266 vizualizări 11 oct 2013

Medicii participanţi la cel de-al şaptelea Congres Naţional de Obezitate de la Cluj-Napoca au cerut, vineri, Ministerului Sănătăţii să ia măsuri de reducere a cazurilor de copii obezi sau supraponderali, estimate între 10 şi 15 la sută la nivel naţional, considerând că aceste cifre sunt "alarmante".

Preşedintele Congresului Naţional de Obezitate, Gabriela Roman, a declarat, vineri, într-o conferinţă de presă, în ultima zi a manifestării, că trebuie pus accent pe prevenţie, care presupune evaluări periodice ale copiilor, transmite corespondentul MEDIAFAX.

"Datele rezultate din mai multe studii arată că peste 50 la sută din populaţia adultă din România este cu obezitate sau supragreutate şi aproximativ între 10 şi 15 la sută dintre copii, ceea ce înseamnă că la copii ne situăm în media prevalenţei în Europa. Sunt cifre în ceea ce priveşte copiii care ar trebui să ne alarmeze, iar important este să intervenim, şi să nu le lăsăm să crească. Noi, ca şi specialişti, vrem să vedem venind de sus, de la Ministerul Sănătăţii, programe care să includă prevenţia. Ar trebui ca ministerul să lucreze prin intermediul medicilor de familie, pentru că aceştia au în primul rând rolul de a menţine sănătatea populaţiei. Trebuie pus accent pe prevenţie, care presupune evaluări periodice ale copiilor, în aşa fel intervenţia să nu devină, ulterior, mai grea", a spus Roman.

Potrivit acesteia, şi părinţii ar trebui să se implice, dar şi autorităţile şcolare şi cele locale.

"Cauzele obezităţii la copii ţin de alimentaţia mai bogată caloric şi lipsa de activitate fizică. Şi părinţii ar trebui să înţeleagă care este problema, şi să lase copiii să facă sport, nu să fie sedentari şi cu capul în calculator. Cumva, să îmbine activitatea fizică şi alimentaţia echilibrată în care fast-food-ul îşi are locul doar ocazional. Iar la şcoală, orele de educaţie fizică ar trebui să aibă loc cu adevărat", a subliniat Gabriela Roman.

În cadrul congresului s-a anunţat începerea, până la sfârşitul anului, a unui studiu asupra populaţiei care va fi efectuat la nivel naţional şi care are ca obiectiv evaluarea prevalenţei factorilor de risc pentru creşterea ponderală, respectiv componentele stilului de viaţă - alimentaţie, activitate fizică, stres, durata somnului.

Cel de-al de-al şaptelea Congres Naţional de Obezitate s-a desfăşurat între 9 şi 11 octombrie la Cluj-Napoca sub egida Asociaţiei Române pentru Studiul Obezităţii (ARSO) şi a Asociaţiei Europene pentru Studiul Obezităţii (EASO).

Evenimentul a reunit medici specialişti din România, Cehia, Serbia, Slovacia, Polonia, Bulgaria, Austria, Germania sau Turcia.

Vasile Măgrădean, corespondenti@mediafax.ro

Citește și: