6768 vizualizări 11 iul 2008

Medicamentul Champix, folosit ca tratament împotriva fumatului, provoacă din nou îngrijorare în Europa. Un raport al Agenţiei franceze pentru Securitate Sanitară avertizează că au fost înregistrate reacţii adverse grave după administrarea acestui medicament. Astfel, 1.700 dintre cele 500.000 de persoane care au utilizat Champix au avut probleme de sănătate. Mai grav este că 92 dintre aceştia au încercat să se sinucidă, iar şapte au şi reuşit.

Ultimul avertisment asupra efectelor secundare ale acestui medicament a apărut în luna decembrie a anului trecut, când Agenţia Europeană a Medicamentului (EMEA) a recomandat medicilor să comunice pacienţilor riscul apariţiei depresiilor şi tentativelor de suicid odată cu administrarea Champix. Prospectul acestui medicament arată că au fost raportate încercări sau gânduri de sinucidere, dar că starea depresivă poate fi un simptom al întreruperii la nicotină. Totodată, pentru mai multă siguranţă, pacienţi cu boli psihice nu trebuie să folosescă Champix.

Românii, îndopaţi, gratuit, cu Champix

Începând din luna august a anului trecut, Ministerul Sănătăţii Publice a lansat un program intitulat „Stop fumatul!”, care prevedea administrarea gratuită a unor medicamente pentru renunţarea la fumat pentru cei care îşi doreau acest lucru. În acest sens, a fost alocată suma de 400.000 de lei, bani utilizaţi anul trecut pentru achiziţionarea medicamentelor Champix şi Zyban şi a unei cantităţi mici de plasturi cu nicotină.

Pentru anul acesta, ministerul va cheltui în acelaşi program nu mai puţin de 10 milioane de lei, după cum ne-a precizat dr.Magda Ciobanu, coordonator al Centrului de consiliere pentru renunţarea la fumat. Banii, proveniţi din taxa pe viciu, vor fi utilizaţi, în principal, pentru cumpărarea medicamentelor Champix şi Zyban. Deşi Champix este interzis în cazul celor care suferă de depresii şi diferite boli psihice, medicii care eliberează acest medicament sunt pneumologi, şi nu psihiatri.

Citește și: