Loredana Ficiu
5385 vizualizări 14 dec 2018

Un medic anestezist din Iaşi a cerut judecătorilor să-l condamne pe un bărbat care l-a bătut la două fapte bune, în loc de închisoare.

Agresiunea a avut loc în august 2015, în staţia de autobuz din faţa Universităţii ”Alexandru Ioan Cuza“ din Iaşi, când medicul anestezist Daniel Rusu vorbea la telefon. Enervat că nu s-a ferit suficient de rapid din faţa maşinii sale, fostul pugilist Iulian Cosmei a coborât de la volan şi l-a făcut knock-out cu o directă de dreapta. Medicul a ajuns la spital cu multiple fracturi ale oaselor feţei şi a suferit câteva intervenţii chirurgicale.

"A fost o experienţă neplăcută. Cred, din punctul meu de vedere, că cea mai mare traumă înseamnă timpul şi poate gândurile pe care inevitabil ţi le faci zi de zi. Nu neapărat zilele pe care le petreci în spital sau intervenţiile sau tratamentele pe care le faci, ci faptul că e o întâmplare care uneori te marchează pe viaţă şi atunci inevitabil, într-un fel sau altul, de foarte multe ori ajungi să te gândeşti. Asta este mai traumatizant decât orice altceva şi uneori nu se merită, pentru că dincolo de zile sau săptămâni, e o întâmplare care îţi rămâne în minte. Eram în staţia de autobuz, erau mai mulţi oameni, eram cu spatele, chiar nu l-am auzit.

De la bun început, am stabilit că nu voi merge la proces pentru a cere daune morale, ci pentru a face un gest reparator şi de dreptate. Din ceea ce am stabilit iniţial cu doamna avocat, nu a fost niciodată discuţia de a obţine nişte bani sau de a cere daune morale persoanei respective," a explicat Daniel Rusu.

El a propus instanţei să-l oblige pe agresorul său să facă două fapte bune. Cunoscând situaţiile din experienţa sa medicală, Daniel Rusu a cerut ca inculpatul să plătească 1.000 de euro unei adolescente de 18 ani, paralizată, imobilizată la pat de 3 ani în urma unui accident rutier şi 1.000 de euro unui medic rezident din Iaşi, diagnosticat cu tumoră cerebrală.

"Aşa am simţit, pur şi simplu. Au trecut ceva ani de atunci şi cred că lucrurile s-au schimbat oarecum. Uneori, timpul ne face să privim altfel lucrurile. E greu să spun ceea ce aş fi făcut atunci. Ideea este că au trecut mai bine de trei ani de atunci. Probabil că ar mai fi trecut un an, cu siguranţă, până s-ar fi terminat procesul. Între o pedeapsă, oricare ar fi fost ea şi a face un gest, este mai important acel gest. Îmi e greu să spun că am făcut fericite două persoane. Probabil le-am făcut suferinţa mai uşoară, eu aşa văd lucrurile. Am ajuns la un punct la care nu cred că ar fi avut nici o semnificaţie, nici pentru mine, nici pentru persoana în cauză, o pedeapsă care, probabil, ar fi fost cu suspendare sau fără", a declarat corespondentului Mediafax, medicul Daniel Rusu.

El crede că mesajul său a fost înţeles de agresor, pe care a încercat să îl sensibilizeze.

Instanţa se va pronunţa pe 21 decembrie asupra neobişnuitei solicitări.

 

 

Citește și: