului Federaţiei Internaţionale a Transportatorilor (ITF) în România, Adrian Mihălcioiu, mai mulţi marinari filipinezi de la bordul vasului Flaminia refuză să plece odată cu nava şi vor să ceară repatrierea, temându-se pentru viaţa lor.

"Parte din echipajul de pe Flaminia a spus că nu doreşte să plece odată cu nava, din cauza condiţiei în care se afla aceasta. Dacă vasul rămâne în Portul Constanţa, marinarii nu au nicio problemă, dar dacă va pleca, ei au spus că vor cere repatrierea", a spus Adrian Mihălcioiu.

Reprezentantul ITF a precizat că este vorba despre şase din cei 17 navigatori filipinezi care se află la bordul navei.
"Deocamdată şase dintre ei au spus că nu vor să plece. Este posibil însă ca în momentul în care Flaminia va anunţa că părăseşte Portul Constanţa şi alţii dintre membrii de echipaj să refuze plecarea", a mai afirmat Mihălcioiu.

El a precizat că cei 17 marinari aflaţi acum la bordul vasului au sosit toţi la Constanţa începând cu luna iunie, înlocuind echipajul care a adus nava în România.

Nava portcontainer Flaminia, distrusă parţial în urma unui incendiu anul trecut, au urma să părăsească Portul Constanţa, unde a acostat în luna mai, urmând să ajungă, cel mai probabil, într-un port din Grecia pentru a fi decontaminată, după ce soluţiile propuse de partea română în acest sens nu au fost acceptate.

Potrivit prefectului judeţului Constanţa, Eugen Bola, armatorul navei Flaminia, sub pavilion german, ar fi comunicat Şantierului Naval Daewoo Mangalia că doreşte să decontamineze nava într-o altă ţară, în condiţiile în care soluţiile propuse de partea română în acest sens nu au fost acceptate.

Nava se va întoarce în România după ce va fi golită de deşeuri şi decontaminată.

"La noi rămâne să se facă doar reparaţia. Iese din calcul decontaminarea pentru că pe teritoriul României nu se pot distruge deşeuri. Deşeurile pot să intre în România numai pentru valorificare. Acesta este motivul pentru care armatorul nu poate să rezolve problema aici şi a ales să plece într-o altă ţară, probabil în Grecia", spunea Eugen Bola.

Prefectul preciza că este vorba despre o decizie economică, armatorul alegând soluţia cea mai ieftină, mai ales pentru evacuarea celor 14.000 de tone de deşeuri găsite în plus peste cele declarate şi care ar fi trebuit să se întoarcă în Germania. Astfel, în loc să ducă aceste deşeuri în Gemania cu alte mijloace de transport, a ales să mute nava cu totul.

El mai spunea că până în prezent de pe navă au fost descărcate puţin peste 2.000 de tone de deşeuri, "pentru că s-a acordat o atenţie sporită măsurilor de securitate în muncă şi s-a lucrat într-un ritm mai puţin alert". Este vorba despre deşeu metalic, care rămâne aici pentru valorificare.

La rândul lor, reprezentanţii Autorităţii Navale Române (ANR) spuneau că operaţiunile de descărcare de pe navă au fost sistate şi se aşteaptă ca armatorul să depună actele necesare astfel încât vasul să poată părăsi România.

În luna iulie, preşedintele Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Mediului (ANPM), Mihail Fâcă, declara că reprezentanţii firmei care operează nava Flaminia au primit avizul pentru gestionarea a 9.000 de tone de deşeuri care se află pe vas. El preciza că autorităţile române nu au dat aviz pentru gestionarea altor 14.000 de tone de deşeuri pe care le-au declarat "import ilegal" şi care vor trebui să fie preluate de către statul german.

Nava portcontainer MSC Flaminia, sub pavilion german, a acostat în luna mai în Portul Constanţa, aşteptând aprobări de la autorităţile române pentru a fi decontaminată de deşeuri periculoase şi reparată la Şantierul Maval Daewoo din Mangalia, după ce a luat foc în largul Oceanului Atlantic, în 2012.

Citește și: