Ionut Muresan
858 vizualizări 13 dec 2018

Cele două femei au mers împreună în seara incendiului pentru a vedea concertul trupei Goodby to Gravity, iar mărturiile lor au cel puţin două puncte comune: amândouă aveau pregătire pentru situaţii de urgenţă şi ambele au dezvăluit că de la momentul în care a început să se manifeste incendiul şi până când au reuşit să se salveze au trecut 25-30 de secunde.

„Am văzut că după o astfel de jerbă puternică (n.r. – de artificii) ce a lovit partea superioară a stâlpului s-a declanşat o flacără ce s-a extins foarte repede pe tavan. Grinzile nu au ars, ci rastelul de lemn. S-a extins foarte repede: senzaţia pe care am avut-o a fost că (n.r. – rastelul) era îmbibat cu benzină. E vorba doar de asocierile pe care le-am făcut în mintea mea. Solistul Andrei Găluţ a cerut un extinctor, dar nu ştiu dacă l-a şi primit. Mi-am dat seama că lucrurile nu pot fi controlate şi i-am făcut semn prietenului meu să ieşim”, a spus prima femeie.

Aceasta, de profesie arhitect, şi-a dat seama imediat că incendiul se propagă periculos de repede şi că trebuie să iasă cât mai repede din club.

„Ştiu că timpii de evacuare la incendiu se calculează în minute, dar acolo era vorba de secunde. (...) Nu toate persoanele şi-au dat seama de scenariul ce urma să se întample, dar în momentul în care am trecut din incinta clubului în container, deja era îmbulzeală. La trecerea din incintă, în container focul era deasupra mea. În container focul nu era problema, că izola bine, ci înghesuiala. Lumea se mişca precum nişte valuri. De aici mi-am dat seama că erau oameni căzuţi şi m-am concentrat să nu cad”, a relatat supravieţuitoarea.

Mărturiile a două arhitecte care au scăpat din Colectiv

Femeia a povestit că în faţa uşii, care nu era deschisă în totalitate, erau deja grămezi de oameni care se prăbuşiseră unul peste altul.

„M-am strecurat pe lângă grămadă, pe lângă tocul uşii şi am reuşit să ies. În opinia mea, existenţa acelei trepte nepreluate de un plan înclinat a contribuit la acel blocaj. Afară (...) m-am îndreptat spre capătul aleii, apoi prietenul meu a vrut să se întoarcă pentru a ajuta cunoscuţii. M-am întors şi eu cu el şi am ajuns iar lângă uşă, unde am văzut că ieşea mult fum şi exista o gramadă de oameni, iar cei de deasupra aveau hainele în flăcări. Cei de afară încercau să îi stingă şi să îi tragă de acolo (...)”, a declarat arhitecta.

Supravieţuitoarea a mai povestit că pompierii au ajuns după aproximativ 15 minute, însă în primă instanţă au greşit uşa, fiind nevoiţi să ocolească până la incinta Fabricii „Pionierul”, acolo unde avea loc incendiul ce a marcat o ţară întreagă.

„Salvările au venit ulterior (n.r. – echipajelor de pompieri), dar nu au intrat în incinta fabricii. Primii care au venit erau doi poliţişti care nu erau conştienţi de gravitatea incendiului. (...) Aş spune că au trecut 25 de secunde din momentul în care am văzut incendiul şi până am ajuns afară, însă precizez că aprecierea e subiectivă”, a mai spus martora.

A doua supravieţuitoare a tragediei Colectiv: Nu se putea respira, aveam impresia că îmi extrage oxigenul din plămâni

O altă supravieţuitoare a incendiului a povestit că, în momentul în care buretele a fost cuprins de flăcări, oamenii au luat lucrurile în glumă şi că artificiile ardeau cu intensităţi diferite, iar tavanul clubului Colectiv a fost cuprins de flăcări rapid.

„În prima fază lumea era uimită de ce se întampla, lua cumva în glumă totul, au încercat să stingă cu bere. Totul s-a petrecut în câteva secunde, colega mea mi-a spus: Acum ieşim. Întâmplarea face că ea tocmai se întorsese de la un curs de pregătire pentru situaţii de urgenţă. Multe persoane nu au avut timp să îşi dea seama. Am trecut în container mergând la pas, dar în container s-a produs îmbulzeală. Am reuşit să ies din container strecurându-mă pe lângă o grămadă de oameni căzuţi, care blocau ieşirea. După ce am ieşit, am văzut cum din spate a venit o flacără – poate de la contactul cu oxigenul – şi un nor dens de fum. A fost un fum de o intensitate sordidă. Am simţit că fumul îmi extrage oxigenul din plămâni. (...) Poate estimez greşit, dar cred că din momentul producerii incendiului până la ieşire au trecut 25-30 de secunde. Apreciez că am parcurs o distanţă de 10 metri”, a relatat a doua supravieţuitoare.

Mărturiile a două arhitecte care au scăpat din Colectiv

Angajată a clubului Colectiv: Instructajul s-a derulat verbal,  fără să ni se arate cum funcţionează un extinctor

Joi a depus mărturie şi o angajată a clubului. Aceasta a spus că în club existau extinctoare, atât la bar, cât şi în alte locuri, dar că instructajul pe această temă s-a făcut doar verbal, fără ca angajaţilor să li se arate cum se folosesc extinctoarele.

„Două persoane, pe care ulterior le-am recunoscut ca fiind pompierii trimişi în judecată, ne-au făcut un instructaj ce a avut ca obiect folosirea extinctoarelor. Nu ni s-a prezentat şi un plan de evacuare în caz de incendiu, eu nu ştiu dacă a existat un astfel de plan. La momentul respectiv erau pe acolo şi administratorii clubului. Cel puţin trei extinctoare erau în bar, la vedere, alte două, trei erau în alte locuri ale clubului, dar nu ştiu exact unde”, a spus ea.

„Instructajul s-a derulat verbal, fără a se declanşa un extinctor, fără să ni se arate cum funcţionează şi cum trebuie îndreptat. Am semnat protecţia muncii şi fişa individuală de instructaj”, a continuat tânăra, care s-a constituit parte civilă în dosar.

Fosta angajată a vorbit şi despre noaptea incendiului.

„Serveam un client şi am văzut, după declanşarea artificiilor o flacără pe stâlp. M-am întors să îi dau restul şi am văzut că flacăra se extindea şi am auzit de pe scenă că arde şi e foc. Doi colegi veneau cu o frapieră şi eu i-am dat unuia dintre ei, Vali, un extinctor din bar. Celălalt, Victor, a plecat spre garderobă să ia alt extinctor (...) În container am simţit peste tot că era lume căzută. Nu ştiu cum am ieşit. Afară am dat de Victor, mi-a spus că el nu s-a mai putut întoarce cu extinctorul pentru că îl împinsese lumea afară. Am fost arsă la mâna dreaptă, am fost dusă cu ambulanţa la Spitalul de Arsuri, m-au bandajat şi mi-au spus să mă întorc a doua zi”, a adăugat angajata.

Mărturiile a două arhitecte care au scăpat din Colectiv

De la începutul procesului şi până acum

Primii 25 de martori din rechizitoriu au fost citaţi la Tribunalul Bucureşti, în luna octombrie, pentru a da declaraţii în dosarul „Colectiv”, cauză în care sunt judecaţi patronii clubului, pompierii, dar şi fostul primar al Sectorului 4, Cristian Popescu-Piedone.

Valeriu Terceanu, primul judecător al cazului Colectiv, a decis să se pensioneze, iar noul magistrat desemnat în acest dosar, Mihai Bălănescu, a hotărât să nu reia procesul de la zero cu audierea administratorilor clubului, ci să continue cu audierea supravieţuitorilor. Inculpaţii au fost trimişi în judecată pe data de 28 aprilie 2016, după ce cercetările de la Parchetul General au fost înceheiate. În dosarul trimis de Parchet, apar opt inculpaţi: cei trei patroni ai Clubului Colectiv, trei artificieri şi două societăţi comerciale (Colectiv Club SRL şi Golden Ideas Fireworks Artists SRL).

Cei opt sunt acuzaţi de: ucidere din culpă, în formă agravată, având ca urmare decesul mai multor persoane, vătămare corporală din culpă, în formă agravată, având ca urmare vătămarea mai multor persoane şi neluarea măsurilor legale de securitate şi sănătate în muncă, sustragerea sau distrugerea de probe sau înscrisuri. De trei ani de zile, de când a început procesul, dosarul Colectiv a parcurs paşi puţini şi greoi: în primă fază s-a început judecata lui la Judecătoria Sectorului 4, unde mai multe termene s-a discutat doar strict de competenţa instanţei.

Mărturiile a două arhitecte care au scăpat din Colectiv

Pentru a nu mai bate pasul pe loc, s-a decis declinarea competenţei către Tribunalul Bucureşti, unde nici acolo dosarul nu a înregistrat progrese, termenele fiind amânate din cauza lipsei de proceduri, erori în citare, angajare apărător etc.

În dosar s-au constituit părţi civile 139 de persoane, 11 spitale şi cinci instituţii, potrivit Parchetului General, iar în prezent, inculpaţii sunt sub control judiciar.

În urma incendiului din Colectiv au murit 64 de tineri, iar un alt tânăr a murit la aproape doi ani de la tragedie din cauza arsurilor suferite. Şi la această dată, zeci de persoane încă sunt sub tratament pentru a-şi îngriji rănile provocate de incendiu.

Citește și: