Ionut Muresan
468 vizualizări 10 ian 2019

Instanţa de fond continuă la termenul de joi audierile de martori în dosarul Colectiv, la mai bine de trei ani de la tragedia în care 65 de persoane şi-au pierdut viaţa, iar alte câteva sute au fost rănite.

Călin Ştefan Ionescu a lucrat la garderobă în Colectiv, chiar de când a început să funcţioneze clubul, până în seara în care a avut loc incendiul.

Întrebat de judecător dacă lui şi celorlalţi angajaţi ai clubului li s-a făcut un instructaj de protecţie a muncii, martorul a spus că da, o singură dată. Discuţiile au durat mai puţin de o oră: angajaţii au fost chemaţi să semneze nişte carnete de protecţie a muncii, pe care nu le citiseră, a punctat Ionescu.

„De când am fost angajat şi până în ziua tragediei, eu şi ceilalţi angajaţi am făcut o singură dată un instructaj de protecţia muncii cu personal îmbrăcat în civil, un bărbat şi o femeie. Nu şi-au declinat identitatea, dar i-am perceput ca fiind angajaţi ISU. Când am venit la club stăteau la o masă cu Gancea Cătălin (n.r. – unul dintre patronii Colectiv, acum inculpat) şi fiecare angajat era chemat să semneze nişte carnete de protecţia muncii. Recunosc că am semnat fără să citesc. Şi ceilalţi, toţi angajaţii, inclusiv barmanii au semnat”, a relatat martorul.

Cât a durat instructajul angajaţilor în clubul Colectiv

Apoi li s-a arătat la toţi un extinctor şi li s-a spus unde erau celelalte. În club erau mai multe: în bar, în garderobă şi în zona panourilor electrice, iar martorul crede că extinctoarele erau în termen şi că, probabil, angajaţii ISU le-au verificat.

Instructaj de o oră şi fără un plan de evacuare

Garderobierul clubului a spus că nu îşi mai aduce aminte ca în timpul instructajului să fi discutat cu angajaţii ai ISU despre un plan de evacuare. În club existau „nişte printuri” care făceau referire la evacuare, pe care nu le-a citit, îşi aminteşte Călin Ştefan Ionescu. De asemenea, nu ar fi existat indicatoare în club, iar martorul spune că pentru evacuare exista o singură uşă, şi aceea deschisă parţial.

„Nu îmi aduc aminte să fi discutat despre un plan de evacuare. Angajatii ISU doar au simulat folosirea extinctorului. Ştiu că existau nişte printuri pe care era trecută evacuarea în caz de incendiu, către ieşire. Unul era în container. Ieşirea, singura, era uşa de la intrare”, a spus martorul.

„Cam cât a durat discuţia cu personalul ISU?”, l-a întrebat judecătorul pe martor.

„Nu cred că am stat mai mult de o oră pentru discuţia cu angajatii ISU”, a răspuns Ionescu.

„În seara incendiului uşa era deschisă?”, a continuat magistratul.

„În seara incendiului era deschisă doar jumătate din uşă, cealaltă era închisă, probabil că intra doar o persoană”, a relatat martorul.

Cât a durat instructajul angajaţilor în clubul Colectiv

O altă angajată a clubului confirmă declaraţiile garderobierului

Pe 13 decembrie 2018 a depus mărturie şi o angajată a clubului. Aceasta a spus că în club existau extinctoare, atât la bar, cât şi în alte locuri, dar că instructajul pe această temă s-a făcut doar verbal, fără ca angajaţilor să li se arate cum se folosesc extinctoarele.

„Instructajul s-a derulat verbal, fără a se declanşa un extinctor, fără să ni se arate cum funcţionează şi cum trebuie îndreptat. Am semnat protecţia muncii şi fişa individuală de instructaj”, a spus tânăra la acea vreme.

Cum a decurs procesul de la început şi până acum

Primii 25 de martori din rechizitoriu au fost citaţi la Tribunalul Bucureşti, în luna octombrie, pentru a da declaraţii în dosarul „Colectiv”, cauză în care sunt judecaţi patronii clubului, pompierii, dar şi fostul primar al Sectorului 4, Cristian Popescu-Piedone.

Cei opt sunt acuzaţi de: ucidere din culpă, în formă agravată, având ca urmare decesul mai multor persoane, vătămare corporală din culpă, în formă agravată, având ca urmare vătămarea mai multor persoane şi neluarea măsurilor legale de securitate şi sănătate în muncă, sustragerea sau distrugerea de probe sau înscrisuri. De trei ani de zile, de când a început procesul, dosarul Colectiv a parcurs paşi puţini şi greoi: în primă fază s-a început judecata lui la Judecătoria Sectorului 4, unde mai multe termene s-a discutat doar strict de competenţa instanţei.

Cât a durat instructajul angajaţilor din clubul Colectiv

Pentru a nu mai bate pasul pe loc, s-a decis declinarea competenţei către Tribunalul Bucureşti, unde nici acolo dosarul nu a înregistrat progrese, termenele fiind amânate din cauza lipsei de proceduri, erori în citare, angajare apărător etc.

În dosar s-au constituit părţi civile 139 de persoane, 11 spitale şi cinci instituţii, potrivit Parchetului General, iar în prezent, inculpaţii sunt sub control judiciar.

În urma incendiului din Colectiv au murit 64 de tineri, iar un alt tânăr a murit la aproape doi ani de la tragedie din cauza arsurilor suferite. Şi la această dată, zeci de persoane încă sunt sub tratament pentru a-şi îngriji rănile provocate de incendiu.

Citește și: