Andreea OFIŢERU
56411 vizualizări 7 nov 2014

Nicolae Raţiu, preşedintele Fundaţiei Raţiu, spune că dacă toţi care se laudă acum că l-au votat pe Ion Raţiu în 1990 ar fi făcut acest lucru, atunci fostul preşedinte al Partidului Naţional Ţărănesc ar fi ieşit preşedintele României. "Nu sunt apărătorul vreunui partid politic din România, însă invocarea tatălui meu, Ion Raţiu de către domnul Ponta în campania sa politică mă forţează să protestez! Dacă ar fi să îi cred pe toţi cei care mi-a spus din 1990 încoace că au votat cu tatăl meu, Ion Raţiu – el cu siguranţă ar fi fost ales Preşedinte al României!”, arată Nicolae Raţiu.

În plus, fiul lui Ion Raţiu critică şi citatul tatălui său cu care este însoţit mesajul lui Victor Ponta. „Am auzit această poveste înainte, cu toate acestea nu am văzut dovezi concrete că domnul Ponta chiar a început să înţeleagă adevăratul sens al expresiei pe care o citează:„Voi lupta până la ultima mea picătură de sânge ca să ai dreptul să nu fii de acord cu mine!" (1990, Ion Ratiu)”, mai spune Nicolae Raţiu.

Totodată, fiul lui Ion Raţiu aduce două exemple cu care să întărească faptul că Victor Ponta nu crede ceea ce spune.

„Faptul că, dispreţuitor, domnul Ponta i-a numit „golani" pe cei care protestează împotriva proiectului minier de la Roşia Montană este un exemplu recent. Negarea aparentă a dreptului constituţional la vot al electoratului din diasporă este încă unul”, argumentează fiul lui Ion Raţiu.

De asemenea, Nicolae Raţiu arată că tatăl său nu ar susţinut niciodată candidatura lui Victor Ponta.

„Un singur lucru ar trebui să fie foarte clar, Ion Raţiu nu ar fi susţinut niciodată candidatura lui Victor Ponta la Preşedinţia României. Ion Raţiu a visat o România liberă, prosperă şi democratică, o Românie cu un respect adevărat pentru statul de drept”, arată Nicolae Raţiu.

În finalul mesajului, fiul lui Ion Raţiu spune că Victor Ponta reprezintă moştenirea lăsată de Ion Iliescu şi Adrian Năstase.

„O ţară unde există respect reciproc între români, de la şeful statului până la cetăţeanul obişnuit, nu o Românie semi-dictatorială, care priveşte înapoi către ideologii şi practici neo-comuniste discreditate. Domnul Ponta nu reprezintă nimic mai mult decât moştenirea mentorilor săi, Ion Iliescu şi Adrian Năstase”, conchide Nicolae Raţiu.

Nicolae Raţiu: „Am fost şocat. E o folosire abuzivă a numelui tatălui meu”

Contactat de gândul Nicolae Raţiu, preşedintele Centrului pentru Democraţie Raţiu, a declarat că a fost şocat să vadă că Victor Ponta se  foloseşte de numele fostului lider ţărănist.

„Am fost şocat când am văzut că Victor Ponta a folosit numele tatăului meu. Este o folosire abuzivă a numelui tatălui meu. Eu  nu cred nicio secundă că Ponta are acelaşi respect pentru oameni  şi că respectă opiniile celorlalţi şi punctele lor de vedere cum avea tatăl meu. Eu nu accept ca el să încerce să se folosească de numele,  de prestigiul şi reputaţia tatălului meu, care a luptat toată viaţa lui împotriva comunismului. De asta, am spus că tatăl meu niciodată nu ar fi susţinut niciodată un asemenea candidat”, a spus Nicolae Raţiu.

Fiul lui Ion Raţiu susţine că nu poate şti dacă Victor Ponta chiar a votat cu tatăl lui.  „Eu nu ştiu dacă această poveste că el a votat cu Ion Raţiu este adevărată, se poate să fi votat, mulţi oameni spun asta acum. Dacă el minte, nu este primul care face asta”

Nicolae Raţiu a spus că şi el a stat la coadă la vot duminică şi speră ca pe 16 noiembrie să nu se mai întâmple ce s-a întâmplat în primul tur. El le spune românilor să iasă la vot. „Este o datorie a alegeătorilor să voteze. Fără vot nu poţi schimba nimic. Electoratul are o responsabilitate să se implice în alegerile locale, dar şi naţionale. Fără aceasta implicare înseamnă că electora tul renunţă la o mare parte din viitorul lor. Ceea ce este inadmisibil în opinia mea”, a spus Nicolae Raţiu.

POSTAREA LUI VICTOR PONTA DE PE FACEBOOK:

În 1990, primul meu vot a fost pentru Ion Ratiu, inclusiv din acest motiv!

„Chintesenţa democraţiei se poate exprima într-o singură frază: voi lupta până la ultima mea picătură de sânge ca să ai dreptul să nu fii de acord cu mine.“ - Ion Raţiu

P.S. Pentru cei care îşi pun întrebări despre cum am putut vota în 1990, le reamintesc existenţa unui act normativ care, pentru acel an, dădea dreptul de vot tuturor celor care împlineau 18 ani în cursul anului. Aşadar, am putut vota în mai, deşi am împlinit 18 ani în septembrie.

REPLICA LUI NICOLAE RAŢIU DE PE FACEBOOK:

"Nu sunt apărătorul vreunui partid politic din România, însă invocarea tatălui meu, Ion Raţiu de către domnul Ponta în campania sa politică mă forţează să protestez! Dacă ar fi să îi cred pe toţi cei care mi-a spus din 1990 încoace că au votat cu tatăl meu, Ion Raţiu – el cu siguranţă ar fi fost ales Preşedinte al României!

Am auzit această poveste înainte, cu toate acestea nu am văzut dovezi concrete că domnul Ponta chiar a început să înţeleagă adevăratul sens al expresiei pe care o citează:
„Voi lupta până la ultima mea picătură de sânge ca să ai dreptul să nu fii de acord cu mine!" (1990, Ion Ratiu)

Faptul că, dispreţuitor, domnul Ponta i-a numit „golani" pe cei care protestează împotriva proiectului minier de la Roşia Montană este un exemplu recent. Negarea aparentă a dreptului constituţional la vot al electoratului din diasporă este încă unul.

Un singur lucru ar trebui să fie foarte clar, Ion Raţiu nu ar fi susţinut niciodată candidatura lui Victor Ponta la Preşedinţia României. Ion Raţiu a visat o România liberă, prosperă şi democratică, o Românie cu un respect adevărat pentru statul de drept.

O ţară unde există respect reciproc între români, de la şeful statului până la cetăţeanul obişnuit, nu o Românie semi-dictatorială, care priveşte înapoi către ideologii şi practici neo-comuniste discreditate.
Domnul Ponta nu reprezintă nimic mai mult decât moştenirea mentorilor săi, Ion Iliescu şi Adrian Năstase.


Sursa: Marius Lobonţiu&Vlad Borlea

Citește și: