Ioana Sfârlea
300 vizualizări 11 mar 2019

Consiliul Judeţean Harghita va lua mai multe măsuri pentru protejarea locuitorilor din Miercurea Ciuc de eventualele incidente produse de urşii care apar tot mai des în apropierea zonelor intens locuite.

Deocamdată, curtea spitalului va fi împrejmuită cu un gard electric, iar potrivit preşedintelui CJ Harghita, Csaba Borboly, după votarea bugetului pe 2019 se vor cumpăra şi alte dispozitive de protecţie.

”La Spitalul Judeţean au venit mai mulţi urşi, în anul 2018, iar pacienţii şi angajaţii au fost foarte speriaţi. De aceea, noi considerăm că trebuie să fie luate nişte măsuri, finanţate de Guvernul României. pentru că el răspunde de aceşti urşi protejaţi la nivel european. Din păcate, nu se ia nicio măsură de prevenţie chiar dacă directiva ”Habitat” spune clar că guvernele ţărilor trebuie să ia măsuri astfel încât viaţa şi siguranţa oamenilor să nu fie puse în pericol. Noi nu mai putem aştepta neputinţa cu care ne întâlnim zi de zi şi de aceea încercăm să finanţăm din bugetul judeţului nişte măsuri, cum este instalarea gardului electric, cumpărarea unor containere speciale de protecţie faţă de urşi şi vom încerca să cumpărăm şi alte dispozitive legale de apărare împotriva urşilor”, a declarat preşedintele Csaba Borboly, corespondentului MEDIAFAX.

El a explicat că, spre deosebire de alte judeţe în care urşii au fost eliminaţi total, în judeţul Harghita aceste animale au fost protejate, însă acum a apărut o problemă în ceea ce priveşte numărului lor tot mai mare.

”Noi nu suntem împotriva acestor animale, dar numărul lor a ajuns mult mai mare decât poate susţine teritoriul judeţului. De aceea, mulţi dintre urşi îşi găsesc mâncare numai în apropierea oamenilor, iar acest lucru nu este bun nici pentru oameni, dar nici pentru specia de urs care ajunge să se domesticească. Iar aşa ceva nu este permis în nicio ţară din lume”, a spus preşedintele CJ Harghita.

Urşii au fost văzuţi de mai multe ori pe lângă gardul Spitalului de Urgenţă din Miercurea Ciuc, dar şi în curtea unităţii medicale.

Citește și: