15807 vizualizări 6 mar 2012

Agentul Gheorghe Vlădan a fost dus la Tribunalul Bucureşti, cu propunerea de arestare preventivă pe 29 de zile, sub acuzaţiile de omor calificat şi deosebit de grav, precum şi de tentativă la omor calificat şi deosebit de grav. Anchetatorii au încheiat percheziţia la domiciliul lui Vlădan, unde au găsit mai multe cartuşe deţinute ilegal.

Avocata acestuia susţine că Vlădan nu este conştient şi că a urmat, la începutul acestui an, un tratament psihiatric împotriva depresiei severe, pentru care a fost şi internat.

În 1 martie soţia poliţistului, Florina Vlădan, a formulat o plângere la Poliţie, unde a comunicat faptul că bărbatul său este deţinător de armă de foc, spunând că este ameninţată de acesta. Femeia introdusese acţiune de divorţ, la Judecătoria sectorului 4 Bucureşti, primul termen fiind stabilit pentru 7 martie.

Luni, soţii Vlădean fuseseră convocaţi la Secţia 14 de poliţie, pentru audieri, după ce Florina Vlădan depusese plângere împotriva soţului său.

Şeful Poliţiei Române a ordonat în această dimineaţă "verificări pe toate palierele" pentru a se stabili cine este autorul moral al crimelor comise de poliţistul Vlădan.

În 2010 când a obţinut permis de port armă agentul de poliţie Gheorghe Vlădan - care a împuşcat mortal două persoane şi a rănit alte şase - nu era necesar avizul medical pentru eliberarea documentului, procurorii verifică această situaţie, au declarat, pentru Mediafax, surse judiciare.

Poliţistul Gheorghe Vlădan - şofer la Centrul medical de diagnostic şi tratament Dr. N. Kretzulescu-Policlinica Ministerului Administraţiei şi Internelor - s-a aflat în luna ianuarie în concediu medical, doctorul prescriindu-i antidepresive, au mai spus sursele citate.

UPDATE 19.30 Tribunalul Bucureşti a decis, marţi seară, arestarea preventivă pentru 29 de zile a autorului atacului armat de la un salon de cosmetică din Dorobanţi, Gheorghe Vlădan, pentru omor calificat şi deosebit de grav şi pentru tentativă la această faptă.

Avocatul lui Gheorghe Vlădan a anunţat că va ataca decizia instanţei, recursul urmând să se judece la Curtea de Apel Bucureşti.

UPDATE 17:36 Unul dintre martorii citaţi în referatul prin care procurorii cer arestarea lui Gheorghe Vlădan a declarat că a fost sunat de agresor la câteva minute după atac şi anunţat de acesta că "a descărcat pistolul" în soţia sa şi în celelalte persoane aflate în salonul de cosmetică.

UPDATE 17:20 Bogdan Vlădan, fiul autorului atacului armat de luni de la salonul de cosmetică din Dorobanţi, Gheorghe Vlădan, a declarat că tatăl său i-a spus că-l iubeşte, şi pe el şi pe mama sa şi că nu ştie de ce a comis fapta.

UPDATE 16:11 Avocata lui Gheorghe Vlădan susţine că acesta nu este deocamdată conştient de ceea ce a făcut. "M-a întrebat de mai multe ori dacă soţia lui trăieşte, nu realizează încă ce s-a întâmplat. Încă nu este conştient", a declarat avocatul din oficiu al lui Vlădan, Eugenia Rădoi, după ce a participat la percheziţia din locuinţa bărbatului.

UPDATE 15:58 Vlădan se afla sub tratament psihiatric pentru o depresie severă la momentul la care a comis asasinatele, el fiind, din ianuarie şi până în februarie, chiar internat pentru problema psihiatrică, a declarat avocatul acestuia.

UPDATE 15:25 Cercetarea la locul unde au avut loc crimele s-a încheiat, Gheorghe Vlădan urmând să fie dus la Tribunalul Bucureşti cu propunere de arestare preventivă pentru 29 de zile. La cercetare au participat procurorii Secţiei de urmărire penală şi criminalistică din Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, împreună cu poliţiştii Serviciului Omoruri din cadrul Poliţiei Capitalei.

UPDATE 14:59 Procurorii Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (PICCJ) şi criminaliştii îi percheziţionează locuinţa agentului Gheorghe Vlădan, în prezenţa poliţistului, au declarat, pentru MEDIAFAX, surse judiciare.

UPDATE 14.10 Gheorghe Vlădan le-a declarat procurorilor că a tras 11 cartuşe, mai întâi în soţia sa, apoi în pedichiuristă, apoi în casiera coaforului. Florina Vlădan a fost împuşcată o singură dată, în zona pieptului, rana fiind mortală. "Nu îmi aduc aminte ce am făcut. Am tras 11 cartuşe", le-a spus şoferul MAI anchetatorilor.

UPDATE 12.30 Peste 130.000 de români deţin legal arme de foc. Condiţiile pentru obţinerea permisului port-armă sunt stricte, însă există suspiciuni asupra modului în care autorităţile verifică îndeplinirea lor de către posesorii de arme. Vlădan nu mai îndeplinea toate aceste condiţii, ca proprietar al pistolului său Glock.

Poliţişti ai Secţiei 14 Bucureşti, cercetaţi disciplinar în urma atacului armat din Dorobanţi

Poliţişti ai Secţiei 14 Bucureşti sunt cercetaţi disciplinar în urma atacului armat din Dorobanţi, întrucât Florina Vlădan a făcut plângere împotriva soţului său, precizând că acesta deţine armă de foc, însă nu s-a urgentat soluţionarea reclamaţiei, au declarat, pentru Mediafax, surse judiciare.

Agentul de poliţie Gheorghe Vlădan fusese convocat împreună cu soţia lui la secţia 14 pentru luni după-amiază, pentru a fi audiat, a declarat purtătorul de cuvânt al Poliţiei Capitalei, Diana Sarca.

Diana Sarca a spus că bărbatul a fost convocat la Secţia 14 Poliţie pentru luni, la ora 14.00, însă nu s-a prezentat.

Şeful Poliţiei Române, Liviu Popa, a dispus, marţi dimineaţă, verificări privind modul de soluţionare a plângerilor depuse împotriva agentului Gheorghe Vlădan. Purtătorul de cuvânt al Poliţiei Române, Christian Ciocan, a declarat că Liviu Popa a dispus verificări "pe toate palierele".

Astfel, verificările vor viza modul în care au fost soluţionate plângerile depuse la Poliţie împotriva agentului Gheorghe Vlădan, precum şi modul în care agentul a obţinut autorizaţia pentru deţinere de armă. Totodată, vor fi făcute verificări privind atribuţiile serviciului care autorizează deţinerea de arme. Potrivit sursei citate, există proceduri clare atât în ceea ce priveşte modalitatea de soluţionare a plangârilor depuse la Poliţie, cât şi referitor la eliberarea autorizaţiilor de port-armă. Ciocan a precizat că există termene legale pentru soluţionarea plângerilor, care pot fi prelungite tot în condiţiile legii.

Firul evenimentelor

Luni, 5 martie, în jurul orei 15.30, într-o criză de gelozie Gheorghe Vlădan a intrat în coaforul unde soţia sa lucra. Casiera a încercat să-l dea afară, iar poliţistul a scos pistolul pe care îl purta la spate şi i-a tras un glonţ în cap, femeia decedând pe loc.
Apoi poliţiştul a ţintit-o pe soţia sa, Florina, în care a tras trei focuri de armă, după care Gheorghe Vlădan a continuat să tragă în celelate persoane din zonă, rănind şase.

El ar fi tras zece gloanţe cu pistolul său Glock de 9 milimetri, pe care îl deţinerea din luna octombrie 2010.

Procurorii Secţiei de urmărire penală şi criminalistică din Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, împreună cu poliţiştii Serviciului Omoruri din cadrul Poliţiei Capitalei, urmează să reia marţi cercetarea la faţa locului pentru a stabili traseul gloanţelor. Totodată înregistrările video vor fi vizionate pentru a stabili cum s-au petrecut faptele lui Vlădan, reţinut sub acuzaţiile de omor calificat şi omor deosebit de grav.

După ce a plecat din coafor, Vlădan s-a dus în clădirea Transelectrica din apropiere, unde i-a pus paznicului pistolul pe masă, apoi l-a sunat pe fiul său, spunându-i ce a făcut.

La rândul său, paznicul a sunat la 112 alertând autorităţile.

Vlădan s-a predat, iar procurorii l-au audiat, apoi l-au dus la Institutul de Medicină Legală, pentru recoltare de porbe, după ce poliţistul le-a spus că i s-au recomandat de medic antidepresivele.

Luni noapte, poliţistul Gheorghe Vlădan a fost readus la Parchetul instanţei supreme, pentru a fi audiat, după ce i-au fost recoltate, luni seara, probe biologice la Institutul de Medicină Legală, pentru a se stabili dacă se afla sub influenţa alcoolului sau a drogurilor la momentul atacului armat.

Marţi, până la ora 3.00 a durat audierea, Vlădan dând declaraţie în faţa anchetatorilor pe formular de inculpat, după care a fost dus în arestul Direcţiei cercetări penale, urmând ca marţi procurorii să propună arestarea poliţistului.

Prim-adjunctul procurorului general al României, Marius Iacob, a afirmat că agentul de poliţie Gheorghe Vlădan a fost de acord să dea declaraţie în dosar, luni seara, în prezenţa unui avocat din oficiu, totodată, alte şapte persoane, martore la atacul armat, au fost audiate la sediul Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (PICCJ).

Potrivit procurorului Iacob, cei şapte martori se aflau la momentul atacului armat în coafor, unde agentul de poliţie a tras cu arma, împuşcând opt persoane.

Gheorghe Vlădan va fi supus unei expertize prishiatrice în cursul zilei de marţi, la Institutul Naţional de Medicină Legală "Mina Minovici", conform procedurii obligatorii într-un caz de omor.

Potrivit lui Marius Iacob, agentul de poliţie a fost testat psihologic în anii 2007 şi 2011, fiind declarat apt pentru a fi conducător auto la Ministerul Administraţiei şi Internelor.

Iacob a precizat că Vlădan deţinea din octombrie 2010 un pistol Glock de 9 milimetri, achiziţionat dintr-un magazin de specialitate, după ce primise permis de port armă. Dosarul în baza căruia poliţistului i-a fost eliberat permisul de port armă a fost solicitat de anchetatori de la Poliţia Română.

Ministrul Administraţiei şi Internelor, Gabriel Berca, a declarat, luni, că "personajul" care a deschis focul la coaforul din complexul Perla este poliţist din 2007, angajat din sursă externă. "E un personaj, că nu pot să îi mai spun poliţist, din 2007, angajat din sursă externă. Astea sunt datele până acum", a spus Berca.

Citește și: