Gandul.info
Cristina ANDREI
12693 vizualizări 1 mar 2018

După un tur de forţă în România, o zi în care s-a întâlnit, pe rând, cu Liviu Dragnea, Călin Popescu Tăriceanu, dar şi cu preşedintele Klaus Iohannis, cu premierul Viorica Dăncilă, cu ministrul Justiţiei şi cu reprezentanţii instituţiilor judiciare, Frans Timmermans i-a asigurat pe oficialii români că este extrem de bine informat în legătură cu ceea ce se întâmplă în România şi a avut un mesaj clar pentru liderii celor două Camere ale Parlamentului: „Le-am spus ambilor preşedinţi ai Camerelor ca data viitoare când au impresia că nu am înţeles corect, să mă sune direct"

„M-am întâlnit cu preşedintele, cu primul ministru, însoţit şi de ministrul Justiţiei şi de cel al Afacerilor Europene, dar şi cu reprezentanţi ai sistemului judiciar. Am un mesaj foarte clar: în ultimii 20 de ani aţi obţinut atât de multe lucruri în ceea ce priveşte independenţa justiţiei din România, s-au obţinut de asemenea multe lucruri în ultimii 11 ani de la aderarea României la Uniunea Europeană, iar asta şi datorită MCV-ului. E ca şi cum aţi fi alergat un maraton, iar acum sunteţi pe ultima sută de metri, aproape de finish. Mesajul meu este următorul: alergaţi în continuare, dar nu în direcţia greşită. Mai sunt doar câteva recomandări de îndeplinit, nu alergaţi în direcţia opusă", a fost mesajul tranşant al liderului european pentru oficialii de la Bucureşti, comentând că „România a obţinut un miracol în ultimii 20 de ani. Ce s-a făcut în lupta anticorupţie vrem să fie ireversibil". 

Timmermans a făcut trimiteri directe la preşedinţii celor două Camere ale Parlamentului şi a atras atenţia că cel mai important lucru în acest moment este ca toţi cei implicaţi în procesul decizional să muncească împreună, nu unii împotriva celorlalţi. Referitor la reformarea sistemului judiciar, acesta a transmis că, dată fiind implicarea directă a Parlamentului în acest demers, este crucial ca liderii de la Bruxelles să fie în permanenţă în contact cu cei de la Bucureşti, atât cu Dragnea şi Tăriceanu, cât şi cu preşedinţii Comisiilor cu atribuţii în acest sens. 

„S-a spus că uneori Comisia Europeană nu înţelege foarte bine sau nu este foarte bine informată pe acest subiect. Ei bine, de acum încolo nimeni nu va mai avea nicio scuză să spună aşa ceva, pentru că vom colabora direct. Sunt instituţii dispuse să vă ajute, GRECO, Comisia de la Veneţia, unde sunt multe minţi strălucite, Comisia Europeană, cu toată expertiza pe care o are, trebuie să lucrăm pe marginea acestor legi ale justiţiei, pentru a ne asigura că facem lucrurile aşa cum trebuie. Asta se poate întâmpla doar într-o atmosferă de cooperare", a mai spus Frans Timmermans care a subliniat că nu este vorba doar despre independenţa justiţiei, ci despre „respectul în interacţiunile publice, pentru că astfel riscă să se creeze o imagine negativă". 

Prim ministrul a fost foarte clar şi mi-a spus că şi-ar dori să ridicăm MCV chiar înainte de preluarea preşedinţiei Consiliului UE. I-am spus că nu este imposibil, dar este posibil doar dacă termenii Comisiei vor fi respectaţi. Nu avem un termen limită, avem o ambiţie, anul 2019", a ţinut să precizeze prim-vicepreşedintele Consiliului UE. 

Întrebat dacă a aflat ceva în plus astăzi sau dacă informaţiile primite diferă faţă de cele pe care le cunoştea deja, Timmermans a replicat foarte clar că nu poate fi vorba despre aşa ceva şi că s-a stabilit că de acum înainte va avea contacte directe cu instituţiile de la Bucureşti implicate în lanţul decizional. 

„Vreau să evit orice fel de neînţelegere, tocmai de aceea am stabilit că vom avea contacte directe între mine şi toate instituţiile implicate. Vreau să vă asigur că se depun eforturi atât de intense mai ales din partea celor de aici de la Bucureşti, suntem foarte bine informaţi, nu vă faceţi griji, dar nu am avut impresia că am fost dezinformat. Poate nu am avut toate informaţiile, dar nu am fost dezinformat. Le-am spus ambilor preşedinţi ai Camerelor ca data viitoare când au impresia că nu am înţeles corect, să mă sune direct", a răspuns Timmermans. 

Oficialul european a spus încă o dată că ultimul raport MCV a demonstrat că UE nu e total mulţumită de evoluţiile în domeniul justiţiei şi că în unele zone s-a bătut pasul pe loc, arătând că probleme se pot remedia şi trebuie rezolvate, în caz contrar România riscând să facă paşi înapoi. 

Şi subiectul revocării Laurei Codruţa Kovesi a fost unul destul de dezbătut astăzi, asta pentru că Timmermans şi-a dorit acest lucru, acesta criticând voalat raportul ministrului Justiţiei şi subliniind că, din punctul său de vedere, cei care trebuie să-i verifice pe magistraţi sunt chiar cei din sistemul judiciar, nu politicienii: „Cred că e un principiu care ţine de separaţia puterilor. Ca o chestiune de principiu cred că sistemul judiciar trebuie verificat chiar de sistemul judiciar. (...) Am fost informat cu privire la raport, l-am văzut, dar nu e treaba mea să spun dacă sunt afirmaţii corecte sau greşite la adresa doamnei Kovesi. Ce spun, însă, e că dacă sunt acuzaţii la adresa unui magistrat, atunci trebuie ca cineva din sistemul judiciar să se ocupe, aşa cred că este în toată lumea". 

Timmermans face parte tot din familia europeană a social-democraţilor, la fel ca şi cei de la PSD, şi a avut un mesaj pentru ei şi din punctul de vedere al doctrinei pe care o reprezintă: „Familia politică nu e importantă pentru mine când vorbesc despre Justiţie. I-am spus (n.r. liderului PSD Liviu Dragnea) că nouă, social-democraţilor ne place să le vorbim oamenilor despre educaţie, despre sănătate, nu doar despre justiţie. Trebuie să depăşim acest moment în care discutăm doar despre reforma justiţiei". 

În ceea ce priveşte intrarea României în Spaţiul Schengen, oficialul european a fost foarte clar, declarând că ţara noastră este pregătită să fie parte a acestei uniuni şi că e timpul ca şi celelalte state să recunoască acest lucru: „Să nu încurcăm lucrurile, România trebuie să fie în Schengen. Nu există o ameninţare iminentă la adresa statului de drept în această ţară. Aveţi o justiţie independentă, ceea ce facem acum este să verificăm că toţi paşii sunt respectaţi", a încheiat Timmermans. 


Prim-vicepreşedintele Comisiei Europene Frans Timmermans a ajuns joi în România, unde s-a întâlnit în cursul dimineţii cu preşedintele Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, dar şi cu şeful Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, precizând, la solicitarea jurnaliştilor că a fost o întâlnire bună. Pe agenda lui Timmermans s-au aflat şi întrevederi cu Iohannis, Dăncilă, dar şi cu Laura Codruţa Kovesi sau Tudorel Toader.

Liviu Dragnea s-a întâlnit la ora 09:00, la Camera Deputaţilor, cu prim-vicepreşedintele Comisiei Europene Frans Timmermans, aceştia discutând aproximativ 30 de minute.

La finalul întâlnirii, Liviu Dragnea l-a condus pe Frans Timmernas către biroul preşedintelui Senatului, Călin Popescu Tăriceanu.

Întrebat dacă a fost o întâlnire bună, Liviu Dragnea a răspuns afirmativ.

„Preşedintele Senatului a subliniat că abordarea deschisă a Comisiei, pentru a dialoga asupra temelor sensibile cu autorităţile din România, este cea recomandată şi apreciată, fiind astfel evitate informarea parţială şi distorsionată. Vizita de lucru a prim-vicepreşedintelui Comisiei la Bucureşti este, de aceea, considerată drept element necesar al relaţiei de normalitate cu instituţiile europene, întărind mesajele transmise de ambele părţi pentru dialog direct”, potrivit unui comunicat de presă.

De asemenea, Tăriceanu a opinat că este utilă coordonarea eficientă cu Instituţiile Europene, în această perioadă în care România se pregăteşte pentru preluarea Preşedinţiei rotative a Consiliului UE.

„Referitor la Mecanismul de Cooperare şi Verificare, preşedintele Senatului a reiterat importanţa sprijinului şi cooperării din partea Comisiei pentru încheierea neîntârziată a acestei etape care grevează statutul României de membru cu drepturi depline în UE. Decizia Comisiei de a ridica mecanismul este aşteptată pentru a încheia situaţia curentă în care România este evaluată în paralel prin mai multe instrumente cu aceleaşi obiective. A precizat în acest sens că rapoartele Comisiei publicate în ultimii ani au confirmat faptul că majoritatea obiectivelor MCV au fost internalizate de o manieră corespunzătoare în politicile şi strategiile naţionale, situaţie confirmată şi de concluziile Studiului privind evaluarea celor 10 ani de MCV în Bulgaria şi România realizat de Comisia pentru control bugetar (CONT) a PE, prezentat la data de 29 ianuarie”, se arată în documentul citat.

În ceea ce priveşte modificarea codurilor penal şi de procedură penală, Tăriceanu a precizat că în plan legislativ, la nivelul Ministerului Justiţiei, a fost finalizat şi adoptat proiectul de lege de modificare a Codului Penal şi Codului de Procedură Penală pentru punerea în acord cu deciziile Curţii Constituţionale.

Cu privire la statul de drept, preşedintele Senatului a precizat că, în baza legitimităţii date de votul alegătorilor, se urmăreşte ca instituţiilor garantate prin Constituţie şi legi să li se asigure o funcţionare democratică, în afara oricărei interferenţe a instituţiilor de forţă sau a serviciilor de intelligence.

”Pe 1 martie dl. Timmermans (prim-vicepreşedintele Comisiei Europene Frans Timmermans, responsabil pentru o mai bună legiferare, relaţii interinstituţionale, statul de drept şi Carta drepturilor fundamentale - n.r.) va veni la Parlament. Se va întâlni cu preşedintele Camerei, cu dl. Dragnea, iar după aceea cu membrii Comisiei speciale (comune comună a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru sistematizarea, unificarea şi asigurarea stabilităţii legislative în domeniul justiţiei - n.r.)”, a anunţat secretarul Biroul Permanent al Camerei Deputaţilor Georgian Pop.

Potrivit paginii de internet a Comisiei Europene, Frans Timmermans va mai avea pe 1 martie, la Bucureşti, întâlniri şi cu preşedintele Klaus Iohannis, cu preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, precum şi cu premierul Viorica Dăncilă.

Într-un interviu pentru Calea Europeană, prim-vicepreşedintele Comisiei Europene a declarat că va avea discuţii cu Laura Codruţa Kovesi şi Tudorel Toader, în contextul cererii de revocare a procurorului şef al DNA de către ministrul Justiţiei.

Miercuri, în cadrul unei discuţii la Bruxelles despre relaţiile dintre Polonia şi Uniunea Europeană, Timmermans a precizat că Executivul european nu intenţionează să propună activarea Articolului 7 în cazul României, întrucât dialogul cu Bucureştiul se desfăşoară în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare (MCV).

Prim-vicepreşedintele Comisiei Europene a încurajat autorităţile române să "depăşească ultima parte a maratonului" privind MCV, astfel încât Comisia să pună în aplicare intenţia de a renunţa la rapoartele de monitorizare.

"Asta le voi spune autorităţilor române: dacă faceţi tot ceea ce vă cerem, puteţi scăpa de MCV. Nu există niciun termen-limită pentru a renunţa la mecanism, acest lucru nu se întâmplă de la sine, românii trebuie să implementeze recomandările CE", a mai declarat Timmermans.

Citește și: