Mădălina CHIŢU
2520 vizualizări 3 feb 2014

Bolnavii de cancer din România beneficiază de tratamente neadecvate, avertizează medicii oncologi. Aceştia precizează că acesta este principalul efect al faptului că lista de medicamente compensate nu a mai fost actualizată la noi în ţară de aproape 6 ani.

„Tratamentele disponibile în prezent bolnavilor de cancer sunt unele din generaţia veche. În prezent, pacienţii din celelalte ţări europene beneficiază de terapii personalizate şi de medicamente inovative, tratamente care nu sunt disponibile şi pacienţilor români datorită faptului că autorităţile nu au actualizat lista de medicamente compensate”, a declarat Cezar Irimia, preşedintele Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer (FABC), în cadrul unei conferinţe de presă organizată cu ocazia Zilei mondiale a luptei împotriva cancerului, care se sărbătoreşte în fiecare an pe data de 4 februarie.

Dr. Cătălin Costovici, de la Centrul Medical de Diagnostic Tratament Ambulatoriu şi Medicină Preventivă al Academiei Române, spune că terapia personalizată este viitorul tratamentul bolilor oncologice. „Când vorbim de cancer nu este suficient să folosim doar tratamente scumpe, pentru că acelaşi medicament recomandat în cazul a doi pacienţi care suferă de aceaşi boală, în acelaşi stadiu, nu va avea acelaşi efect asupra evoluţiei bolii lor, pentru că avem de-a face cu două profiluri genetice diferite. Dacă administrăm un tratament personalizat rata de supravieţuire va creşte considerabil, chiar şi în cazul bolnavilor în stadiul metastazic”, a precizat dr. Costovici.

Lista de medicamente compensate a fost actualizată ultima dată în 2008

În prezent, în România nu există o lege care să oblige autorităţile să reînoiască lista de medicamente compensate periodic. În acest sens, dr. Ion Luchian, preşedintele Comisiei de Sănătate din Senat, membru al Camerei Deputaţilor din partea PNL, intenţionează să facă un proiect de lege care să reglementeze situaţia. „Lucrez împreună cu colegii la o astfel de propunere legislativă şi în două săptămâni vom avea şi documentul. Ideea mi-a venit după ce ministrul Eugen Nicolăescu a spus că intenţionează să reînoiască lista de două ori pe an. Propunerea mea este ca lista de medicamente compensate să fie actualizată o dată la doi ani, iar acest lucru să fie stabilit prin lege, nu la decizia unui ministru”, a declarat pentru gândul dr. Luchian.

Pe de altă parte, reprezentanţii Asociaţiei Române a Producătorilor Internaţionali de Medicamente (ARPIM) spun că iniţiativa preşedintelui Comisiei de Sănătate din Senat, în forma sa actuală, încalcă prevederile europene. "Orice iniţiativă legislativă care aduce beneficii pacienţilor este binevenită, cât timp respectă toate prevederile în vigoare. În cazul declaraţiei publice din cadrul evenimentului de astăzi legată de actualizarea listei de medicamente compensate o dată la doi ani este important de subliniat că această iniţiativă încalcă prevederile europene, ale directivei europene 89/105 care prevede ca întregul proces de evaluare şi includere în sistemul de rambursare a unui nou medicament să nu depăşească 90 de zile. Dar, înainte de a discuta despre reactualizarea periodică a listei, credem că este important, mai întâi, să vorbim despre actualizarea ei urgentă întrucât acest lucru nu s-a mai întâmplat de mai bine de 6 ani. Să nu uităm că în acest moment este iminentă declanşarea unei proceduri de infringement din cauza faptului că România a încălcat directivele europene prin neactualizarea listei, fiind astfel singura ţară din Europa care nu a inclus medicamentele de ultimă generaţie pe lista medicamentelor compensate şi gratuite din anul 2008", a declarat pentru gândul Oana Martha Igrişan, director de comunicare ARPIM.

România este codaşa Europei la capitolul accesului pacienţilor la tratamente compensate de ultimă generaţie. Datele ultimului raport Patient W.A.I.T. făcut de EFPIA (European Federation of Pharmaceutical Industries and Associations), arată că lista de medicamente compensate a fost actualizate în aprilie 2008. De atunci şi până în prezent, „pe lista de aşteptare” sunt peste 1.000 de medicamente noi.

Datele raportului arată că în vreme ce pacienţii români trebuie să aştepte peste 5 ani pentru a beneficia de tratamente compensate noi, bolnavii din Marea Britanie şi Germania au acces la ele imediat după ce au fost autorizate.

În Belgia pacienţii trebuie să aştepte 392 de zile, în Portugalia - 349 de zile, în Spania - 349 de zile, Italia - 326 de zile, Franţa - 289 de zile, Slovacia - 255 de zile, Finlanda - 211 de zile, Suedia - 206 de zile, Olanda - 196 de zile, Grecia - 188 de zile, Norvegia - 175 de zile, Irlanda - 157 de zile, Elveţia - 140 de zile, Danemarca - 125 de zile şi în Austria 88 de zile.

MS a promis reactualizarea listei în primăvară

Reprezentanţii ministerului Sănătăţii au declarat că va adăuga, primăvara aceasta, pe lista medicamentelor compensate, 130 de molecule noi sau indicaţii terapeutice noi. Cele mai multe dintre molecule sunt destinate bolnavilor cu cancer (16%), urmate de moleculele pentru diabet, boli reumatice, hepatite virale, insuficienţă cardiacă cronică, boli rare, Parkinson, epilepsie, osteoporoză ori transplant (pentru prevenirea respingerii grefei).

Noile molecule oncologice care au primit aprobarea Comisiilor de Specialitate din cadrul Ministerului Sănătăţii se adresează unor tipuri de cancer fără prea multe opţiuni terapeutice până acum: melanomul metastatic, adenocarcinomul gastric, cancerul pulmonar şi aşa mai departe. Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer atrage de asemenea atenţia asupra necesităţii actualizării periodice a listelor de medicamente gratuite şi compensate - trimestrial - astfel încât să nu se mai înregistreze sincope de genul celei din prezent.

Cancerul ucide anual 50.000 de persoane

Pe lângă lipsa tratamentelor adecvate, reprezentanţii asociaţiilor de bolnavi de cancer mai spun că probleme mai sunt şi în ceea ce priveşte tratamentul cu radioterapie.  Autorităţile susţin că vor lua măsuri şi această problemă. "Nu există aparatură, iar acolo unde există este, în multe cazuri, depăşită. De asemenea, nu există specialişti pentru radioterapie, respectiv medici, fizicieni. Avem dezvoltate centre private cu aparatură de ultimă generaţie, dar care percep sume pe care pacienţii nu şi le pot permite. De aceea, vom vedea dacă vom putea proceda ca în cazul dializei. Pacienţii să facă radioterapie în privat şi să deconteze CNAS sau să dezvoltăm radioterapia din spitalele publice", a punctat Cristian Buşoi, preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate.

Potrivit lui Buşoi, CNAS are de rezolvat şi alte probleme, cum ar fi cele legate de tratamentele pentru hemofilie, de lipsa de aşteptare pentru scleroza multiplă şi de eliminarea, şi în 2014, a listei de aşteptare în tratamentul oncologic, după modelul din ultimul trimestru al lui 2013.

Peste 78.000 de noi cazuri de cancer apar anual în România, în creştere cu aproape 4.000 faţă de 2008, iar 50.000 de oameni mor din cauza maladiilor oncologice, a anunţat, luni, preşedintele Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer (FABC), Cezar Irimia.

Datele sunt menţionate în cel mai recent raport al Agenţiei Internaţionale de Cercetare a Cancerului - GLOBOCAN 2012, potrivit căruia cancerul de plămâni este cel mai frecvent tip de cancer în România, urmat de cel colorectal, de sân, de prostată şi de col uterin.

Tot la nivelul anului 2012, la o populaţie masculină de 10.370.000 se înregistrau 43.100 de cazuri noi de cancer, iar din totalul celor 11.017.000 de femei, 35.600 reprezentau cazuri noi de boli oncologice.

Conform aceluiaşi raport, în România, riscul de a face cancer înaintea vârstei de 75 de ani este de 23 la sută în totalul populaţiei, respectiv de 28 la sută la bărbaţi şi de 19,1 la sută în rândul femeilor.

Citește și: