Alexandra Mortu
1327 vizualizări 17 mai 2019

Mesajul începe cu o serie de întrebări pe care le-au primit cei de la MAI pe facebook de la, se presupune a fi, un bărbat care a fost sancţionat după ce a claxonat o domnişoară în trafic, în speranţa că îi va atrage atenţia. Bărbatul se arată cu adevărat nelămurit şi nu înţelege de ce a primit amendă pentru un gest atât de „neimportant”: „De ce am primit amenda aceasta penibilă? Ce lege încalc eu că îmi place o fată? Cum vă daţi seama cine claxonează, că erau mai multe maşini?”

MAI aduce lămuriri specifice pentru fiecare întrebare în parte, probabil în speraţnţa de a-i îndemna pe cei care au astfel de „apucături” să şi le „înfrâneze”: „ Aţi fost amendat pentru că aţi claxonat, nefiind într-o situaţie de evitare a unui pericol imediat. Mai e penibilă amenda?”, „Că vă place o fată, nu încălcaţi nicio lege şi este numai problema dumneavoastră. Pe noi nu ne interesează, pe ea nici atât… şi dacă nu interesează pe nimeni, de ce claxonaţi? Doar ca să vedem cum arată un bărbat refuzat?”, „Când cineva claxonează din acelaşi motiv ca al dumneavoastră, ne dăm seama după mai multe indicii. Unul ar fi jantele strâmbe. Pe viitor, vă sfătuim să fiţi atent la gropi... chiar şi atunci când mergeţi pe jos!”.

Postarea se încheie cu o notă informativă asupra legislaţiei în vigoare referitoare la mijloacele de avertizare sonoră care trebuie folosite „de la o distanţă de cel puţin 25 de metri faţă de cei cărora li se adresează, pe o durată de timp care să asigure perceperea semnalului şi fără să îi determine pe aceştia la manevre ce pot pune în pericol siguranţa circulaţiei”.

De asemenea, sunt menţionate şi sancţiunile care sunt aplicate pentru nerespectarea legislaţiei în vigoare: „se sancţionează cu amenda prevăzută în clasa a II-a de sancţiuni (4 sau 5 puncte-amendă)”.

 

Citește și: