Mădălina CHIŢU
Mihaela STOICA
18792 vizualizări 7 apr 2015

Cu aproape o săptămână înainte de Paşte, reporterii gândul au vizitat incognito marile reţele de comerţ pentru a vedea unde se găsesc cele mai ieftine produse gata preparate sau ingrediente pe care mulţi români le vor cumpăra zilele următoare pentru masa de sărbători. Rezultatul? Cel mai ieftin coş de produse l-am găsit în Carrefour, iar cel mai scump în Billa. Diferenţa dintre cele două reţele de comerţ este de aproape 31 de lei.

Am vizitat, în calitate de clienţi, Carrefour Market Huedin, Mega Image Huedin, Cora Berceni – Sun Plaza, Billa Piaţa Romană, Kaufland Mihai Bravu, Kaufland Militari, Auchan Vitan şi Auchan Drumul Taberei. Am luat o listă de alimente care nu lipsesc de pe masa românilor în perioada sărbătorilor pascale, am comparat preţurile, le-am pus în tabel şi am tras linie. Rezultatele le puteţi vedea mai jos.

Gândul precizează că preţurile sunt cele afişate la raft în perioada 6-7 aprilie, existând posibilitatea ca unele produse să fie înscrise într-o promoţie. De asemenea, mărcile produselor au fost alese aleatoriu. Pentru fiecare produs în parte a fost analizată aceeaşi marcă aflată în fiecare dintre cele opt magazine, cu excepţia ouălor şi a cărnii de porc, unde a fost luată în considerare marca proprie a fiecărui magazin. La categoria fructe şi legume au fost luate în considerare cele la vrac, la cel mai mic preţ afişat la raft. În nicio categorie nu am putut include carnea de miel şi salamul de Sibiu, pentru că nu am găsit acelaşi tip de produs în mai mult de trei magazine.

Foto: Info grafic realizat de Corina Vârlan // Coşul de Paşte 2015. Click AICI pentru a mări

În coşul de Paşte am ales următoarele produse: pulpa de porc, laptele Zuzu la 1 litru – 1,4 grăsime, ouă, caşcaval Hochland Clasic – 125 de grame, unt de masă 65% grăsime Albalact, făină Băneasa 000, zahăr Mărgăritar, bere Tuborg – bax de şase doze, ceapă albă, cartofi albi, roşii, castraveţi, salată verde, banane, Coca-Cola – 2,5 litri, apă minerală Borsec, cafea Jacobs Kronung – 250 grame, pască, ciocolată Toblerone (galbenă), vin Grasă de Cotnari, vin spumant Angelli Cuvee Imperial şi vopsea de ouă dr. Oetker – 30 de bucăţi.

În suplimentul pentru coşul de masa de Paşte am introdus o serie de alimente care în mod obişnuit nu lipsesc de pe masa românilor în perioada următoare, dar pe care nu le-am găsit în toate magazinele vizitate, în perioada mai sus menţionată. Astfel, ouăle gata vopsite, cozonacul Boromir cu nuci şi stafide, pâinea Savoria Toast Fin, pieptul de pui de la CocoRico, uleiul Floriol, iepuraşul de ciocolată şi marţipan Heidi – 160 de grame, căpşunile, portocalele şi alunele Felix la cutie de 135 de grame sunt produse pe care nu le-am găsit în toate cele opt reţele de comerţ modern pe care le-am vizitat.

Foto: Info grafic realizat de Corina Vârlan // suplimentul coşului de Paşte 2015. Click AICI pentru a mări

Diferenţe mari de preţ între magazinele vizitate am găsit la castraveţi - de 6,31 de lei. Cei mai ieftini castraveţi i-am găsit la Carrefour, iar cei mai scumpi la Mega Image. Diferenţă de preţ de aproape 6 lei am mai găsit şi la pulpa de porc – cel mai ieftin kilogram este la Carreforu, iar cel mai scump la Mega Image şi la Billa. Pe locul 3 în topul diferenţelor se află cafeaua cu 5,6 lei – cel mai ieftin pachet de cafea l-am găsit la Mega Image, iar cel mai scump la Billa. Locul 4 este ocupat de ouă, cu o diferenţă de 4,75 de lei – cel mai scump cofraj de 30 de ouă l-am găsit Cora, iar cel mai scump la Carrefour. Locul 5 la capitolul cele mai mari diferenţe l-am găsit la vin, respectiv de 4,61 de lei – cel mai ieftin vin l-am găsit la Carrefour, iar cel mai scump la Billa.

De menţionat este faptul că, deşi mielul este tipul de carne folosit cu predilecţie la pregătirea preparatelor tradiţionale de Paşte, el nu se regăseşte în coşul de cumpărături deoarece nu am putut identifica în cel puţin trei magazine acelaşi sortiment de carne.

Paştele din acest an, mai scump decât cel de anul trecut

În această perioadă marii retaileri se întrec în oferte care mai de care mai atractive. Cu toate acestea, preţurile au crescut faţă de anul trecut, iar dovadă stă articolul pe care gândul l-a realizat în aceaşi perioadă a anului trecut, despre cât costă acelaşi coş de produse în marile reţele de comerţ modern.

Deşi coşurile de produse au suferit mici modificări, în sensul că au fost adăugate sau scoase diferite alimente, la o simplă comparaţie, la marea majoritate a aceloraşi produse vom constata că mâncarea e mai scumpă decât anul trecut.

De exemplu, ouăle s-au scumpit semnificativ faţă de aceaşi perioadă a anului trecut. Dacă în 2014 cel mai ieftin cofraj de 30 de ouă costa 8,99 de lei, anul acesta cel mai ieftin cofraj costă12,05 lei.

Un alt astfel de exemplu îl reprezintă făina. Dacă anul trecut puteam cumpăra făină şi la preţul de 2,16 lei, anul acesta cel mai ieftin acelaşi sortiment îl vom găsi la preţul de 2,65 de lei.

Foto: Info grafic realizat de Corina Vârlan // Coşul de Paşte din anul 2014. Click AICI pentru a mări

Căpşunile aproape că şi-au dublat preţul. Dacă anul trecut cu un pic peste 5 lei cumpărai jumătate de kilogram, anul acesta cu aproape aceiaşi bani îţi cumperi 250 de grame.

Berea se află şi ea pe lista alimentelor care sunt mai scumpe anul acesta faţă de aceeaşi perioadă de anul trecut. Astfel, anul trecut un bax de şase beri costa 13,22 de lei, în timp ce anul acesta acelaşi bax de bere costă 13,76.

Foto: Info grafic realizat de Corina Vârlan // Suplimentul pentru masa de Paşte din anul 2014. Click AICI pentru a mări

Există şi alimente care s-au ieftinit. Printre acestea se numără zahărul, dar diferenţa nu este una semnificativă, ci de doar câţiva zeci de bani. Roşiile sunt şi ele mai ieftine anul acesta faţă de anul trecut. O ieftinire semnificativă se poate constata la ceapă. Aceasta ieftinindu-se cu peste 1 leu.

Reducerea TVA la alimente, care va intra în vigoare la 1 iunie, înseamnă lunar pentru un coş de cumpărături de 200 de lei o economie de 25 de lei

Un român cheltuie lu­nar în medie 200 de lei pe ali­­mente şi bău­turi alco­o­li­­ce şi non-alcoolice, cea mai mare parte a su­mei - aproape 45% - mergând către car­ne şi produse de panificaţie. Restul se îm­­par­te între lactate, le­gu­me, fructe - care re­pre­zin­tă circa un sfert din chel­tuie­li­le lu­na­re cu mâncarea şi bă­uturile - şi alte ali­mente, precum ulei, cio­co­lată, orez sau făină, conform calculelor ZF pe baza datelor INS.

La acest coş valoarea TVA-ului de 24% însemna pentru un român de rând un cost de 39 de lei. După reducerea până la 9% începând cu 1 iunie 2015, TVA-ul va mai fi 14,5 lei, respectiv o “economie” de 24,5 lei pentru fiecare consumator lunar.

ZF a calculat reducerea TVA-ului la tot coşul de produse, fără a ţine cont că la pâine reducerea TVA-ului de la 24% la 9% a avut loc în toamna lui 2013. În ceea ce priveşte băuturi alcoolice, în documentul prezentat de guvern  nu se face nicio referire la aceste produse. Vezi aici pe ce cheltuie banii românii şi cum este în Uniunea Europeană.

Citește și: