Ana Petrescu
Ionel Dancu
Petriana Condrut
Departamentul Politic
508 vizualizări 12 sep 2018

”Dacă există un interes politic pentru rechemarea mea, acel interes trebuie să fie explicat. Eu nu mi-l explic. Din punct de vedere profesional nu am ce să-mi reproşez. Ar fi, după părerea mea, o greşeală politică în ceea ce priveşte relaţia româno-americană, dar asta e la latitudinea factorului politic. Eu sunt un singur om care încerc să-mi fac datoria, eui sunt o coaliţie. Sunt un ambasadorm, sunt singur”, a declarat George Maior după audierea în Comisia de politică externă din Senat.

El a mai spus că, din punct de vedere profesional, nu are ce să-şi reproşeze.

”Eu mi-am făcut datoria în interesul naţional românesc şi profesional în mod exemplar, consider eu, dar nu numai eu, ci şi foarte mulţi colegi din MAE. Parteneriatul româno-american e la cel mai nivel calitativ şi acest lucru se datorează şi prestaţiei ambasadei şi ambasadorului”, a adăugat Maior.

De asemenea, Maior a afirmat că reacţia sa la scrisoarea lui Rudoph Giuliani a fost corectă, acoperită de realitate şi oportună.

SUA sprijină complet aderarea României la OECD

Ambasadorul României în SUA, George Maior, a declarat miercuri, în timpul audierii din Comisia de politică externă din Senat, că Statele Unite ale Americii sprijină ”complet” aderarea României la Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică.

”SUA sprijină complet aderarea României la OECD. Depinde de felul în care partea europeană îşi va clarifica anumite poziţii să se pună în practică acest lucru. Acest lucru a fost afirmat şi de faţă cu vicepremierul României la ultima vizită”, a declarat ambasadorul României în SUA.

România şi-a depus oficial candidatura pentru aderarea la OCDE (Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică - n.r.) cu ocazia exerciţiilor anterioare de extindere, respectiv în aprilie 2004 şi noiembrie 2012 şi a reînnoit-o în 2016 şi 2017.

Maior a declarat miercuri, în comisia parlamentară, că nu a fost chemat la Departamentul de Stat pentru a da explicaţii despre afirmaţiile ce îl vizau pe Rudy Giuliani şi scrisoarea sa către autorităţi, dar a avut discuţiile uzuale despre parteneriatul strategic.

"Nu am fost convocat la Departamentul de Stat, în schimb am avut o discuţie profundă pe toate palierele cu adjunctul asistentului secretarului de stat, inclusiv despre iniţierea agendei viitoare, întâlniri la nivel de preşedinte şi de membri ai guvernului. O discuţie constructivă, cum am în fiecare săptămână. Şi la consilieul Securităţii Naţionale", a declarat George Maior, în Comisia de Politică Externă.

Referitor la acuzaţiile la adresa avocatului lui Donald Trump, potrivit cărora gestul de a trimite o scrisoare autorităţilor din România este o acţiune de lobby pentru persoane certate cu legea, Maior a declarat: "A recunoscut domnul Giuliani că a fost plătit'

Giuliani a transmis, la sfârşitul lunii august, o scrisoare preşedintelui Iohannis, preşedinţilor celor două Camere şi premierului Viorica Dăncilă prin care sunt contestate abuzurile din justiţie şi spune că trebuie identificaţi magistraţii care sunt vizaţi de dosarele DNA. Totodată, acesta solicită verificarea protocoalelor PG-SRI şi stoparea presiunilor asupra judecătorilor. George Maior, fost director al Serviciului Român de Informaţii şi actual ambasador în SUA, este nominalizat de Giuliani ca fiind unul dintre semnatarii protocoalelor care au permis abuzuri în România.

A doua zi după publicarea scrisorii, George Maior a catalogat acţiunea drept un lobby pentru persoane certate cu legea, încercând să reducă importanţa lui Giuliani în echipa preşedintelui american.

”În ceea priveşte faptul că m-am implicat în politica internă americană este o afirmaţie complet falsă. Nu este nicio declaraţie, niciun gest, nicio luare de atitudine din partea Statelor Unite care să indice acest lucru. Am făcut o afirmaţie despre o persoană privată, o persoană privată care a emis o opinie şi spunând adevărul în faţa opiniei româneşti cred că mi-am făcut datoria în interesul naţional românesc, pentru că altfel ar fi putut exista o percepţie complet falsă asupra poziţionării americane în legătură cu dialogul politic, în legătură cu dialogul pe sistemele de valori dintre cele două ţări, ceea ce nu ar fi fost în interesul naţional românesc. Aceste lucruri nu sunt deloc probate de atitudinea americană. Dimpotrivă, atitudinea americană a fost consonantă cu ceea ce am făcut, spun eu, în interesul naţional românesc”, a declarat ambasadorul României în SUA, George Maior.

Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, membru al Comisiei de politică externă, a lansat o serie de critici la adresa lui George Maior şi a precizat că va cere colegilor săi să aprobe trimiterea unei scrisori către MAE în care să ceară revocarea lui Maior.

”În ce priveşte afirmaţiile despre calitatea mea ca ambasador, le resping categoric. Parteneriatul a evoluat excepţional, dialogul politic a fost promovat la cel mai înalt nivel. Am fost primukl stat di Europa Centrală şi de Est care am vizitat Casa Abă şi şi cu posibilitatea de exprimare în faţa opiniei publice americane a intereselor naţionale româneşti. În ceea ce priveşte afirmaţia că aceste vizite au fost realizate prin Ambasada SUA la Bucureşti este complet falsă, lucrurile sunt clar scrise în multiplele telegrame care au fost transmise ministerului român de Externe şi acest lucru se poate verifica”, a mai spus Maior.

Rudolph Giuliani, avocatul lui Donald Trump, fost procuror federal şi fost primar al New York s-a adresat, printr-o scrisoare, preşedintelui Klaus Iohannis şi altor oficiali români cărora le-a cerut verificarea protocoalelor PG-SRI şi stoparea presiunilor asupra judecătorilor. George Maior este nominalizat de Giuliani ca fiind unul dintre semnatarii protocoalelor care au permis abuzuri în România.

George Maior a declarat, anterior, pentru MEDIAFAX, referitor la scrisoarea transmisă de Rudolph Giuliani, avocat al preşedintelui Donald Trump, că aceasta este expresia unui lobby iniţiat de forţe interesate să apere persoane cu probleme cu legea.

"Am avut o discuţie amplă cu ministrul de Externe. Nu mi-a comunicat vreo decizie de demarare a procedurii de revocare. Am discutat şi despre codul etic, văd că acest lucru a fost subliniat şi aici, şi de ministrul de Externe, eu m-am apărat argumentat spunând că nu e vorba despre respectarea unui cod etic", a declarat George Maior, în faţa comisie parlamentare.

Ministrul Afacerilor Externe, Teodor Meleşcanu, a declarat, marţi, referitor la o posibilă rechemare în ţară a ambasadorului României în SUA George Maior, că toate variantele sunt luate în calcul, precizând că i-a spus şi personal că nu e normal ca diplomaţii să se implice în astfel de dezbateri.

Pe de altă parte, preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat, miercuri, în Comisia de politică externă, că va propune trimiterea unei scrisori MAE în care să ceară retragerea lui George Maior din postul de ambasador al României în SUA.

”Apreciez că dl. ambasador nu şi-a îndeplinit misiunea de a reprezenta, apără şli a promova politica guvernului român. În schimb v-aţi promovat propriile opinii politice după o agendă care pare mai degrabă personală, aţi implicat SUA în păolitica internă din Rombnia şi aţi implicat România în luptele politice interne din SUA, poziţionându-vă în tabăra adversă şefului legitim al Executivului american. Eu am să solicit membrilor comisiei, nu fac un secret, să adresăm o scrisoare MAE în care să considerăm că misiunea dvs. nu poate să continue pe mai departe în condiţiile prezente”, a declarat Călin Popescu Tăriceanu

Ambasadorul în SUA George Maior va fi audiat miercuri, în Comisia pentru politică externă a Senatului. El este chemat să ofere explicaţii cu privire la declaraţiile legate de scrisoarea lui Rudolph Giuliani, avocatul preşedintelui Donald Trump.

"Miercuri, la ora 13:00, Comisia de politică externă a Senatului l-a solicitat pe ambasadorul României la Washington, domnul Maior George, să se prezinte pentru a da o serie de explicaţii, pentru a ne oferi, poate, un tablou mai larg în legătură cu activitatea domniei sale ca ambasador, în legătură cu declaraţiile publice pe care le-a făcut în ultima vreme care au stârnit o serie de întrebări şi, probabil, mai mult de atât, şi anumite îngrijorări şi nemulţumiri, pentru că ele pot să afecteze în mod serios relaţia, Parteneriatul Strategic între SUA şi România", a declarat, luni seară la Antena 3, Călin Popescu-Tăriceanu.

Liderul ALDE va supune la vot ca şedinţa să fie publică, deoarece George Maior este invitat să dea explicaţii în Comisiei în calitate de ambasador, nu de fost director al SRI.

"Vom face aceste discuţii publice, noi nu suntem Comisia de supraveghere a activităţilor SRI, care are obligaţia menţinerii secrete a acestor discuţii, noi îl invităm pe domnul Maior în calitate de ambasador şi nu de fost şef al SRI. Sigur că este o premieră această ipostază inedită care va avea loc, în care Comisia de politică externă a hotărât să se pună, pentru că din păcate, în perioada aceasta modernă a parlamentarismului, după 1990, din păcate unele comisii au făcut de multe ori o activitate superficială, nu şi-au luat în serios rolul de control al Executivului. Şi sigur că ambasadorii ţării noastre, ai României în străinătate, sunt trimişii Executivului şi atunci sigur că este normal ca Parlamentul să se implice, să-şi exercite acest rol pe care Constituţia i-l dă", a completat Tăriceanu.

Ministrul Afacerilor Externe, Teodor Meleşcanu, a declarat, marţi, referitor la o posibilă rechemare în ţară a ambasadorului României în SUA George Maior, că toate variantele sunt luate în calcul, precizând că i-a spus şi personal că nu e normal ca diplomaţii să se implice în astfel de dezbateri.

"Am avut o discuţie, trebuie să vedem. Mâine va avea loc audierea în Comisia pentru politică externă şi o să vedem care este şi părerea Parlamentului", a afirmat Meleşcanu.

Întrebat dacă Maior va fi rechemat în ţară, ministrul de Externe a răspuns: "Toate variantele sunt luate în calcul, dar nu pot să spun acum că iau în calcul o variantă sau alta".

"Din punctul meu de vedere, i-am spus şi personal, că nu e normal ca diplomaţii să se implice în dezbateri de acest tip. Îmi pare rău. O să vedem ce discută domnul Maior la comisie", a completat Meleşcanu.

Pe 1 septembrie, preşedintele PSD Liviu Dragnea anunţa că i s-a cerut premierului ca ministrul de Externe, Teodor Meleşcanu, să pornească procedura de rechemare în ţară a ambasadorului României în SUA, George Maior.

"Pe noi ne interesează ca ofiţerii să aibă toate dotările asigurate, să fie plătiţi bine, să aibă infrastructură, logistică, dar trebuie văzut şi ţinut cont şi de contextual national şi de raportul cu celelalte instituţii. Adică nu se poate la nesfârşit şi poate în situaţia aceasta conducerile de la aceste servicii că noi nu mai acceptăm să iasă din matca constituţională. El crede că şi acum e directorul SRI (George Maior – n.r.). Face şi acum discuţii, jocuri, întâlniri politice. Aşa mi-a zis cineva alaltăseară. Să vedem dacă se va confirma sa nu. A fost în perioada asta în România şi au început ceva tulburări la partid. Doar remarcam o coincidenţă", a declarat Liviu Dragnea, la Antena 3 pe 9 septembrie.

"Ştiu că urmează să fie audiat la Comisia de politică externă, să vedem şi noi în ce se implică şi cum a sprijinit statul român. Bineînţeles că o să-l ţină în braţe Iohannis pe Maior", a completat Dragnea.

Citeşte şi Un civil numit Maior

Pe 29 august, George Maior a afirmat că scrisoarea transmisă de Rudolph Giuliani, avocat al preşedintelui Donald Trump, oficialilor statului român este expresia unui lobby iniţiat de forţe interesate să apere persoane cu probleme cu legea.

”Un personaj spumos şi extrem de combativ în discuţiile din Statele Unite... Nu ştiu dacă mai e avocatul lui Donald Trump. În orice caz, scrisoarea este expresia unui lobby, iniţiat de anumite forţe care sunt interesate de apărarea unor personaje de la noi care au avut probleme cu justiţia, asta vă spun clar" declara George Maior, ambasadorul României în SUA.

Marţi, cu ocazia comemorării atacurilor teroriste din 11 septembrie 2001, preşedintele SUA Donald Trump îl cataloga într-un mesaj pe twitter pe Rudolph Giuliani drept un adevărat războinic.

"Rudy Giuliani a făcut o treabă foarte bună în calitatea de primar al oraşului New York în momentul atentatelor din 11 septembrie 2001. Modul său de conducere, curajul şi abilităţile sale nu trebuie uitate niciodată. Rudy este un adevărat războinic!", scrie Trump.

George Maior fusese nominalizat de Giuliani în scrisoare ca unul dintre semnatarii protocoalelor care au permis abuzuri în România.

”În plus, faţă de excesele făcute de DNA în numele 'aplicării legii', am luat la cunoştinţă cu tristeţe în cursul ultimelor luni despre existenţa „protocoalelor secrete” pe care mai multe instituţii publice le-au semnat cu Serviciul Român de Informaţii. Acestea includ protocoale secrete cu: Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a României; Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi Consiliul Superior al Magistraturii. Semnatarii protocoalelor secrete includ: Laura Codruţa Kovesi, din partea Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi George-Cristian Maior, care acum îndeplineşte funcţia de ambasador al României în Statele Unite, din partea SRI", se arată în scrisoarea transmisă de Rudolph Giuliani preşedintelui Klaus Iohannis şi altor oficiali români în care cere verificarea protocoalelor PG-SRI şi stoparea presiunilor asupra judecătorilor.

George Maior este unul dintre principalii semnatari ai protocoalelor, care au funcţionat în perioada în care acesta era director al Serviciului Român de Informaţii, înţelegeri prin care se constituiau echipe operative din justiţie şi serviciul secret. Maior a fost acuzat în repetate rânduri că este cel care a permis implicarea în Justiţie a SRI şi a intervenit în favoarea unor anumite personaje politice.

 

Citește și: