244 vizualizări 19 mar 2008

Metroul bucureştean a fost, pe parcursul anului trecut, ţinta mai multor “artişti” străini şi români care şi-au dorit cu tot dinadinsul să-şi lase “operele” pe vagoanele garniturilor care circulă prin subteranele Capitalei. Dacă românii mai pot încasa câte o amendă pentru asemenea fapte, legislaţia în cazul străinilor este pur şi simplu ridicolă: poliţiştii nu pot decât să le confişte spray-urile, să le dea un avertisment şi să îi introducă în baza de date “Graffiti”. În aceste condiţii, nu este de mirare că, pe parcursul unui singur an, depoul Metrorex de la Gara de Nord a fost vizitat de francezi, suedezi, maghiari, germani şi cehi, care au umplut vagoanele de tip vechi cu desene mai mult sau mai puţin artistice.

Ultimul şi cel mai spectaculos episod de acest gen s-a petrecut pe 3 ianuarie 2008, când patru nemţi au fost prinşi de agenţii Serviciului de Poliţie Metrou, în timp ce desenau pe unul din trenurile aflate în remiza staţiei Gara de Nord I. Poliţiştii au procedat la fel cum făcuseră pe parcursul anului 2007 cu străinii prinşi asupra faptului: le-au confiscat spray-urile, le-au dat avertisment şi i-au trimis la plimbare. Surpriză însă: a doua zi, la ora 10 noaptea, cei patru nemţi erau din nou “la datorie”, având asupra lor alte 21 de spray-uri cu vopsea. Poliţiştii au încercat să-i ducă la biroul din staţie, moment în care “artiştii” au devenit violenţi, luându-i la înjurături pe oamenii legii şi apoi sărind chiar la bătaie. Evident că, în aceste condiţii, cei patru nemţi au devenit primii graffitişti care s-au procopsit cu dosar penal: nu pentru “operele” de pe vagoanele de metrou, ci pentru ultraj.

*Lauda pe internet, scopul “demersului artistic”

Declaraţiile date de nemţi la poliţie au lămurit misterul înverşunării de care dădeau dovadă cei patru: scopul lor erau nu atât desenele în sine, cât filmarea “capodoperelor” şi postarea lor pe net. Pentru aşa-numitele “bragging rights” (drepturi de a te lăuda) în cadrul “comunităţii”, o excursie până în România şi o bătaie cu poliţia erau, se pare, sacrificii minore.

Citește și: