Biro Attila
27465 vizualizări 26 iun 2012

DNA: Brădişteaniu şi cei trei poliţişti au îngreunat şi au încercat să zădărnicească executarea pedepsei aplicată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie fostului prim ministru Adrian Năstase.

UPDATE 19:02 DNA a anunţat oficial că medicul Bădişteanu şi cei trei ofiţei de poliţie sunt urmăriţi penal pentru favorizarea infractorului în cazul Năstase. Citeşte mai jos precizările DNA:

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie au început urmărirea penală faţă de următoarele persoane:
GHEORGHE DUMITRU, comisar şef de poliţie, adjunct al directorului Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti,
COSTEA NICOLAE, ofiţer de poliţie judiciară în cadrul Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti,
APOSTOL MARIAN, ofiţer de poliţie judiciară în cadrul Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti,
BRĂDIŞTEANU ŞERBAN ALEXANDRU, medic în cadrul Spitalului Clinic de Urgenţă Floreasca,
în sarcina cărora s-a reţinut infracţiunea de favorizare a infractorului în legătură directă cu fapte de corupţie, prevăzută de art. 264 Cod penal, cu aplicarea art. 17 litera a din legea 78/2000.

În rezoluţia de începere a urmăririi penale întocmită de procurori se arată că exista date şi indicii temeinice că cele patru persoane învinuite, prin atitudinea lor, au îngreunat şi au încercat să zădărnicească executarea pedepsei aplicată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie fostului prim ministru Adrian Năstase.
La data de 26 iunie 2012, celor patru învinuiţi li s-au adus la cunoştinţă acuzaţiile în conformitate cu prevederile art. 6 alin. 3 Cod de procedură penal (sursa: comunicat DNA)

UPDATE ora 18:35 Unul din poliţiştii puşi sub învinuire de DNA a părăsit sediul instituţiei. Presa a relatat că ar fi vorba de Nicolae Costea poliţist în cadrul Serviciului Urmăriri care ar fi intervenit în momentul în care Adrian Năstase a înceracat să îşi ia viaţa.

UPDATE ora 18:23 Şeful Poliţiei Române, Petre Tobă, a fost convocat pentru audiere la Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) în cazul neexecutării mandatului de încarcerare a lui Adrian Năstase, care a încercat să se sinucidă când poliţiştii au vrut să-l ridice de la domiciliu, informează Mediafax.

Şeful Poliţiei Române, Petre Tobă, va trebui să explice motivele pentru care poliţiştii nu şi-au continuat procedura de punere în executare a mandatului de încarcerare emis de instanţă în cazul lui Adrian Năstase, condamnat la doi ani de detenţie.

Petre Tobă este audiat în calitate de martor.

UPDATE ora 18:10 Medicul Şerban Brădişteanu şi Ioan Lascăr au părăsit sediul DNA

UPDATE ora 16:30 Medicul Ioan Lascăr de la Spitalul Floreasca a ajuns şi el la DNA. Medicul Ioan Lascăr a participat la intervenţia chirurgicală la care a fost supus Adrian Năstase joi 21 iunie, la 11 ore după tentativa de suicid.  Lascăr este şeful secţiei de Chirurgie Plastica si Microchirurgie Reconstructiva a spitalului Floreasca. Nu este clar în ce calitate s-a prezentata medicul Lascăr la DNA, cea de martor sau dacă va fi pus sub învinuire.

Medicul Şerban Brădişteanu este urmărit penal pentru favorizarea infractorului, a anunţat DNA în această dimineaţă. Alături de Brădişteanu, DNA a început urmărirea penală în cazul a trei poliţişti.

Surse judiciare declaraseră, de dimineaţă, pentru Gândul, că medicul Şerban Brădişteanu şi alţi trei poliţişti de la Poliţia Capitalei sunt audiaţi de procurorii DNA. Medicul Brădişteanu ar fi urmat sa fie pus sub învinuire pentru favorizarea infractorului în cazul Năstase. Procurorii urmau să îi prezinte medicului şi poliţiştilor învinuirile.

Cei trei poliţişti sunt angajaţi ai Serviciul Urmariri al Politiei Capitalei.

Comunicatul DNA

Brădişteanu şi cei trei poliţişti sunt în aceste momente la DNA unde sunt audiaţi de procurori.

DNA precizeză urmatoarele într-un comunicat de presă: "Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie au început urmărirea penală faţă de trei ofiţeri de poliţie şi faţă de un medic, în sarcina cărora s-a reţinut infracţiunea de favorizare a infractorului săvârşită în legătură directă cu fapte de corupţie. Faptele care fac obiectul dosarului penal constituit se referă la îngreunarea executării pedepsei aplicate de către Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie fostului prim ministru Adrian Năstase".

Procurorul general: "Procurorii au dubii în legătură cu cele trei diagnostice puse lui Adrian Năstase"

Procurorul general Laura Codruţa Kovesi a declarat că procurorii au dubii faţă de diagnosticele puse de mediul Brădişteanu lui Adrian Năstase. "Procurorii au dubii în legătură cu cele trei diagnostice puse lui Adrian Năstase", a declarat Kovesi. Procurorul general a mai precizat că vor fi făcute verificări privind modul în care poliţiştii judiciari au pus în aplicare decizia de condamnare a lui Adrian Năstase.

Şerban Brădişteanu şi medicul Ioan Lascăr au fost cei care s-au ocupat de Adrian Năstase din momentul în care acesta a ajuns la Spitalul Floreasca. Cei doi medici au fost cei care l-au operat pe Adrian Năstase joi 21 iunie. Brădişteanu a făcut parte şi din comisia care a analizat situaţia medicală a fostului premier după ce Poliţia Capitalei a solicitat informaţii în acest sens. Brădişteanu urma să facă parte din comisia mixtă care ar fi decis dacă Adrian Năstase poate sau nu poate fi transferat la Spitalul Penitenciar Rahova.

Ce prevede legea în privinţa infracţiunii de favorizare a infractorului

Codul Penal prevede în cazul infracţiunii de favorizare a infractorului o pedeapsă cu închisoare de la 3 luni la 7 ani. Iată ce spune Codul Penal despre acestă infracţiune:

Art. 264 - Cod Penal

Favorizarea infractorului

Ajutorul dat unui infractor fără o înţelegere stabilită înainte sau în timpul săvârşirii infracţiunii, pentru a îngreuia sau zădărnici urmărirea penală, judecata sau executarea pedepsei ori pentru a asigura infractorului folosul sau produsul infracţiunii, se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 7 ani.

Pedeapsa aplicată favorizatorului nu poate fi mai mare decât pedeapsa prevăzută de lege pentru autor.

Favorizarea săvârşită de soţ sau de o rudă apropiată nu se pedepseşte.


Citește și: